Home Greek News NY Times: Ιδού η σκανδαλώδης καμπάνια λόμπι της Huawei στη ΕΛΛΑΔΑ με δωράκια & όχι μόνο – Πως συνδέονται με αυτό o Άδωνις κι η…Εύα

NY Times: Ιδού η σκανδαλώδης καμπάνια λόμπι της Huawei στη ΕΛΛΑΔΑ με δωράκια & όχι μόνο – Πως συνδέονται με αυτό o Άδωνις κι η…Εύα

by _
0 comment 311 views

GreekNewsOnDemand.com: NY Times: Ιδού η σκανδαλώδης καμπάνια λόμπι της Huawei στη ΕΛΛΑΔΑ με δωράκια & όχι μόνο – Πως συνδέονται με αυτό o Άδωνις κι η…Εύα


New York Times: Δώρα, gadget και Ελλάδα: Μέσα σε μια καμπάνια λόμπι της Huawei

Τα εσωτερικά μηνύματα που διέρρευσαν περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να προσφύγει σε Έλληνες αξιωματούχους και να καταπολεμήσει μια αμερικανική προσπάθεια κατά της τεχνολογίας του.

An illustration of a person holding a Huawei phone while texting over the Greek Parliament building.
Credit…Illustration by Mark Harris; Photographs by Angelos Tzortzinis for The New York Times, Aly Song/Reuters, Fabian Sommer/Getty Images

Adam Satariano &

-Ο Άνταμ Σαταριάνο έκανε ρεπορτάζ εκ Λονδίνου και η Ελίζα Τριανταφύλλου εξ Αθηνών


Τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να εργαστεί στη χώρα. Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικά γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times.

Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία που πήρε το όνομά του από το ψηφιακό υπουργείο της Ελλάδας.

Η ανταλλαγή ήταν μέρος περισσότεραωναπό 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που παρασχέθηκαν στους Times από άτομο που εργαζόταν για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερεύνησε την εταιρεία. Τα υλικά, τα οποία προσδιόρισαν τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, και πέρασε τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς της κυβέρνησης.

Στην επικοινωνία, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε έναν ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφοράς για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπογραφούν συμφωνίες για τα έργα προτεραιότητας.

Η Huawei, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, βρίσκεται κάτω από ένα σύννεφο για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και έχει αποκλείσει την πρόσβαση της εταιρείας σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν επίσης επιθετικές πιέσεις σε συμμάχους να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.

Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεικτής επιτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας λόμπι. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία αγωνίστηκε για να διατηρήσει τη σκληρή κατοχή της στη χώρα.

«Η Huawei βλέπει τις ενέργειες των ΗΠΑ ως υπαρξιακή απειλή», δήλωσε η Έμιλι Κιλκρέις, πρώην αναπληρώτρια βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ που μελετά την οικονομική σχέση ΗΠΑ-Κίνας στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.

Οι Times επιβεβαίωσαν τις εσωτερικές επικοινωνίες, οι οποίες στάλθηκαν από το 2020 έως το 2021, στο αποκορύφωμα των αμερικανικών προσπαθειών για απαγόρευση της τεχνολογίας Huawei, αντιστοιχίζοντας ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες στα μηνύματα. Οι Times συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν την κυβέρνηση που διεξήγαγε την έρευνα.

«Η Huawei δραστηριοποιείται ηθικά και με ακεραιότητα και συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα νέα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις», είπε σε ένα email.

Περιχαρακωμένο στην Ευρώπη

Pedestrians cross a bridge toward an open masonry gate and buildings in the distance. The foreground is filled with white statues of a charioteer and four horses.
Εργαζόμενοι της Huawei στην πανεπιστημιούπολη της εταιρείας στο Dongguan της Κίνας, όπου ορισμένα κτίρια διαμορφώθηκαν σύμφωνα με εκείνα της Ευρώπης. Credit…Jason Lee/Reuters

Ο Ren Zhengfei, ο ιδρυτής της Huawei, έχει τέτοια συγγένεια με την Ευρώπη που η πανεπιστημιούπολη της εταιρείας στο Dongguan της Κίνας περιλαμβάνει αντίγραφα κτιρίων στο Παρίσι και τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη για περισσότερα από 20 χρόνια, πουλώντας διακόπτες, κεραίες και άλλο εξοπλισμό για ασύρματα δίκτυα, καθώς και καταναλωτικές συσκευές όπως smartphone και tablet.

Οι ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Vodafone και Deutsche Telekom, αγόρασαν τον εξοπλισμό της Huawei, ο οποίος τείνει να είναι φθηνότερος από προϊόντα από ανταγωνιστές όπως η Ericsson και η Nokia. Περίπου το 23 τοις εκατό των εσόδων της Huawei 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι προήλθε από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυξημένα κατά 13 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Huawei δημιούργησε μια ισχυρή επιχείρηση λόμπι στην Ευρώπη, προσλαμβάνοντας σημαντικούς πολιτικούς και βιομηχανικούς παράγοντες, καθώς και δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες. Αυτές οι προσπάθειες έχουν βοηθήσει τη θέση της εταιρείας στην περιοχή, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διστάζουν να αγκαλιάσουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις πωλήσεις και να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό Huawei από παλαιότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Μια ανασκόπηση 31 ευρωπαϊκών χωρών δείχνει ότι η Huawei και άλλοι Κινέζοι πωλητές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του εξοπλισμού που σχετίζεται με δίκτυα 5G υψηλής ταχύτητας στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη Strand Consult, μια ερευνητική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η Βρετανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει αυστηρά τη Huawei από τα νεότερα δίκτυά τους, ενώ η Γερμανία έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες της έναντι του εξοπλισμού της εταιρείας. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να αγοράζουν από την Huawei, ανέφερε η εταιρεία.

«Η ιστορία είναι πώς η Huawei περιηγείται στο ευρωπαϊκό τοπίο για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη θέση που έχει», δήλωσε ο John Strand, διευθύνων σύμβουλος της Strand Consult. «Παίζουν όλα τα χαρτιά που μπορούν να παίξουν».

Η Ελλάδα ήταν ένα αίνιγμα. Υπερασπίστηκε αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σήμερα κατέχει μια κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει αναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση.

Η χώρα έχει επίσης λάβει αντιφατική στάση έναντι της Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στη χώρα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Το 2020, η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Clean Networks, μια εθελοντική και μη δεσμευτική συμφωνία για την αποφυγή χρήσης τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, της οποίας πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Τραμπ. Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι ασύρματων δικτύων της Ελλάδας έχουν επίσης στραφεί περισσότερο στους ανταγωνιστές της Huawei, Ericsson και Nokia, για την κατασκευή νέων δικτύων 5G.

Ωστόσο, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν 56 τοις εκατό πέρυσι στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις ελληνικές ρυθμιστικές καταθέσεις. Η εταιρεία παρείχε τεχνολογία για την Ελληνική Ραδιοφωνική Εταιρεία, τον κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς και τη δημόσια υπηρεσία υγείας και το λιμάνι του Πειραιά.

«Ζητήστε υποστήριξη»

Καθώς ο έλεγχος της Huawei αυξήθηκε, η εταιρεία βρισκόταν σε άμυνα, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβαν οι Times.

Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν μια επιστολή που κυκλοφόρησαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Τζάκι Τσεν, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θίο Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητήστε υποστήριξη», είπε ο κ. Τσεν σε ένα μήνυμα. «Μην δημιουργείτε προβλήματα στην Huawei στην ΕΕ. επίπεδο αν είναι δυνατόν.”

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιέγραψε την ως φίλη που γνώριζε χρόνια.

Δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο σκάνδαλου διαφθοράς, κατηγορούμενη για δωροδοκία από το Κατάρ. Η ίδια αρνήθηκε ότι έκανε αδικοπραγία..

Σε συνέντευξή του, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι η Huawei συνεχώς «προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν είμαστε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».

Η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Άλλες φορές, η Huawei έσπευσε να βοηθήσει Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με την προσωπική τους τεχνολογία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να βρει μια συσκευή αντικατάστασης για έναν ανώνυμο αξιωματούχο μετανάστευσης που είχε επικοινωνήσει μαζί του για μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα αναδιπλούμενο smartphone που πωλούνταν πάνω από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το είχε δώσει ως «δώρο», σύμφωνα με τα μηνύματα.

«Το χρησιμοποιεί μόνο για να κάνει φωτογραφίες με το φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε», ανέφερε στα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής της Vouliwatch, μιας κυβερνητικής ομάδας παρακολούθησης στην Αθήνα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δεχτούν ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά πιο ακριβά αντικείμενα πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Η δήλωση δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είπε ο κ. Λουκόπουλος.

«Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ σταθερό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας», είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η επιβολή των νόμων είναι «πολύ προβληματική».

«Μια ειδική περίπτωση»

Mike Pompeo and Adonis Georgiadis touch elbows in front of a row of tables draped with white cloths. Monitors on the wall behind them show the Greek and U.S. flags.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Άδωνις Γεωργιάδης (Άδωνις Γεωργιάδης), υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής της συμφωνίας στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, το 2020. Credit…Δημήτρης Τοσίδης/EPA, μέσω Shutterstock

Το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην απάλειψη των αναφορών περι κυβερνοασφάλειας και κινεζικών εταιρειών.

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το βγάλαμε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, ανώτερο Έλληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες.

Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός. Δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.

Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι δεν είχε εμπλακεί σε λεπτομέρειες της τεχνολογικής συμφωνίας και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της. Είπε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα για τις αποδείξεις.

«Ποτέ δεν είχα, ή δεν έχω ακόμη, καμία ειδική σχέση με αυτήν την εταιρεία», είπε σε ένα email. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι δεν θυμάται τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε «ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο». Δεν είπε ποιος είχε δώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι βοήθησε στη διευκόλυνση των συσκευών Huawei για τον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν. Είπε ότι οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές, είπε.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε. “Η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό.”

Αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Εργασίας, επανήλθε σε μηνύματα μεταξύ των στελεχών της Huawei.

With an index finger, Mr. Georgiadis pulls his mask down off his nose while sitting on a padded wooden bench. The watch face on his wrist is a large gray disc.
Ο κ. Γεωργιάδης φορούσε ρολόι Huawei τον Οκτώβριο του 2020. Credit…Γεώργιος Κονταρίνης, μέσω Eurokinissi Photo Press Agency

«Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Σε ανταλλαγή του 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.

«Ο Άδωνις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.

___________________________

Paul Mozur contributed to this reporting.

Adam Satariano is a technology correspondent based in Europe, where his work focuses on digital policy and the intersection of technology and world affairs.More about Adam Satariano

A version of this article appears in print on Sept. 29, 2023, Section A, Page 1 of the New York edition with the headline: How Huawei Outmaneuvers U.S. in Europe. Order Reprints | Today’s Paper | Subscribe

Gifts, Gadgets and Greece: Inside a Huawei Lobbying Campaign
Leaked internal messages detail efforts by the Chinese tech giant to court Greek officials and fight an American-led effort against its technology.

–––––––––––––––––––

NordicMonitor.gr: Στο στόχαστρο των NY Times οι σχέσεις Άδωνι – Huawei

Σκιές στις πολιτικές πρακτικές του Άδωνι Γεωργιάδη ρίχνει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επιχειρεί να τον εμπλέξει σε υπόθεση lobbying από τη Huawei.

Σκιές στις πολιτικές πρακτικές του Άδωνι Γεωργιάδη ρίχνει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επιχειρεί να τον εμπλέξει σε υπόθεση lobbying από τη Huawei. Αν και από το δημοσίευμα δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο, η γενικότερη αίσθηση που αποπνέει εγείρει ερωτηματικά…

Στο στόχαστρο δημοσιεύματος των New York Times για τις πρακτικές lobbying της Huawei βρίσκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φαίνεται να έχει βρεθεί στο επίκεντρο εσωτερικών μηνυμάτων στελεχών της εταιρίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για προσπάθεια επηρεασμού της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις είχε ο επικεφαλής της Huawei στην Ελλάδα Θ. Ταμβακίδης, ο οποίος ήταν παιδικός φίλος του υπουργού Εργασίας -πλέον-, κατά δήλωση του ίδιου του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Τμαβακίδης ανέφερε σε μήνυμά του ότι ήταν φίλος και μπορούσε να πείσει και την Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα, σε μηνύματα που αντηλάγησαν στην εσωτερική ομάδα της Huawei και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας συσκευές της εταιρίες προσφέρονταν σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, πριν την κυκλοφορία τους. Ο κ. Ταμβακίδης λέει ότι μεσολάβησε για να πάρει μέλος της οικογένειας του Άδωνι Γεωργιάδη κινητό (σσ δωρεάν), αλλά ότι πλήρωσε για τα gadget. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε δύο ακόμη ρολόγια της εταιρίας. Οι ρεπόρτερ, μάλιστα, εντόπησαν τον υπουργό να το φοράει σε φωτογραφία λίγο αργότερα.

Ζήτημα εγείρεται γιατί -σύμφωνα με την εφημερίδα- κάποιος θα μεσολαβούσε για να λάβει η εταιρία έγγραφα για διαγωνισμούς της κυβέρνησης τους οποίους θα μπορούσε να διεκδικήσει. Επίσης, αφήνει υπονοούμενα για παρασκηνιακά deal τα οποία επέτρεψαν την εκτόξευση των πωλήσεων στην Ελλάδα, παρά τις κυρώσεις.

Συνοπτικά, το δημοσίευμα των NYT εκθέτει κυρίως τις πρακτικές επηρεασμού της Huawei, ιδιαίτερα την περίοδο που της ασκούνταν πίεση καθώς είχε βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Τα πυρά όμως βρίσκουν και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι προβεβλημένος υπουργός, εντάσσεται στη στενή ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και κινείται έντονα στη δημόσια σφαίρα.

Τέτοια δημοσιεύματα, πολλές φορές εκπορεύονται από το υπουργείο Εξωτερικών ή τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών και στόχο έχουν να προειδοποιήσουν κυβερνήσεις όταν επιχειρούν επαναπροσέγγιση με παίχτες όπως η Κίνα.

Το δημοσίευμα

Τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της κινεζικής Huawei, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με μια συνάντηση με έναν «φίλο» και «σύμβουλο» στην Ελλάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι επαφές τους, σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρόσφεραν στη Ηuawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο με κυβερνητικά συμβόλαια και «έργα άμεσης προτεραιότητας» στην Ελλάδα στα οποία μπορεί να ήθελε να συμμετάσχει ο κινεζικός κολοσσός. Τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα κινητό τηλέφωνο Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί, σύμφωνα με μηνύματα και άλλα έγγραφα που έχουν εξετάσει η New York Times.

Τα σχέδια είναι «απολύτως εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε μάνατζερ της Huawei σε ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων που είχε πάρει το όνομα του ελληνικού υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

Η συζήτηση ήταν μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που παρασχέθηκαν στους New York Times από άτομο που εργαζόταν για ευρωπαϊκή κυβέρνηση που ερευνούσε την εταιρεία.

Το υλικό, το οποίο προσδιόριζε τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία σύμφωνα με τους New York Times, και δοκίμασε τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας που απαγορεύει τα δώρα που μπορούν να δοθούν σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην επικοινωνία, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και των υπηρεσιών μετανάστευσης και την οργάνωση της μεταφοράς Ελλήνων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπογράφηκαν συμφωνίες για τα έργα.

Η Huawei, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, βρίσκεται στο στόχαστρο για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και έχει αποκλείσει την πρόσβαση της εταιρείας σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν επίσης ασφυκτική πίεση σε συμμάχους για να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα ανάμεικτα αποτελέσματα της αμερικανικής εκστρατείας κατά της κινεζικής εταιρείας. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία αγωνίστηκε για να διατηρήσει την παρουσία της στη χώρα.

Οι New York Times επιβεβαίωσαν τις εσωτερικές επικοινωνίες, οι οποίες στάλθηκαν από το 2020 έως το 2021, στο αποκορύφωμα των αμερικανικών προσπαθειών για την απαγόρευση της τεχνολογίας της Huawei, αντιστοιχίζοντας ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες στα μηνύματα. Οι New York Times συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν την κυβέρνηση που διεξήγαγε την έρευνα.

«Η Huawei λειτουργεί ηθικά και με ακεραιότητα και συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας.«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις», είπε σε ένα email.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη για περισσότερα από 20 χρόνια, πουλώντας υποδομές δικτύων, κεραίες και άλλο εξοπλισμό για ασύρματα δίκτυα, καθώς και καταναλωτικές συσκευές όπως έξυπνα κινητά και τάμπλετ.

Η Huawei και  Ευρώπη

Ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Vodafone και Deutsche Telekom, αγόρασαν εξοπλισμό της Huawei, ο οποίος γενικά είναι φθηνότερος από προϊόντα από ανταγωνιστές όπως η Ericsson και η Nokia. Περίπου το 23% από τα $92 δισ. έσοδα που κατέγραψε πέρυσι η Huawei προήλθε από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ στην απαγόρευση των πωλήσεων της Huawei και στην αφαίρεση του εξοπλισμού της από παλαιότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Μια εξέταση 31 ευρωπαϊκών χωρών δείχνει ότι η Huawei και άλλοι Κινέζοι πωλητές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% του εξοπλισμού που σχετίζεται με δίκτυα 5G υψηλής ταχύτητας στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη Strand Consult. Η Βρετανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει αυστηρά τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στα νεότερα δίκτυά τους, ενώ η Γερμανία έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αυστηροποιήσει τους κανόνες όσον αφορά τον εξοπλισμό της εταιρείας. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να αγοράζουν εξοπλισμό από την Huawei, ανέφερε η εταιρεία.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

Η Ελλάδα ήταν σύμφωνα με τους New York Times ένα αίνιγμα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σήμερα κατέχει μια κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει αναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση, τονίζουν οι New York Times.

Η χώρα έχει επίσης λάβει αντιφατική στάση έναντι της Huawei, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Το 2020, η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Clean Networks, μια εθελοντική και μη δεσμευτική συμφωνία για την αποφυγή χρήσης τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, της οποίας πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Τραμπ. Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι ασύρματων δικτύων της Ελλάδας έχουν επίσης στραφεί περισσότερο στους ανταγωνιστές της Huawei, τις Ericsson και Nokia, για την κατασκευή νέων δικτύων 5G.

Ερωτηματικά για την αύξηση των πωλήσεων

Ωστόσο, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν 56% πέρυσι στα 258 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρείχε τεχνολογία για την ΕΡΤ, καθώς και στη δημόσια υπηρεσία υγείας και το λιμάνι του Πειραιά.

Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζήτησαν επιστολή που κυκλοφόρησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Τζάκι Τσεν, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θ. Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα sms Ταμβακίδη για Άδωνι, Καϊλή και Σπυράκη

«Ζητήστε υποστήριξη», είπε ο κ. Τσεν σε ένα μήνυμα. «Μην δημιουργείτε προβλήματα στην Huawei σε επίπεδο ΕΕ αν είναι δυνατόν».

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιέγραψε την ως φίλη που γνώριζε χρόνια.

Δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι η Huawei συνεχώς «προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν είμαστε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».

Η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Βοήθειες και δώρα

Σε άλλα περιστατικά, η Huawei έσπευσε να βοηθήσει Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με τον προσωπικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις επικοινωνίες που έχουν εξετάσει η New York Times.

Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να αντικαταστήσει συσκευή ανώνυμου αξιωματούχου των υπηρεσιών μετανάστευσης που είχε επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα αναδιπλούμενο έξυπνο κινητό που πωλούνταν πάνω από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το είχε δώσει ως «δώρο», σύμφωνα με τα μηνύματα.

«Το χρησιμοποιεί μόνο για να φτιάχνει φωτογραφίες με το φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε», ανέφερε στα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής της Vouliwatch, μιας κυβερνητικής ομάδας εποπτείας στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ σταθερό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας», είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η επιβολή των νόμων είναι «πολύ προβληματική».

Huawei και Άδωνις με Πομπέο

Το 2020, όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ηγήθηκε αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν ότι είχαν κάποιον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στη διαγραφή των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το βγάλαμε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, ανώτερο Έλληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες, τονίζουν οι New York Times.

Όπως αναφέρουν, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Επίσης, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία είχε στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.

Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αντόδραση Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της συμφωνίας του 2020 και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της. Σημείωσε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων.

«Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω ακόμη, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία», είπε σε email. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι δεν θυμάται τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε «ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο». Δεν είπε ποιος είχε δώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι βοήθησε να δοθούν συσκευές Huawei στον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν. Είπε ότι οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές, είπε.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε. “Η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό.”

Αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Εργασίας, επανήλθε σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei.

«Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Σε επικοινωνία του 2021, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.«Ο Άδωνις είναι ειδική περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.

ΠΗΓΗ >> https://www.crisismonitor.gr/2023/09/28/sto-stochastro-ton-ny-times-oi-scheseis-adoni-huawei/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr