Home Greek News Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα  – Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα  – Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

by _
0 comment 126 views
Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!
Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα -Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

Έκλεισε το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα

Διαπιστώθηκε πρόβλημα μετά από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ – Το θέμα συζητείται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου – Διαβάστε την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Το θέμα συζητείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να οργανωθούν οι ενδεδειγμένες κινήσεις από τώρα και στο εξής.



Πήγη από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως «η μελέτη δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και επιτάσσει  το άμεσο κλείσιο τόσο του ΟΑΚΑ όσο και του Ποδηλατοδρομίου».

Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

oaka1

Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας.

Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %.



Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.

oaka2
oaka3

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.



Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».



anakoinosioaka

————————–

Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

Στέγαστρο Καλατράβα: Κόστισε 130 εκατ. ευρώ, δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

Πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του διαπιστώθηκε ότι δεν είχε συντηρηθεί σωστά

Σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων από τότε, το στέγαστρο του σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα που σχετίζονται με τους Αγώνες.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ το στέγαστρο ήταν σχεδόν έτοιμο, είχε αποφύγει να αναφερθεί στο κόστους του έργου

Δημοσιεύματα αργότερα ανέβαζαν το κόστος του έργου σε 130 εκατομμύρια ευρώ.



«H Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν», είχε υποστηρίξει τότε. Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή ανέβαζαν το κόστος όλων των έργων του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ σε πάνω από 370 εκατ. ευρώ, με αρχικό κόστος λίγο πάνω από τα 250 εκατ.

Το 2013, σε έγγραφα που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, αναφερόταν ότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως τα προηγούμενα έτη είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. Ευρώ.

Το 2014, χρειάστηκε η κατακραυγή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, για να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναγγελθούν εργασίες συντήρησης στο στέγαστρο.

Τον Αύγουστο του 2014 εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου, το οποίο δεν είχε συντηρηθεί καθόλου στα 10 χρόνια που είχαν περάσει τότε από την κατασκευή του.

Πιο πρόσφατα, το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ ζήτησε έκθεση από το υπουργείο Υποδομών που παραδόθηκε το επόμενο έτος. Η έκθεση διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο στέγαστρο τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ανατέθηκε μάλιστα η εκπόνηση των σχετικών μελετών, για τις οποίες -προσώρας- είναι άγνωστο τι απέγιναν.

Πάντως, τον Απρίλιο του 2023, το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωνε για τον έλεγχο των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου, κατόπιν διαγωνισμού.



Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ: του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου, του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου (οι δύο εγκαταστάσεις που έκλεισαν σήμερα), των δύο εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς.

Σκοπός του ελέγχου από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Η επιθεώρηση θα αναδείκνυε επίσης αφενός τυχόν απαιτούμενες μελέτες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης και αφετέρου τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης υλοποίησης που θα ακολουθήσει.

ΠΗΓΗ Α᾽ >> https://www.protothema.gr/greece/article/1418447/alert-ekleise-to-oaka-kai-to-podilatodromio-logo-provlimatos-statikotitas-sto-stegastro-kalatrava/

ΠΗΓΗ Β᾽>> https://www.protothema.gr/greece/article/1418458/stegastro-kalatrava-kostise-130-ekat-euro-den-sudirithike-shedon-pote/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr