Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη οδήγησε σε αναβολή του κυβερνητικού προγράμματος, με ορόσημο την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και στον επαναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων για την επόμενη τετραετία. Παρόλα αυτά, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται να «κλείσει» τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά και θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκτός από την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για :



  • τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία & ασφαλιστικά ταμεία, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις αναβίωσης των 120 και 72 δόσεων αλλά και της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων,
  • την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, σινεμά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο, είδη προστασίας της δημόσιας υγείας,
  • τη δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Παράλληλα, εντός του Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν το αίτημα για τα δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ από το REPowerEU. O χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς για να μπορέσει η χώρα να λάβει την έγκριση για τις επιδοτήσεις, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το σχέδιο των δανείων. Μέχρι την έγκριση, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καθοριστούν οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν και πιθανότατα θα πρέπει να υπογραφεί η σχετική δανειακή σύμβαση. Τυχόν καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης των δανείων, και ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, είναι πιθανό να μη καταστεί εφικτή η κατάθεση του αιτήματος για το σκέλος των επιδοτήσεων, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 7 του μηνός, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κατά συνέπεια για το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Στις 13 Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου με τα πρώτα μηνύματα από την Eurostat να δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση στη χώρα μας, στο 6,5%, λόγω της μείωσης των τιμών στην ενέργεια, όχι όμως και στα τρόφιμα. Την ίδια ημέρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 14 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Συναντήσεις κατά τις οποίες η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις κατευθύνσεις  δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024.



Στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο.

Προς τα τέλη του μήνα, θα υπάρξουν επαφές με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της δεύτερης μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας. Σε δημοσιονομικό επίπεδο η διαδικασία αναμένεται να συνδεθεί με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2024-2026, το οποίο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου. Πρόγραμμα το οποίο πιθανότατα θα τύχει προσαρμογών από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.