Home Greek News Σκάνδαλο Υποκλοπών – PEGA: Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «έδειξε» τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

Σκάνδαλο Υποκλοπών – PEGA: Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «έδειξε» τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

by _
0 comment 257 views
Σκάνδαλο Υποκλοπών – PEGA: Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «έδειξε» τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες
Σκάνδαλο Υποκλοπών – PEGA: Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «έδειξε» τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

Σκάνδαλο Υποκλοπών – PEGA: Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «έδειξε» τον ανιψιό του Πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

Να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των Υποκλοπών πριν τις Εκλογές ζήτησε η PEGA απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές Αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες για την υπόθεση πληροφορίες, επικρίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι δεν ήρθη το «απόρρητο» και ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν κατέληξε σε ένα πόρισμα

Ηχηρό χαστούκι για το Μαξίμου από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο όπως προκύπτει θα έχει και συνέχεια παρά την θρασύτατη απόπειρα συγκάλυψής του.

Ξεκάθαρη ήταν η Εισηγήτρια της Επιτροπής, Σοφί ιν’τ Φελτ, που μίλησε σκληρά για την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του».

Η Ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την εμπλοκή της, ωστόσο δεν υπάρχουν «χίλια» σενάρια αλλά δύο: είτε οι παρακολουθήσεις έγιναν από την πλευρά της Intellexa είτε με εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων.

«Η χρήση spyware είναι ποινικό αδίκημα που δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες… Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι Αρχές θα ερευνούσαν διεξοδικά τη χρήση τέτοιων εργαλείων στο έδαφός τους. Μια τέτοια έρευνα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να θέλει να διαλευκανθεί το σκάνδαλο για να φύγει κάθε σκιά, πως η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να άρει το «απόρρητο» προκειμένου να δοθούν οι ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, αλλά ούτε αυτό έκανε ούτε διερεύνησε το ζήτημα ως όφειλε.

«Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις Εκλογές»



«Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν τελείως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις Αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες» είπε η Ολλανδή πολιτικός, ενώ νωρίτερα ανέφερε το εξής: «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας».

«Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος διάλεξε και γιατί τους στόχους. Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης και ο Ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια είχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην Υπουργού Χρήστου Σπιρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιτάζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε “Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία” για την κυβερνητική παράταξη» είπε.

Και τόνισε πως το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές, γιατί οι Εθνικές Εκλογές είναι και Ευρωπαϊκές Εκλογές. «Από τα αποτελέσματά τους εξαρτάται ποιοι θα καθίσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι 100% δίκαιες και έντιμες και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να έχει όλα τα μέσα να διερευνήσει τις όποιες αμφιβολίες» είπε.

Η Σοφί ιν’τ Φελτ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στους δημοσιογράφους, που εργάστηκαν ακούραστα για χάρη της ιδιωτικότητας αλλά και της Δημοκρατίας παρότι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

«Αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα, δεν κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι»

Η αντιπροσωπεία φεύγει, λοιπόν, με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε όταν ήρθε, όπως ειπώθηκε, γιατί δεν συνάντησε τη συνεργασία που προσδοκούσε, ενώ εξεπλάγη από το γεγονός ότι η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά πορίσματα κι όχι σε ένα.



«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Γερούν Λέναερς, Ολλανδός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη δική του τοποθέτηση.

PEGA για υποκλοπές / Φεύγουμε με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε όταν ήρθαμε - Live η συνέντευξη Τύπου | Αυγή

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι «λίγα μόνο γεγονότα αποκαλύφθηκαν» και ότι δεν «κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες» στην Επιτροπή της ελληνικής Βουλής. «Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων» σημείωσε.

Ο Λέναερς ανέφερε πως «παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών, όπως στην Πολωνία ή όπως αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

Τέλος, τόνισε ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες για καταχρηστική επιτήρηση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Χαίρομαι που σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ» για να προσθέσει ότι περιμένει να δει τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών.

Δείτε την ανακοίνωση της Επιτροπής



 

Επεισόδιο στην PEGA μετά από προσβλητική συμπεριφορά της Ελίζας Βόζεμπεργκ

Ένα απίστευτο περιστατικό που εκθέτει τη χώρα διεθνώς διαδραματίστηκε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Επιτροπής PEGA, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των Mελών του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα μας με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ πραγματοποίησε τοποθέτηση με την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει πλήρως τον ρόλο της Επιτροπής και να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς, αναφερόμενη στην Εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ είπε ότι… εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις για το σκάνδαλο των Υποκλοπών.

Σημείωσε, ακόμη ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα ελευθερίας του Τύπου όταν έχουμε τρομοκράτες που αρθρογραφούν και οι απόψεις τους καταχωρίζονται στον ημερήσιο Τύπο και “κίτρινα έντυπα” που προσβάλλουν καθημερινά, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και άλλα δημόσια πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που μετείχε επίσης στην PEGA, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε μια Επιτροπή του ΕΚ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Εγώ δεν θα το κάνω. Σας μεταφέρω την εντύπωση της πλειοψηφίας των Μελών της Επιτροπής, ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσανε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο».



Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενόχληση των Μελών της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά έντονη, ενώ λίγη ώρα αργότερα ήρθε η πληρωμένη απάντηση: το Μέλος της Επιτροπής, Σάσκια Μπρικμόντ, ανέβασε στο Twitter την επίσημη δήλωση της PEGA για να διαβεβαιώσει ότι αυτή συμφωνήθηκε από όλα τα Μέλη της Επιτροπής. Χαρακτήρισε, μάλιστα, προσβλητική απέναντι στην συλλογική δουλειά που έχει γίνει την παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, χωρίς να την κατονομάζει, απλά αναφέροντας ότι είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Image

Η κ. Μπρικμοντ με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter ανέφερε: «Αυτή είναι η επίσημη δήλωση της επιτροπής PEGA στην οποία συμφώνησαν όλα τα Μέλη της. Η δήλωση από το Μέλος του ΕΛΚ στη συνέντευξη Τύπου είναι προσβολή στη συλλογική ερευνητική δουλειά μας. Είναι μια τυπική προσπάθεια από το ΕΛΚ να χτυπήσει την αξιοπιστία τς δουλειάς μας, όπως κάνουν εκείνοι και η ελληνική κυβέρνηση με την δουλειά ερευνητών δημοσιογράφων και ΜΚΟ που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια για το PredatorGate και τις συνδέσεις μεταξύ κυβερνητικών Μελών και εταιρειών όπως η Intellexa».

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr