Home Greek News Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού

by _
0 comment 121 views
Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού
Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με Φλωρίδη και αντιπολίτευση – Γιατί η εισαγγελέας έχει «αμφιβολίες» για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας για τον βασικό κατηγορούμενο


Εντείνονται οι αντιδράσεις μετά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας με θύμα το κορίτσι από τον Κολωνό, όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Η εισαγγελική πρόταση έρχεται μετά από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για την υπόθεση που είχαν ως αποτέλεσμα να καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 25 άτομα, μεταξύ των οποίων η μητέρα του παιδιού και ο Μίχος.

Με δεδομένο ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τόσο η αποδεικτική διαδικασία, όσο και το σκεπτικό πάνω στο οποίο δόμησε την πρότασή της η εισαγγελέας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον νομικό χαρακτηρισμό του βιασμού  (σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, προϋποθέτει άσκηση βίας, απειλή άμεσου κινδύνου ζωής, απειλή σωματικής ακεραιότητας), όσο και για την κατηγορία της μαστροπείας. Συνεπώς, όπως εκτιμάται, στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας οι συγκεκριμένες κατηγορίες, που είναι οι βαρύτερες του κατηγορητηρίου και επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.



Ειδικά για τη μαστροπεία κατά πληροφορίες, δεν αποδείχθηκε ότι ο Μίχος εξωθούσε στην πορνεία το κορίτσι εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχει συνεκτιμηθεί πλήθος μηνυμάτων τόσο ανάμεσα στον Μίχο και το παιδί, όσο και της μητέρας προς τον Μίχο. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι και η εισαγγελική κρίση ότι μαστροπός του παιδιού είναι η μητέρα του.

Υπενθυμίζεται, παρ’ όλα αυτά, ότι ο ίδιος ο Μίχος, απολογούμενος, είχε αποδεχθεί ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με το παιδί, που είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, ότι στα 12 του χρόνια έχει κρίση για να συναινέσει σε ερωτική επαφή -πόσο μάλλον με κάποιον κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό του.

Εικόνες από την πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα:

poria-suntagma__4_
poria-suntagma__3_


Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν ότι η εισαγγελική πρόταση δεν συνιστά απόφαση για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (μετέχουν δικαστές και ένορκοι) ενώ η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο, αφού αύριο ξεκινούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

Η πρόταση της εισαγγελέως, πάντως, επισύρει μεν ποινές κάθειρξης για τον Μίχο, αλλά «σπάει» τα ισόβια.

Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν εντεινόμενες αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο στα social media, όσο και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας -χθες και σήμερα στην Αθήνα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη- αλλά ακόμη και στη βουλή, όπου υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την αντιπολίτευση.

Η αρχή έγινε με τη μετωπική σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, τόσο για την υπόθεση της 12χρονης, όσο και για τη σκευωρία Novartis και τους Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν την εισαγγελική πρόταση, ενώ ακολούθησε νέος γύρος διαξιφισμών του κ. Φλωρίδη με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε όλες τις περιπτώσεις υπενθύμισε ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στη δικαστική λειτουργία επιτάσσει να περιμένουμε μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαησ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ποινή για τον βιασμό ανηλίκων μπορεί να φτάσει τα ισόβια ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα βιασμού πήγε στα 20 έτη από τα 8 έτη.



poria-athina__4_
poria-athina__5_

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τους Ποινικούς Κώδικες που είχε εισάγει το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές σημειώνοντας ότι οι αρχικές διατάξεις προέβλεπαν την υποβάθμιση του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Αυτή ήταν η τότε φροντίδα σας και τώρα χύνεται κροκοδείλια δάκρυα. Τότε όμως η αγωνία σας ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων» είπε ο κ. Φλωρίδης προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που φώναζε από τα έδρανα «ντροπή σου».



Ο Υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε «Εδώ είναι τα χαρτιά και τα χαρτιά είναι οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου τότε. Σας έλεγαν ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα πλημμέλημα και λόγω των δικών τους αντιδράσεων διασώθηκε η διάταξη . Και επειδή δεν μπορέσατε να το κάνετε αυτό (μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα από κακούργημα) μειώσατε την ποινή από τα 20 στα 15 έτη. Υπάρχει θεσμική μνήμη. Ανατρέξετε στα πρακτικά και δείτε τι επιχειρήσατε να κάνετε πριν ασκήσετε κριτική στη Δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας ο κ. Φλωρίδης και χωρίς να είναι σαφές αν αναφέρεται ειδικά στην εξέλιξη της υπόθεσης της 12χρονης είπε «Οι συμπεριφορές κάποιων λειτουργών της Δικαιοσύνης κάποιες στιγμές δεν αμαυρώνουν συνολικά την Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο ο οποίος εξακολουθούσε να διαμαρτύρεστε από τα έδρανα, είπε: «Το στίγμα αυτής της απόπειρας κ. Τζανακόπουλε που πήγατε ως υπουργός της τότε κυβέρνησης στον Άρειο Πάγο για να στήσετε την σκευωρία Νοβάρτις και τώρα βγήκε ο αρχηγός σας να πει καθαρά ότι ήταν σκευωρία δεν θα ξεχαστεί. Θέλει πολύ προσοχή να βγαίνετε εσείς να μιλήσετε για το κύρος της Δικαιοσύνης όταν εσείς σπεύσατε να διώξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους μόνο και μόνο επειδή ήταν πολιτικοί αντίπαλοι σας. Και νομίζετε ότι ξοφλήσατε σήμερα που λέτε ότι κάνατε λάθος; Αλήθεια; Και αν έπιανε το κόλπο σας; Θα λέγατε τα ίδια; Τότε η Δικαιοσύνη όρθωσε ανάστημα και ευτυχώς. Και η Δικαιοσύνης παρέπεμψε 2 δικούς σας υπουργούς για παράβαση καθήκοντος. Και έχετε τα μούτρα μετά από όσα κάνετε ειδικά για τους ανήλικους και για τον βιασμό ανηλίκων να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας;».



Μπάρκας: Για τον Λιγνάδη πες μας

Φλωρίδης: Ο Λιγνάδης και δεν ξέρω ποιος άλλος Λιγνάδης αξιοποίηση του δικού σας Κώδικα έκαναν

Τζανακόπουλος: Είσαι αστείος.

<

Τι απάντησαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστεράς

Να υπερασπιστεί τους τότε Κώδικες επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Ο Υπουργός συκοφαντεί μονίμως. Οι τότε Ποινικοί Κώδικες ήταν αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής».

Από την Νέα Αριστερά ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε λέγοντας «κατανοώ με συμπάθεια την οργή του κ. Φλωρίδη. Είναι η οργή του νεοφώτιστου που ένιωσε προσβεβλημένος και έδωσε διαπιστευτήρια στη νέα του παράταξη. Ακόμα όμως και αν πάσχει από σύνδρομο γενιτσαρισμού δεν έχει δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται και να συκοφαντεί.

Ουδέποτε προβλεπόταν στους ΠΚ ο βιασμός να μετατραπεί σε πλημμέλημα και ουδέποτε αντέδρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρξε ως διεκδίκηση και εισακούστηκε ήταν να προβλεφθεί βιασμός και εντός της έγγαμης σχέσης και να τυποποιηθεί η σχετική διάταξη. Είστε κοινός συκοφάντης και αφήστε τα κοροϊδευτικά γέλια όταν πιάνεστε να ψεύδεστε κατά τον τρόπο αυτό, ντροπιαστικό τρόπο. Είναι ντροπή που είστε υπουργός».



<

Ανταπαντώντας ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλαν τότε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για προσπάθεια μετατροπής του αδικήματος του βιασμού σε πλημμέλημα αναγκάζοντας τον κ. Μιχάλη Καλογήρου να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι αντιδράσεις ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας

Στην υπόθεση της 12χρονης αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Εχθρικό κράτος που αθωώνει τους δράστες – τέρατα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε πως «αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα».

Πλεύση Ελευθερίας: Αίσθημα ατιμωρησίας

«Η υπόθεση του Κολωνού πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελενα Καραγεωργοπούλου.

Κόντρα Φλωρίδη – Βελόπουλου



Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άφησε και για την συγκεκριμένη υπόθεση υπόνοιες συγκάλυψης μιλώντας για κινητά τηλέφωνα που χάθηκαν και ονόματα που σβήστηκαν. «Γιατί χάθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του Μίχου; Γιατί ο υπεύθυνος αξιωματικός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία; Από το πρωί ακούω δημοσιογράφους να τα ρίχνουν στην μητέρα αλλά αν 13.12 ψάχνει η ΝΔ για νέο σταθμάρχη κάνει λάθος» είπε.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας: «Πόσο τυφλή είναι η δικαιοσύνη; Ο Λιγνάδης 12 χρόνια και κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο Μίχος σε 3 χρόνια θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Σώματα ασέλγησαν πάνω σε αυτό το κορμάκι. Κάποιοι επιχειρούν συγκάλυψη. Ισόβια και χημικός ευνουχισμός».

Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης είπε: «Η δίκη για την οποία μιλάμε είναι μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών γιατί υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον κώδικα. Το τι διαδραματίζεται σε εκείνον το χώρο δεν το γνωρίζω. Στη δίκη αυτή την πλειοψηφία την έχουν οι ένορκοι. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί, αλλά ειδικά στο δικαστήριο που συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται περισσότερος σεβασμός».

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης: «Τον σεβασμό προς την δικαιοσύνη δεν μπορείς να τον επιβάλλεις. Από την εισήγηση της εισαγγελέως είναι ικανοποιημένος ο Υπουργός; Εγώ δεν είμαι».

«Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τι λένε οι δικαστές. Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρει τι γίνεται στη δίκη. Αν γίνεται σχολιαστής τότε η δημοκρατία καταλύεται» ανταπάντησε ο κ. Φλωρίδης.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr