Οι επενδυτές στη Wall Street αιφνιδιάστηκαν από τα χειρότερα των αναμενόμενων στοιχείων για την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού που «φούντωσαν» και πάλι τις αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Έτσι, οι δείκτες επανήλθαν στα «κόκκινα»!

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση ύψους 137 μονάδων ή 0,35% στις 38.905 μονάδες, αν και νωρίτερα βρέθηκε να χάνει έως και 300 μονάδες.



Αντιστοίχως, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,29% στις 5.150 μονάδες και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 16.128 μονάδες μειωμένος κατά 0,30%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις παρέμειναν σε ανοδική τροχιά και σήμερα με την απόδοση του 10ετούς να κερδίζει πάνω από δέκα μονάδες στο 4,294%, πλησιάζοντας έτσι και πάλι το ψυχολογικό όριο του 4,3% και του 2ετούς να αυξάνεται στο 4,694%.

Η αγορά προβληματιζόταν ήδη με τα σαφή σημάδια υποχώρησης του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας τους αναλυτές να… ξαναγράψουν τις εκτιμήσεις τους για τα επόμενα βήματα της Fed.

Όμως, αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή (που δημοσιεύτηκε την Τρίτη) κινήθηκε κοντά, αν και ελαφρά υψηλότερα από τις προβλέψεις, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) που ανακοινώθηκε σήμερα είχε σημαντική απόκλιση από τα προγνωστικά.



Ο PPI έκανε άλμα κατά 1,6% σε ετήσια βάση έναντι του 1,2% που περίμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως σε μηνιαίο επίπεδο η άνοδος του δείκτη έφτασε το 0,6% αντί του προβλεπόμενου 0,3%. Μάλιστα, ο δομικός δείκτης έφτασε το 2% σε ετήσια βάση.

Τα νέα πληθωριστικά στοιχεία ήρθαν μόλις λίγα 24ωρα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, στις 19-20 Μαρτίου. Μπορεί, άλλωστε, οι αγορές να θεωρούν δεδομένο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κρατήσει για την ώρα στάση αναμονής, όμως ανησυχούν ότι η υποχώρηση του ρυθμού πτώσης του πληθωρισμού θα καθυστερήσει κι άλλο την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

«Το ερώτημα πλέον είναι, αν οι traders θα ξανασκεφτούν το πόσο σύντομα μπορεί η Fed να μειώσει τα επιτόκια και το αν αυτό θα επιβραδύνει το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς με έναν ουσιαστικό τρόπο» διερωτήθηκε ο Κρις Λάρκιν της Morgan Stanley, μιλώντας στο CNBC.

Πραγματικά, ενδεικτικό της άμεσης επίδρασης στο τοπίο είναι πως τα νέα στοιχεία επηρέασαν εκ νέου το… ποντάρισμα των traders. Στο δείκτη FedWatchTool της CME Group, που αποτυπώνει τις τάσεις στην αγορά, οι πιθανότητες για την πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο μειώθηκαν στο 64% από το 72% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.



Σε επίπεδο μετοχών η Nvidia συνέχισε να πιέζεται συμπληρώνοντας έτσι την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, μετά το ράλι του πρώτου διμήνου που έδωσε την ευκαιρία στους μετόχους της για ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Αν και έτερες τεχνολογικές όπως η Microsoft, η Amazon και η Apple επέδειξαν αντιστάσεις και κατέγραψαν κέρδη.

Στις κερδισμένες επίσης βρέθηκε πλατφόρμα της Robinhood μετά την αύξηση που κατέγραψε στα assets της, αλλά και η Dick’s Sporting Goods λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Μίνι ράλι και για τη μετοχή της Lithium Americas που βρίσκεται πίσω από το project της εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου κοιτάσματος λιθίου στις ΗΠΑ και εκ των μεγαλύτερων διεθνώς, καθώς το project του Thacker Pass στη Νεβάδα διασφάλισε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ στον κλάδο από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.



Στον αντίποδα στους αρνητικούς πρωταγωνιστές με πτώση άνω του 50% βρέθηκε η startup στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης Fisker, καθώς έγινε γνωστό πως δρομολογεί αίτημα χρεοκοπίας της.

Παράλληλα σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Under Armour μετά την αναδιάρθρωση της διοίκησης που ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει, ενώ πτωτικά κινήθηκαν η Honeywell, η Amgen και η IBM συμπαρασύροντας συνολικά τον Dow.

ΠΗΓΗ >> https://www.newmoney.gr/roh/agores/sta-kokkina-ntithike-i-wall-street-provlimatismos-gia-ta-stichia-tou-plithorismou/