Home ΔΙΕΘΝΗ “Βράζουν” και πάλι οι υποκλοπές – Σφίγγει ο κλοιός – Κεραυνοί από ΗΠΑ και Ε.Ε.

“Βράζουν” και πάλι οι υποκλοπές – Σφίγγει ο κλοιός – Κεραυνοί από ΗΠΑ και Ε.Ε.

by _
0 comment 87 views
“Βράζουν” και πάλι οι υποκλοπές – Σφίγγει ο κλοιός – Κεραυνοί από ΗΠΑ και Ε.Ε.
“Βράζουν” και πάλι οι υποκλοπές – Σφίγγει ο κλοιός – Κεραυνοί από ΗΠΑ και Ε.Ε.

“Βράζουν” και πάλι οι υποκλοπές – Σφίγγει ο κλοιός – Κεραυνοί από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα για το Predator και η Κυβέρνηση κάνει σαν οι υποκλοπές να μην έγιναν ποτέ

Όλα βαίνουν κακώς εναντίον μας. Για την ακρίβεια, εναντίον της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά το Ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, που υποχρέωσε το Μαξίμου να στείλει σε ειδική, «επικίνδυνη αποστολή» τον εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, στις Βρυξέλλες, ήρθε και το χαστούκι από το Στρασβούργο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε Έκθεσή του για την «Ελευθερία του Τύπου», δεν είχε ούτε έναν καλό λόγο να πει για την Ελλάδα, για τις διώξεις και τις στρατηγικές αγωγές (SLAPPs) εις βάρος των δημοσιογράφων, ακόμη και για τις δολοφονίες τους (Καραϊβάζ). Αλλά δεν είχε καλό λόγο να πει ούτε καν για την Κομισιόν, με της οποίας την αρμόδια Επίτροπο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Παύλος Μαρινάκης, για να την πείσει ότι δεν τρέχει τίποτα με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.



Η Επίτροπος δεν επείσθη ιδιαίτερα κι αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει με την ελευθεροτυπία, τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, το Κράτος Δικαίου.

Αλλά τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις ευρωπαϊκές Αρχές ότι δεν τρέχει τίποτα, έρχονται οι αμερικανικές Αρχές και λένε ότι «τρέχει με τα χίλια».

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε όλη την κοινοπραξία που διακινεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Την περίφημη Intelllexa, με έδρα την Ελλάδα και θυγατρικές στην Ιρλανδία και η Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια εταιρεία για την οποία, το Reporters United και άλλες δημοσιογραφικές ομάδες εισέφεραν πολλά στοιχεία για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής Κυβέρνησης επιβεβαιώνει πλήρως τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για το Predator και τον αστερισμό των εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκε στην Ελλάδα και εξήχθη σε τρίτες χώρες το λογισμικό παρακολούθησης. Και, εμμέσως πλην σαφώς, ψέγει την ελληνική Κυβέρνηση για το γεγονός ότι όχι απλώς δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει, αλλά το «αξιοποίησε» και η ίδια για δικούς της σκοπούς εξόντωσης ή παγίδευσης αντιπάλων ή ακόμη και «φίλων».



Η αμερικανική Κυβέρνηση, για τους δικούς της λόγους, επιβεβαιώνει όλα όσα υποστήριξαν τα περισσότερα ΜΜΕ και άλλες ερευνητικές δημοσιογραφικές ομάδες και όλα όσα ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης επιχείρησε να αντικρούσει με τις εναντίον τους αγωγές.

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: Τώρα όντως φτάσαμε στο «Μητσοτάκης όπως Όρμπαν»

Το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι βαρύ πλήγμα για την Κυβέρνηση

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: Τώρα όντως φτάσαμε στο «Μητσοτάκης όπως Όρμπαν»

Το damage control είχε αρχίσει από μέρες. «Τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου απλώς εκφράζουν τις πολιτικές ομάδες». «Θέλουν να χτυπήσουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη ΝΔ ενόψει εκλογών». «Το σημαντικό είναι τι θα πει η Επιτροπή». Μαζί, βεβαίως, και με την «απαραίτητη» υποβάθμιση και αποσιώπηση του ζητήματος.



Όμως, η διαχείριση της ζημιάς, δεν αλλάζει το γεγονός: η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, του ανώτερου αιρετού οργάνου της Ενωμένης Ευρώπης, αποφάνθηκε ότι στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα με το Κράτος Δικαίου και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Δηλαδή, μας κατάταξε στις προβληματικές περιπτώσεις ως προς την τήρηση της νομιμότητας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλάι σε χώρες όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο φτάνει μέχρι του σημείου να ζητά, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αξιολογείται σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ο βαθμός συμμόρφωσης της χώρας με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίου Τύπου για το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».



Γιατί, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο έφτασε σε αυτή την απόφαση; Γιατί ακόμη και η ευρωομάδα όπου ανήκει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, του πολιτικού που κατεξοχήν έχει ως παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το στήριξε ένθερμα; Είναι απλώς η «κόντρα» με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

Μάλλον, η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στους λόγους που επικαλείται το Ψήφισμα. Και παραθέτω μερικούς:

«Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ – 107η θέση – στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023».

«Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα έχει επιδείξει ανησυχητική υποβάθμιση σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ· λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που αποτυπώνεται επίσης στην αύξηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στη χώρα».

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ήγειρε διάφορες αγωγές το 2022 κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, της διαδικτυακής ερευνητικής πλατφόρμας Reporters United και μεμονωμένων δημοσιογράφων, ζητώντας την απόσυρση άρθρου που τον εμπλέκει σε εθνικό σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία Intellexa, καθώς και αποζημίωση ύψους 550 000 EUR· λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο, μεταξύ άλλων, προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, η οποία οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού· λαμβάνοντας υπόψη ότι έκτοτε έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού· λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές διεθνείς οργανώσεις ελευθερίας της έκφρασης και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης καταδίκασαν την αγωγή, θεωρώντας την στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) με στόχο την εξάλειψη της κριτικής δημοσιογραφίας».



«Εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι, πέραν της δολοφονίας αυτής, πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού· υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς· ζητεί, ειδικότερα, να αποσυρθούν αμέσως αυτές οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού· επιμένει ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών εγκλημάτων κατά ατόμων, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους δημοσιογράφους·»

«Σημειώνει με μεγάλη ανησυχία ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ), υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω του έργου τους όσον αφορά την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ· σημειώνει, επιπλέον, ότι η Βουλή των Ελλήνων αντικατέστησε ξαφνικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ το 2023, την παραμονή της απόφασης της ΑΔΑΕ να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ, και λίγο πριν η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔ ζητήσουν να γίνει ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα για το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού».

«Εκφράζει τη βαθιά του θλίψη του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023, όταν ένα αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοικτά των ακτών του Πύλου της Μεσσηνίας, στην Ελλάδα, με περισσότερα από 600 άτομα επί του σκάφους να θεωρούνται νεκρά· εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα· επικροτεί τις έρευνες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την καταστροφή· εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, μετά τις συστηματικές επαναπροωθήσεις και τη βία κατά υπηκόων τρίτων χωρών, την αυθαίρετη κράτησή τους και την κλοπή των αντικειμένων τους· εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής»

Και για να μην νομίσετε ότι είναι ένα ψήφισμα «προκατειλημμένο».

Το ίδιο ψήφισμα χαιρετίζει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και εκφράζεται θετικά για τα βήματα που έχουν γίνει ως προς τη καταπολέμηση των διακρίσεων και την υποστήριξη των θυμάτων διακρίσεων.

Αναγνωρίζει δηλαδή βήματα προόδου στους τομείς που υπάρχουν, αλλά αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για να κάνουν οι Ευρωβουλευτές τα «στραβά μάτια» για τα κακώς κείμενα στη χώρα.

Όπως αναφέρει πάλι το Δελτίο Τύπου: «Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο “Predatorgate”, οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.»

Και βέβαια: «Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία».

Γίνεται σαφές από την επιχειρηματολογία ότι δεν είναι «κάποιοι που μας μισούν», αλλά κάποιοι που όντως εντοπίζουν πραγματικά προβλήματα στη χώρα μας.

Προβλήματα που αποτυπώνονται σε πραγματικά σκάνδαλα, όπως αυτό των υποκλοπών, σε παραβιάσεις κανόνων κράτους δικαίου, σε απαράδεκτα παιχνίδια με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Προβλήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν με μια απλή επίκληση του «41%» και τα οποία αποτυπώνουν μια πολιτική πρακτική που απέχει πολύ από να είναι «θεσμική» ή «κεντρώα».

Προβλήματα που δεν συμβαδίζουν με τον «ευρωπαϊκό δρόμο» της χώρας, παρότι κυβερνά ο πολιτικός χώρος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διεκδικεί να εκπροσωπήσει αυτούς που «μένουν Ευρώπη».

Όλα δείχνουν ότι σήμερα μια ορισμένη αλαζονεία της εξουσίας και μια άρνηση σεβασμού του πυρήνα της λογικής των θεσμών, δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μας εκθέτει στο εξωτερικό και απειλεί να διαταράξει και την σχέση τη χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μας κάνουν όχι τη χώρα-παράδειγμα, όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός, αλλά, πολύ περισσότερο, τη χώρα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

Και μπορεί τα ζητήματα «κράτους δικαίου» να μην είναι αυτά που κερδίζουν ή χάνουν εκλογές – όντως οι άνθρωποι για την επιβίωσή τους ενδιαφέρονται πρωτίστως, για το εισόδημα, την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις – όμως είναι από αυτά που έρχονται και παγιώνουν τη δυσαρέσκεια και κάνουν ακόμη πιο βαθιά την ανησυχία για το μέλλον.

Και τότε κανένα damage control δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Και σίγουρα στη χώρα μας αξίζει καλύτερη μοίρα από τη σύγκριση με την Ουγγαρία του Όρμπαν.

«Πηγαινέλα» στον έλεγχο για «ενιαίο» κέντρο παρακολουθήσεων

Σε εκκρεμότητα παραμένει από τον Σεπτέμβριο του ’23 το αίτημα να ελεγχθεί για πόσους από τους 92 στόχους του Predator έχουν ταυτόχρονα κινηθεί διαδικασίες άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ

Σε χθεσινή του έρευνα στην Καθημερινή, ο Γιάννης Σουλιώτης γράφει ότι, σε εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα το αίτημα να ελεγχθεί για πόσους από τους συνολικά 92 στόχους του Predator έχουν ταυτόχρονα κινηθεί διαδικασίες άρσης απορρήτου μέσω του συστήματος συνακροάσεων της ΕΥΠ. Διαδικασία που είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη «ενιαίου κέντρου» που προέβαινε σε παρακολουθήσεις στόχων ταυτόχρονα μέσω Predator και ΕΥΠ.

Το σχετικό αίτημα έχουν διατυπώσει θύματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τον Οκτώβριο του 2023 είχε καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκειμένου «να υπάρξει αποκάλυψη του ενιαίου κέντρου των παρακολουθήσεων». Την αντιπαραβολή της επονομαζόμενης «λίστας Μενουδάκου» με τα αρχεία επισυνδέσεων που τηρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είχαν παραγγείλει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023 και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστας Σπυρόπουλος, πριν τελικά ο φάκελος της υπόθεσης τους αφαιρεθεί και η έρευνα ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η ανάθεση της έρευνας στον κ. Ζήση είχε αποφασιστεί με το αιτιολογικό ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή της υπήρχε κίνδυνος παραγραφής των υπό έρευνα εγκλημάτων.

Μόλις στις αρχές Μαρτίου, η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) απαντώντας σε επιστολή ενός από τους στόχους των παρακολουθήσεων παρέπεμψε για την υπόθεση στον εισαγγελέα κ. Ζήση, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία (ο έλεγχος επί της «λίστας Μενουδάκου») αποτελεί αρμοδιότητα του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος έχει την ευθύνη της προανάκρισης. «Το θέμα ανήκει καθ’ ολοκληρία στην αρμοδιότητα του ασκούντος τη σχετική προανάκριση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήση», αναφέρεται κατά πληροφορίες σε απαντητική επιστολή της ΑΔΑΕ αρχές Μαρτίου προς ένα από τα θύματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι κατόπιν έρευνας κατήρτησε λίστα με τα ονόματα 92 στόχων του παράνομου λογισμικού Predator. Για πολλά από τα θύματα του Predator προέκυψαν ενδείξεις ή και αποδείξεις για παρακολούθηση των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ. Ανάμεσα σ’ αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και η Ελληνοαμερικανίδα πρώην εργαζόμενη στην εταιρεία «Meta» (Facebook κ.ά.) Αρτεμις Seaford. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2023 οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που είχαν τότε την ευθύνη διερεύνησης της υπόθεσης ζήτησαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει για πόσα από τα 92 άτομα της λίστας Μενουδάκου είχαν κινηθεί διαδικασίες άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ, μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Επανυπέβαλαν το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα ο φάκελος της υπόθεσης τους αφαιρέθηκε. Ανετέθη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζήση προκειμένου αυτός να επιταχύνει την πορεία της έρευνας.

Η ΑΔΑΕ υπό τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της (δύο μέλη αντικαταστάθηκαν) δήλωσε κώλυμα για την αντιπαραβολή επικαλούμενη την αλλαγή της νομοθεσίας και τη γνωμοδότηση του τέως επικεφαλής του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που πάντως αφορούσε τη δυνατότητα των πολιτών και όχι εισαγγελέων να ενημερώνονται για ζητήματα άρσης απορρήτου. Παρέπεμψε για το θέμα στη νεοσυσταθείσα τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν δύο εισαγγελείς (ανάμεσά τους ο εποπτεύων την ΕΥΠ) και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Ωστόσο, και η τριμελής επιτροπή δήλωσε αναρμόδια, με το ζήτημα της αντιπαραβολής λίστας με τα 92 θύματα του Predator να βρίσκεται προσωρινά στον «αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις αρχές Φεβρουαρίου ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης –στόχος παρακολούθησης μέσω Predator αλλά και μέσω ΕΥΠ– απέστειλε έγγραφο στην ΑΔΑΕ. Την εγκαλεί ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που οι εισαγγελείς Τριανταφύλλου και Σπυρόπουλος εξέδωσαν τις σχετικές παραγγελίες, η Αρχή δεν έχει προβεί στην αντιπαραβολή και επομένως δεν έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ελέγχου τον επικεφαλής της έρευνας αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η απάντηση στην επιστολή του δημοσιογράφου δόθηκε ένα μήνα αργότερα. Σ’ αυτήν η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών διευκρινίζει ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο κ. Ζήσης καθώς και ότι οι επιμέρους ανακριτικές πράξεις όπως ο έλεγχος της λίστας με τα 92 ονόματα που κατήρτησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τελούν υπό την εποπτεία και την ευθύνη «των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών».

Predator: Η «χαμένη» λίστα των 92 στόχων του

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών – Γιατί καθυστερεί η σχετική έρευνα, τι συμβαίνει με το έγγραφο-«κλειδί» – Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το θέμα μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Predator: Η «χαμένη» λίστα των 92 στόχων του

Στο Βήμα διαβάζουμε ότι, σημαντική αργοπορία φέρεται, σύμφωνα με αναφορές πολιτικών παραγόντων, να παρατηρείται στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Κι αυτό την ώρα που η υπόθεση Predator λαμβάνει διεθνώς ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις κυρώσεις σε δυο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το εν λόγω παράνομο λογισμικό τις οποίες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Mάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNN μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης ανέφερε ρητά ότι «η ελληνική κυβέρνηση ήταν ένας από τους παραλήπτες του Predator».

Δεν έχουν σταλεί τα έγγραφα στην ΑΔΑΕ

Κύριο δείγμα της μνημονευόμενης καθυστέρησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν έχουν σταλεί ακόμη από τον Αρειο Πάγο τα απαραίτητα έγγραφα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη αντιπαραβολή-διασταύρωση της λίστας των 92 παρακολουθούμενων με το παράνομο λογισμικό Predator και εκείνων που είχαν γίνει στόχος της ΕΥΠ την περίοδο 2021-2022.

Στόχος της διασταύρωσης αυτής θα είναι να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν αρκετά κοινά πρόσωπα που είχαν γίνει στόχοι παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator και ακολούθως να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν νέα δείγματα κοινών μεθοδεύσεων των χειριστών του παράνομου λογισμικού και πρώην στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, όπως φαίνεται να έχει αναδειχθεί από άλλες αναζητήσεις.

Μάλιστα, αυτή η λίστα δεν έχει παραδοθεί στην ΑΔΑΕ, παρότι φαίνεται να έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τέσσερα σχετικά αιτήματα – προφορικά και γραπτά –από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο ώστε να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία. Το ίδιο ζήτημα φέρεται να έχει τεθεί από 7-8 στελέχη της ΑΔΑΕ που καταθέτουν τα τελευταία 24ωρα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Για τα παραπάνω ωστόσο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι στην έρευνα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά ανάγκη συνεκτίμησης όλων των δεδομένων της υπόθεσης και των νομικών ζητημάτων που δημιουργούνται. Παράλληλα εντύπωση έχει προκαλέσει η αντικατάσταση του υποδιοικητή της ΕΥΠ Γ. Κέλλη που είχε την ευθύνη (πέρα από τα ζητήματα οργανωμένου εγκλήματος, αντικατασκοπίας κ.λπ.) της χρήσης του νέου συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Ο κ. Κέλλης αντικαταστάθηκε από τον πρώην διοικητή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Α. Τζίτζη με την αντικατάσταση αυτή να αποσυνδέεται από το ζήτημα των συνακροάσεων.

Το χρονικό και τα SMS-παγίδα

Πολιτικοί παράγοντες αλλά και νομικοί που παρακολουθούν την εν εξελίξει έρευνα των δικαστικών αρχών για την υπόθεση των υποκλοπών παραθέτουν όσα έχουν συμβεί με τη διερεύνηση των τυχόν κοινών παρακολουθήσεων Predator και ΕΥΠ.  Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών ήδη από το φθινόπωρο του 2022 ζήτησαν από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν είχαν κινηθεί από την ΕΥΠ διαδικασίες άρσης απορρήτου για τα 92 τηλέφωνα-στόχους του Predator, στέλνοντας στην Αρχή τη σχετική λίστα των παρακολουθούμενων αριθμών. Στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η ύπαρξη ενός ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων. Κι αυτό γιατί υπήρχαν σαφή δείγματα ότι συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσιογράφοι αλλά πιθανόν και στρατιωτικοί, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ αλλά και από το παράνομο λογισμικό.

Η σύγκριση του καταλόγου παρακολουθήσεων από τον «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΥΠ και τον κατάλογο εκείνων που δέχθηκαν το SMS-παγίδα από τους χειριστές του Predator ήταν ζωτικής σημασίας για έναν ακόμη λόγο: Γιατί είχε διαπιστωθεί ότι ανάμεσα στους 92 στόχους του Predator βρίσκονταν και επτά πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και ιδιώτες των οποίων το κινητό είχε «μολυνθεί» με ψευδές SMS για υποτιθέμενη «επικύρωση ραντεβού» για εμβολιασμό, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχαν δεχθεί κανονικό, νόμιμο SMS από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για να προσέλθουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Από την έρευνα της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα και στην ΗΔΙΚΑ (όπου δεν διαπιστώθηκε καμιά διαρροή) προέκυψε ότι οι αποστολείς του SMS-παγίδα από το Predator δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι τα θύματα της υποκλοπής είχαν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό παρά μόνο αν ήταν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Το εισαγγελικό αίτημα προς την ΑΔΑΕ τέθηκε προς συζήτηση στις 18 Οκτωβρίου και εκείνη απάντησε απορριπτικά με επίκληση της γνωμοδότησης του τέως επικεφαλής Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που αφορούσε τη δυνατότητα πολιτών και όχι εισαγγελέων να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ για θέματα άρσης απορρήτου σε συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις. Σημειώνοντας ότι ο σχετικός έλεγχος είναι αρμοδιότητας τριμελούς δικαστικού συμβουλίου όπου συμμετέχουν και οι εποπτεύοντες εισαγγελείς της ΕΥΠ που μπορεί να κινήσουν αυτή τη συγκριτική διαδικασία.

Τα αιτήματα και οι καθυστερήσεις

Λίγες ημέρες αργότερα κι ενώ είχε υποβληθεί νέο αίτημα των εισαγγελέων πρωτοδικών, η έρευνα για τις υποκλοπές ανατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε συνέχεια αυτών, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος επικαλούμενος «κίνδυνο διαρροής» της λίστας των στόχων του Predator επέστρεψε το έγγραφο με τη «λίστα των 92» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ομως στα τέλη του φθινοπώρου υπήρξε απόφαση του προαναφερόμενου τριμελούς δικαστικού συμβουλίου ότι ήταν αναρμόδιο να κάνει τη σχετική αντιπαραβολή των δύο λιστών, κάτι που «άνοιγε τον δρόμο» κι επέτρεπε πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει εκείνη στον σχετικό κρίσιμο έλεγχο.

Έτσι λοιπόν ο κ. Ράμμος φέρεται να έχει ζητήσει από τότε με διαδοχικά αιτήματά του στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς την επιστροφή της «λίστας των 92» ώστε να ξεκινήσει η σχετική διασταύρωση. Κάτι που όμως ακόμη και μέχρι προ ολίγων 24ώρων δεν είχε συμβεί, με αποτέλεσμα να μη διευκρινίζεται το κρίσιμο αυτό στοιχείο της υπόθεσης των υποκλοπών. Χωρίς μάλιστα να έχει αποσαφηνισθεί αν έχουν προκύψει νέα τυπικά κωλύματα ή όχι.

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω θέμα έχει προχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μνημονεύει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έρευνα και «δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων». Ακόμη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής προς ΗΠΑ και Γερμανία σχετικά με τον τρόπο πληρωμής παρόχων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή των SMS-παγίδα του Predator με αλλοιωμένα links.

Ποιους αφορούν οι αμερικανικές κυρώσεις

Σημαντική είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για κυρώσεις σχετικά με τη χρήση του Predator. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται μάλιστα η εταιρεία Intellexa SA με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγος και συνεργάτριά του Σάρα Χάμου που φέρεται να έδιναν παρών στα γραφεία της εταιρείας στο Ελληνικό ενώ σχετίζονται με τη διαχείριση και την πώληση στο εξωτερικό του εν λόγω παράνομου συστήματος.

Σε σχετικές αναφορές του CNN σημειώνεται ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της Intellexa έχει πουληθεί σε «αυταρχικά καθεστώτα» και μνημονεύεται ότι πελάτες των διαχειριστών του παράνομου λογισμικού ήταν εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας αυτές της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ινδονησίας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι στόχος του παράνομου λογισμικού ήταν και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα για το Predator και η ελληνική Κυβέρνηση κάνει σαν οι υποκλοπές να μην έγιναν ποτέ

Την ώρα που οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις κυρώσεις σε βάρος όσων εμπλέκονται στην εξαγωγή του Predator, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα για το Predator και η κυβέρνηση κάνει σαν οι υποκλοπές να μην έγιναν ποτέ

Όπως αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυσή του ο Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος, διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες του «ομίλου» Intellexa και σε δύο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτόν, τον Ταλ Ντίλιαν και την Σάρα Χάμου, εντυπωσιάζεται από τα στοιχεία που επικαλούνται.

Αναφέρονται στο πώς όλα αυτά έχουν καταγραφεί από δημοσιογράφους ερευνητές, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες τεχνολογίας.

Και η σκέψη που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι ότι έρχονται οι Αμερικανοί και επικαλούνται ως σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία όλα αυτά που στην Ελλάδα ακόμη και από επίσημα χείλη θεωρήθηκαν «ανυπόστατα».

Αρκεί να θυμηθούμε πόσες φορές κατηγορήθηκαν για συκοφαντία σε βάρος της χώρας οι ερευνητικές δημοσιογραφικές ομάδες που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Predator και κατέγραψαν αυτά τα στοιχεία που σήμερα οι ΗΠΑ επικαλούνται για να ενεργοποιήσουν τόσο σκληρές κυρώσεις. Ή πόσο απαξιωτικές ήταν οι αναφορές στους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ανέδειξαν το θέμα. Ή ακόμη και τη συχνή αποσιώπηση των εκθέσεων των εταιρειών τεχνολογίας που κατέγραψαν τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η υπόθεση των υποκλοπών και η επί της ουσίας μη διερεύνησή της είναι ένας από τους λόγους που είμαστε στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα ζητήματα κράτους δικαίου, την ώρα που η κυβερνητική παράταξη χαρακτήριζε «ανθελληνικά» τα ψηφίσματα που ανέφεραν όσα τώρα επικαλούνται και οι ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, από τη μία είναι οι ΗΠΑ που πλέον λένε ευθέως ότι το λογισμικό Predator, όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες χώρες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αξιοποιήθηκε και στις ίδιες τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση αμερικανών αξιωματούχων, και από την άλλη, έχουμε την ελληνική κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις πώς έγινε εξαγωγή του Predator από ελληνικές εταιρείες σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη και μάλιστα με άδεια του υπουργείου Εξωτερικών.

‘Η για να το πούμε διαφορετικά: οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή επιβάλλουν κυρώσεις που ξεκινούν από τις εταιρείες που ανήκουν «στενά» στον «όμιλο Intellexa», αλλά μπορούν να επεκταθούν και σε όσα πρόσωπα ή εταιρείες έχουν συναλλαγές μαζί τους, άρα και τα πρόσωπα που ήταν οι «άνθρωποι της Intellexa» στην Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει καν τον κόπο να σχολιάσει μια τόσο σημαντική εξέλιξη.

Μια εξέλιξη που σε τελική ανάλυση αφορά κυρώσεις και σε μια εταιρεία που έχει έδρα στην Ελλάδα και την οποία η αμερικανική κυβέρνηση της θεωρεί επικίνδυνη για την κυβερνοασφάλειά της.

Και όμως ούτε αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή μια εταιρεία που οι ΗΠΑ τη θεωρούν απειλή έχει έδρα στην Ελλάδα και είχε και συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει προκαλέσει μια ανάλογη αντίδραση και από την ελληνική πλευρά.

Ιδίως όταν στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά ότι το λογισμικό αυτό είναι μια τεράστια απειλή για την ασφάλεια και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το ξέρουμε πολύ καλά γιατί χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη παρακολούθηση βουλευτών, υπουργών, ανώτατων στρατιωτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υποκλοπών που έχει ζήσει ευρωπαϊκή χώρα.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμη αυτό το θέατρο σκιών, όπου αυτό που για τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών και εξαγωγής παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού, στην Ελλάδα για την κυβέρνηση και ευρύτερα τη φιλοκυβερνητική παράταξη είναι «σκευωρία».

Δηλαδή, τι περιμένουν για να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί; Να αρχίσουν οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και στους Έλληνες συνεργάτες του Ταλ Ντίλιαν;

Και τότε τι θα πουν οι διάφοροι καλοθελητές που αναπαρήγαγαν τα «ρουλεμάν» για «ανθελληνικές διαβολές»; Θα τα βάλουν και με τους Αμερικάνους;

Ή μήπως θα επιστρέψουν στην πιπίλα του «41%», λες και στις εκλογές δεν εκλέγουμε κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν το νόμο, αλλά δίνουμε «λευκή επιταγή» στην εκάστοτε κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το Σύνταγμα σαν κουρελόχαρτο.

Όλα αυτά απλώς αποτυπώνουν έναν θεσμικό κατήφορο που έρχεται μέσα από την αλαζονεία της εξουσίας που φαίνεται να αποτελεί ολοένα και περισσότερο τον βασικό γνώμονα χάραξης πολιτικής

Όμως, μετά ας μην μας πειράζει όταν το ένα καταδικαστικό ψήφισμα διαδέχεται το άλλο.

Ή όταν όντως θα δούμε να κόβονται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις επειδή στα μάτια της Ευρώπης θα είμαστε χώρα που παραβιάζει βασικούς κανόνες κράτους δικαίου.

Και ας μην υπολογίζει η κυβέρνηση τόσο πολύ στην αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όχι μόνο γιατί δεν αποτελεί την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά γιατί ακόμη και τα κόμματα της «πολιτικής οικογένειας» στην οποία ανήκει η ΝΔ είναι και κόμματα «ατλαντικά». Κόμματα δηλαδή που κοιτάζουν τι γίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ηγούνται της «συλλογικής Δύσης». Πράγμα που σημαίνει ότι το μήνυμα από την Ουάσιγκτον ότι πλέον χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως απειλή το εμπόριο παράνομου λογισμικού το έχουν ήδη πάρει. Και αυτό θα αποτυπωθεί και στο πώς θα κινηθούν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να διαλέξει εάν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τίτλους στον ξένο Τύπο «Κυρώσεις σε ελληνική εταιρεία-πωλήτρια κατασκοπευτικού λογισμικού» ή εάν επιτέλους μπορούμε ως χώρα να συμμετέχουμε ενεργά στον έλεγχο, στην αποκάλυψη και στην τιμωρία όσων εμπλέκονται σε αυτή την παγκόσμια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το Predator κατά της Intellexa – Ειδική αναφορά στην άδεια εξαγωγής από Ελλάδα

Σε κυρώσεις προχώρησε το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της Intellexa, που παράγει το Predator – Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και η Intellexa Ελλάδας

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το Predator κατά της Intellexa - Ειδική αναφορά στην άδεια εξαγωγής από Ελλάδα

Κυρώσεις σε δυο φυσικά πρόσωπα και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η εταιρία Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντίλιαν και η σύζυγος και συνεργάτης του Σάρα Χάμου.

Ο όμιλος (consortium) Intellexa περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές ως ένας «σύνθετος, διεθνής ιστός αποκεντρωμένων επιχειρήσεων».

 

IMG 20240305 201835

ΗΠΑ: απειλή για την ασφάλειά μας η Ιntellexa – To Predator έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος Αμερικανών αξιωματούχων

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η απόφαση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ρητά αναφέρει ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος Αμερικανών αξιωματούχων κάτι που άλλωστε εξηγεί και την απόφαση να προχωρήσουν σε τόσο αυστηρά μέτρα: «Επιπλέον, το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator έχει χρησιμοποιηθεί από ξένους πράκτορες σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν συγκαλυμμένα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημοσιογράφους και ειδικούς σε θέματα χάραξης πολιτικής».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανακοίνωση επεσήμανε ότι «οι δραστηριότητες του ομίλου Intellexa αποτελούν μια απειλή σε επίπεδο αντικατασκοπείας για την αμερικανική κυβέρνηση και, όπως έχει καταγραφεί εκτεταμένα από ερευνητικούς δημοσιογράφους, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες τεχνολογίας, έχουν διευκολύνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο: «Σύμφωνα με έκθεση της Google τον περασμένο μήνα, το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της Intellexa έχει πωληθεί στις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Ελλάδας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ινδονησίας».

Θυμίζουμε ότι για την εξαγωγή του Predator στη Μαγαδασκάρη από την Intellexa SA είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για το πώς δόθηκε η σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, υποχρεώνοντας την Κυβέρνηση να διατάξει ΕΔΕ

Η άδεια εξαγωγής του Predator από την Intellexa στη Μαγαδασκάρη

Συγκεκριμένα, στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται:

Ο Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν, ο Ισραηλινός ιδρυτής του ομίλου Intellexa και «αρχιτέκτονας», όπως τον χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο, των εργαλείων spyware που παράγει. Σημειώνεται πως «ο όμιλος είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών» που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν και την συνεργάτιδα του Σάρα Χαμού.

Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, η οποια αναφέρεται ως «ειδική σε εταιρείες off-shoring που έχει παράσχει διοικητικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A».

Η Intellexa S.A., «εταιρία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα». Υπενθυμίζεται ότι η Intellexa S.A. είχε προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Η Intellexa Limited, εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox AD, εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), εταιρία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Thalestris Limited, εταιρία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία.

Ο τρόπος που καταχωρεί το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τα στοιχεία της Intellexa S.A.

IMG 20240305 201927

Κυρώσεις από ΗΠΑ στην Intellexa S.A. (με έδρα την Ελλάδα), στον T. Dilian και σε όσους έδωσαν άδεια εξαγωγής για Ουκρανία, Μαδαγασκάρη και Σουδάν

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από ανάρτηση στον ιστότοπο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται:

Ο Τ. Dilin, «ιδρυτής της κοινοπραξίας Intellexa και ο αρχιτέκτονας πίσω από τα κατασκοπευτικά εργαλεία της.

Η κοινοπραξία είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν, μεταξύ άλλων μέσω της Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου».

Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, «ειδική σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, που έχει παράσχει διαχειριστικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.

Η Χάμου κατέχει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited».

Η Intellexa S.A., «εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα, που στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η Intellexa S.A. προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Η Intellexa Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας.

Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023».

Η Cytrox AD, «εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας.

Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023».

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), «εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Cytrox Holdings ZRT προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Η Thalestris Limited, «εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία».

Σημειώνεται ότι η εξαγωγή του Predator σε Ουκρανία, Σουδάν και Μαδαγασκάρη έγινε από την Ελλάδα καθώς η Intellexa χρησιμοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει άδεια εξαγωγής του από το ΥΠΕΞ το οποίο την ενέκρινε σε ανελεύθερα καθεστώτα όπως αυτά του Σουδάν και της Μαδαγασκάρης.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο το χρησιμοποιούσαν από την ελληνική κυβέρνηση για να παρακολουθούν χιλιάδες ανθρώπων στην Ελλάδα, επειδή τους θεωρούσαν «ενοχλητικούς» ή πιθανούς αντιπάλους, αλλά θησαύριζαν από αυτό δίνοντας άδειες εξαγωγής του Predator σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ειδικά μετά το δημοσίευμα του pronews.gr για την «λεηλασία» των δεδομένων που προέκυψαν από τις παράνομες παρακολουθήσεις και ήταν αποθηκευμένα στους server της Intellexa.

Στους server υπάρχουν δεδομένα που αφορούν Αμερικανούς.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν για να παγιδεύσουν τα θύματά τους, «πλαστές» ιστοσελίδες υπαρκτών ελληνικών σάιτ με ισχυρό τον χαρακτήρα της έγκυρης πληροφόρησης, όπως βέβαια το «pronews.gr.com».

Όπως έχει αποκαλυφθεί, είχε δημιουργηθεί από την ΕΥΠ σε συνεργασία με μία ομάδα Ισραηλινών στην Τσεχία η πλαστή ιστοσελίδα pronews.gr.com, την οποία χρησιμοποιούσαν για να «φυτεύουν» το Predator.

Υπήρχαν περίπου 500 κινητά-βασικοί στόχοι πολιτικών, εκδοτών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και χιλιάδων άλλων γύρω από αυτούς που κτυπήθηκαν από την Κυβέρνηση.

Βάσει των στοιχείων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έγιναν μόνο στα έτη 2019 και 2020 πάνω από 25.000 «επισυνδέσεις» για λόγους εθνικής ασφάλειας κατόπιν αντίστοιχων εισαγγελικών παραγγελιών.

Τον Ιούλιο του 2020, αγοράζονται τα πρώτα δύο domain-παγίδα με σκοπό να αποσταλούν από αγνώστους σε υποψήφιους στόχους παρακολούθησης του Pretador, συνοδευόμενα από ένα προσωποποιημένο μήνυμα προκειμένου να τους παρακινήσουν να πατήσουν πάνω στο ψευδεπίγραφο link και να μολύνουν εν αγνοία τους το κινητό τους.

Xρησιμοποίησαν το πρώτο πλαστό domain με αναγραμματισμό της δικαστικού περιεχομένου ιστοσελίδας edolio5.blogspot.com, σε blogspot.edolio5.com,

Στη λίστα των ψεύτικων domain, πρώτη θέση με διαφορά έχουν παραλλαγές ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, θεματικών ιστοσελίδων, εμπορικών σελίδων κλπ. τα οποία στέλνονταν σε στόχους που είχαν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα: Π.χ. το pronews.gr.com, το έστελναν σε «στόχους» που θεωρούσαν ότι είχαν αυξημένο ενδιαφέρον για το παρασκήνιο της πολιτικής, τα κυβερνητικά σκάνδαλα, την γεωστρατηγική, τα εξοπλιστικά θέματα κλπ.

Οι χρήστες κινητών-στόχοι ελάμβαναν ένα μήνυμα: «Κοίτα να δεις τι αποκαλύπτει το pronews.gr (.com)» και όσοι δεν πρόσεχαν ότι είχε προστεθεί το .com, το άνοιγαν και αυτομάτως κατέβαζαν το Predator στο κινητό τους και ξεκινούσε η παρακολούθησή τους!

Από την κοινή αρχιτεκτονική των πλαστών site, αλλά και τη διαφήμιση των μολύνσεων στο δημόσια προσβάσιμο υλικό της εταιρείας, προκύπτει ότι η δημιουργία του λογισμικού και η διείσδυση στη συσκευή (μόλυνση) πωλούνται ως ενιαία υπηρεσία και κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ (περίπου δέκα).

Τα domain, nissan.gr[.]com, bmw.gr[.]com και suzuki.gr[.]com τα έστελναν σε οικονομικούς στόχους που ήξεραν ότι τους ενδιέφερε η κίνηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Στον κατάλογο εμφανίζονται και κάποιες ιστοσελίδες πιο εστιασμένες γεωγραφικά, όπως το orchomenos.news, το politika[.]bid (μοιάζει με το politikalesvos[.]gr) και stonisi[.]news., που τα έστελναν σε άτομα με καταγωγή ή οικονομικά-πολιτικά ενδιαφέροντα από αυτές τις περιοχές.

Ιστοσελίδες με αθλητικού περιεχομένου θέματα π.χ. το paok-24[.]com (η μοναδική αθλητική ομάδα του καταλόγου) την έστελναν σε παράγοντες της Βορείου Ελλάδος.

Ένα από τα site που παραποιήθηκαν για να ξεγελάσουν τους εν δυνάμει στόχους είναι και το kranosgr.com (που το έκαναν kranos.gr[.]com), μια ενημερωτική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, με τα οποία παγίδευαν στρατιωτικούς!

Στο πλέγμα των ψεύτικων domains υπάρχουν και αρκετά που παραπέμπουν σε πολύ γνωστούς παρόχους υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η Viva (viva[.]gr[.]com), η Cosmote (ebill[.]cosmote[.]center ​), η Uber (ube[.]gr[.]com) και το youtube (youtube[.]gr[.]live).

Η Intellexa, πρόσφατα έθεσε τους διακομιστές της (server) εκτός λειτουργίας αφού τα στοιχεία των «πελατών» της που χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα και των στόχων τους, φέρεται ότι αποκαλύφθηκαν.

Δηλαδή υπάρχει «breach of security» (κενό ασφαλείας).

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν υποκλοπές αξιωματούχων τους από το Predator στην Ελλάδα κατά τις συνομιλίες τους με κυβερνητικά στελέχη.

Δεν στοχοποιούσαν τους Αμερικανούς αλλά τους Έλληνες αξιωματούχους (μεταξύ αυτών και αρκετά στελέχη της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ. και των Ε.Δ.) αλλά καταγράφηκαν οι θέσεις και τα στοιχεία τους τα οποία μάλιστα τέθηκαν υπόψιν πλευράς η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να τα έχει στα χέρια της.
Υπό το πρίσμα αυτού του γεγονότος οι Αμερικανοί πέρασαν νόμο που θα απαγορεύει μέχρι και την είσοδο στις ΗΠΑ Ελλήνων και λοιπών αξιωματούχων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθεί απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ακόμα και για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη!

Πότε και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Σε τυχόν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όπου θα ήθελε να ανταποδώσει τα «γελάκια» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός στο άκουσμα του ονόματος του.

Ή θα μπορούσαν να τον απειλήσουν με απαγόρευση εισόδου που κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε την αυτόματη πτώση της οποιασδήποτε ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ιδιώτες εμπλέκονται σε υποκλοπές τύπου Predator και τίθεται το ερώτημα:

Θα απαγορευτεί η είσοδος στην μισή ελληνική Κυβέρνηση; Θα μπορούσε γιατί τόσοι περίπου εμπλέκονται στην δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών.

Σημειώνεται ότι με χρήματα της ΕΕ και μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ συγχρηματοδοτήθηκε η αγορά του λογισμικού υποκλοπών Predator όπως αναφέρουν τα στοιχεία του φακέλου που συγκέντρωσε η Επιτροπή PEGA (η ονομασία προέρχεται από το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus παρόμοιου με το Predator) σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.

Όπως αποκαλύπτεται πολλοί Υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης είναι μπλεγμένοι στην χρηματοδότηση με άλλα λόγια έχουν βάλει τις υπογραφές τους.

Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο τους στη χώρα τους;

Θα κινηθεί στην Ελλάδα κάποιος Εισαγγελέας;

Το ότι είχαν δημιουργήσει πλαστούς λογαριασμούς ιστότοπων, για να τα κάνουν όλα αυτά, τι περιμένουν για να δράσουν;

Το επόμενο βήμα είναι να τους συλλάβουν.

Αλλά και για τους Έλληνες αξιωματούχους που είχαν υπογράψει τις άδειες εξαγωγής, θα υπάρξει ποινική δίωξη;

Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Να θυμίσουμε ότι για την εμπλοκή του Τ. Dilian στην Κύπρο είχε συλληφθεί και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις – Κίνδυνος κυρώσεων και για όσους συναλλάσσονται μαζί τους

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται για πρώτη φορά σε μια εταιρεία που παράγει εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό. Αυτό που κάνουν είναι να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ των παραπάνω προσώπων και εταιρειών: «Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που αναφέρονται ανωτέρω, τα οποία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο αμερικανικών προσώπων, δεσμεύονται και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC (σ.σ. Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων). Επιπλέον, δεσμεύονται επίσης όλες οι οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, ατομικά ή συνολικά, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα που έχουν δεσμευτεί».

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το ενδεχόμενο κυρώσων περιλαμβάνει και όσους συναλλάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν άμεση σχέση με τα πρόσωπα και τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις: «Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις οντότητες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποστούν ενέργειες επιβολής. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή την παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε προσώπου που έχει οριστεί, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.»

Σημειώνουμε ότι το OFAC είναι από τις ισχυρότερες υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους. Έχει εξαιρετικά εκτεταμένες αρμοδιότητες ως προς το να ερευνά και να επιτηρεί αλλά και τη δυνατότητα να επιβάλει βαριές κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα.

Επιπλέον, το είδος των κυρώσεων που περιγράφονται σε τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν μόνο το χαρακτήρα της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ. Μια πολύ βασική επίπτωση που έχουν για εταιρείες ή άτομα που υφίστανται αυτές οι κυρώσεις είναι ότι πλέον εταιρείες με έδρα ή δραστηριότητα ή συναλλαγές στις ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να αποφεύγουν να έχουν συναλλαγές μαζί τους ακριβώς από τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις.

Ο σύνδεσμός της Intellexa με την Ελλάδα – υπάρχει ενδεχόμενο κυρώσεων και για πρόσωπα στην Ελλάδα;

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι όλα αυτά αφορούν και μία εταιρεία που έχει έδρα την Ελλάδα. Μάλιστα για τον διεθνή Τύπο η Intellexa είναι μια κατά βάση ελληνική εταιρεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποία τα στοιχεία αναλυτικά παραθέτει έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, πέραν του Ντιλιάν, στους μετόχους της περιλαμβάνει και τον Έλληνα Φέλιξ Μπίτζιο, ενώ η εταιρεία είχε στενές σχέσεις και με την εταιρείας Krikel του Γιάννη Λαβράνου, που είχε συνάψει διάφορες συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΠ και εξήγαγε επίσης το Predator σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζουμε, ότι των σημερινών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τίθενται περιορισμοί στη βίζα για τα πρόσωπα που σχετίζονται με τις εταιρείες παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού.

Predator – Η Κομισιόν εξακολουθεί να περιμένει το πόρισμα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Τι δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Κράτους Δικαίου της Επιτροπής σε ερώτηση για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa

Σημαίες έξω από κτίριο της Κομισιόν

Ακόμη δεν έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν, ως όφειλε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πόρισμά του για την παράνομη εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να μην σχολιάσει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών  στη χώρα μας και πουλάει το Predator.

«Αυτό που μπορώ να σας υπενθυμίσω είναι φυσικά η πολύ ξεκάθαρη θέση της Κομισιόν για τις απόπειρες παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων ή πολιτικών αντιπάλων. Πάντα λέγαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Και έχουμε πει επίσης ότι η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Επομένως, αναμένουμε πάντα από τις εθνικές αρχές να εξετάζουν διεξοδικά τέτοιους ισχυρισμούς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κρίστιαν Βίγκαρντ, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Κράτους Δικαίου.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στην Οδηγία για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες διασφαλίσεις για τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους.

«Συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση spyware, όπως το Pegasus, και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. και των πλαισίων εθνικής ασφάλειας. Επομένως, εκεί έχουμε συλλέξει πληροφορίες από τα κράτη-μέλη και επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια μη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα λαμβάνει επίσης υπόψη το έργο της επιτροπής δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις της φιλελεύθερης Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το Democracy Report του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών στις οποίες εμπλέκεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατία αλλά χάνει θέσεις στην σχετική κατάταξη, μη πληρούσα πλέον τις προϋποθέσεις της φιλελεύθερης Δημοκρατίας.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr