Home ΔΙΕΘΝΗ Συμφωνία «ΒΟΜΒΑ» Τουρκίας-Σομαλίας! Ελλάδα ετοιμάσου

Συμφωνία «ΒΟΜΒΑ» Τουρκίας-Σομαλίας! Ελλάδα ετοιμάσου

by _
0 comment 75 views

Συμφωνία «ΒΟΜΒΑ» Τουρκίας-Σομαλίας! Ελλάδα ετοιμάσου

Υπό την προστασία των Τούρκων πλέον ό,τι μέλλει γενέσθαι

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας ενέκρινε επίσημα μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία την Τετάρτη, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και σύμφωνα με πληροφορίες να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία, σύμφωνα με το Middle East Eye!



Και φυσικά οι Τούρκοι θα μπορούν να διαχειρίζονται και πόσοι Σομαλοί θα φεύγουν, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, προς την Ευρώπη και δη προς την Ελλάδα!

Πέραν τούτου, ο τουρκικός στόλος θα κατέβει στην περιοχή ως εγγυητής κράτους και θα λαμβάνει μάλιστα τις απολαβές από την εκμετάλλευση ΑΟΖ άλλου κράτους και ειδικότερα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί, ενώ θα έχει λόγο και στην Ερυθρά Θάλασσα!

Όπως είχε γράψε το ΕΛ από το 2020:

Πληθαίνουν οι ειδήσεις για τους Σομαλούς που έρχονται στην Ελλάδα, θέμα που είχε αναδείξει το el.gr, δείχνοντας Τούρκους στρατιώτες να εκπαιδεύουν Σομαλούς και να του μαθαίνουν τουρκικά εμβατήρια-συνθήματα (ΕΔΩ).

 

Μετά την αναφορά της ίδιας της κυβέρνησης στο θέμα (ΕΔΩ), όπως αποκαλύπτουν σήμερα, μέσα ενημέρωσης, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

 

Γράφεται χαρακτηριστικά πως τον τελευταίο καιρό, οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου, μέσω Τουρκίας έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες, αν και αργά, κατάλαβαν πως ο κίνδυνο είναι μεγάλος.

 



Πλέον όλα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο εύκολα, καθώς η Τουρκία θα ελέγχει τα χωρικά ύδατα της χώρας!

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται:

 

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hamza Abdi Barre χαρακτήρισε την συμφωνία στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ως «ιστορική» που θα γίνει «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας μακροπρόθεσμα.

«Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας, των δηλητηριάσεων, της κατάχρησης και των απειλών από το εξωτερικό», είπε, σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές.

Πηγή από την Σομαλία που γνωρίζει τη συμφωνία είπε στο Middle East Eye ότι η συμφωνία εξουσιοδοτεί πράγματι το τουρκικό ναυτικό να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατα της Σομαλίας εάν χρειαστεί για τα επόμενα 10 χρόνια.

Τούρκος αξιωματούχος της άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί, αφού επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες καθώς έχει πολύ δρόμο για να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.



Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Mohamed Nur υπέγραψε τη «συμφωνία πλαίσιο για την άμυνα και την οικονομική συνεργασία» στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Yasar Guler.

«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε την σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», είπε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Προστασία των υδάτων της Σομαλίας

Η Τουρκία εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες τα τελευταία χρόνια για να συνεισφέρει στις προσπάθειες των τελευταίων να δημιουργήσουν εθνικό στρατό. Η Άγκυρα έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της.

Η Άγκυρα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Αιθιοπία, οπλίζοντας την με στρατιωτικά drones που απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτεύουσάς της από τις δυνάμεις Tigrayan το 2022.

«Η συμφωνία ορίζει ότι η Τουρκία θα λάβει το 30 τοις εκατό των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας που είναι γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους», δήλωσε ο Garowe Online .

«Η συμφωνία δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στα ύδατα της Σομαλίας, με την Τουρκία να δεσμεύεται να οικοδομήσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας για να αναλάβει αυτή την ευθύνη». 

Η συμφωνία, μετά την αποδοχή και από τις δύο πλευρές, πρόκειται να ξεκινήσει εντός 24 ωρών από την επικύρωσή της και αναθέτει στην Τουρκία την ευθύνη της προστασίας των υδάτων της Σομαλίας σε περίπτωση θαλάσσιων παραβιάσεων. 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΟΜΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ



Πρώτα οι Σομαλοί μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα καθένας από αυτούς πληρώνει έως και 800 ευρώ, στα μέλη των δικτύων λαθρεμπόρων, ούτως ώστε να τους μεταφέρουν στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Λέσβο και την Σάμο. Χωρίς να τους ενοχλήσουν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες κάνουν φυσικά τα στραβά μάτια, αν όχι τους βοηθούν να βρουν τον δρόμο τους, οι παράνομοι μετανάστες-πιθανοί μισθοφόροι επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Πριν γίνει αυτό, λαμβάνουν ενημέρωση από τους διακινητές με ποιες ΜΚΟ και με ποιόν τρόπο θα έρθουν σ’ επαφή μόλις περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

photo freepik

https://www.el.gr/war/symfonia-vomva-toyrkias-somalias-e/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr