Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ευρεία συναίνεση στη Βουλή των…ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων!!! – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν

Ευρεία συναίνεση στη Βουλή των…ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων!!! – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν

by _
0 comment 101 views
Ευρεία συναίνεση στη Βουλή των…ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων!!! – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν
Ευρεία συναίνεση στη Βουλή των…ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων!!! – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν

Ευρεία συναίνεση στη Βουλή των…ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων!!! – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ευρεία συναίνεση στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων – Ποιοι είπαν πως δεν θα ψηφίσουν

Το βράδυ της Πέμπτης η τελική ψηφοφορία – Πλεύρης: Δεν θα δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα – «Όχι» από Αννα Καραμανλή, Μίλτο Χρυσομάλλη, Eυριπίδη Στυλιανίδη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Μάριο Σαλμά – Θα απέχει ο Στέλιος Πέτσας – «Ναι» από Στράτο Σιμόπουλο και Λινού


Με συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης που μπορεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής, από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά.



Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις, διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, όσους δηλαδή διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα.

Ωστόσο, ο τελικός πήχης θα βρίσκεται πιο χαμηλά καθώς 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Χρυσομάλλης: Διαφωνώ με το νομοσχέδιο, θα το καταψηφίσω

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Μίλτος Χρυσομάλλης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πιστεύω στην πυρηνική οικογένεια. Με το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, δημιουργούμε προβλήματα στο όνομα ενός τεχνικού δικαιώματος ή ενός άκρατου δικαιωματισμού».



Ο βουλευτής της Μεσσηνίας με την ΝΔ τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του πως «η μεγάλη προοδευτική παράταξη της ΝΔ παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια ιστορίας της γιατί κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές ιδέες και απόψεις με επιτυχία, γιατί όλοι εμείς προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί, συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε. Γιατί η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων. Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου, τοποθετούμενος κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από το γονέα 1 και γονέα 2, και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που μόνο από κοινού ο πατέρας και η μητέρα προσφέρουν. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία μας και πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας».

Άννα Καραμανλή: Kαταψηφίζω τον γάμο των ομόφυλων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών

Την ανάγκη διατήρησης των προτύπων μητέρας – πατέρα και προστασίας του θεσμού της οικογένειας επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή προαναγγέλοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε πως “οι ειδικοί λένε ότι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να ανήκει κάπου. Η πρώτη αίσθηση του ανήκειν είναι στην οικογένεια. Δεν ξέρω πότε φτάσαμε να λέμε πως είναι “Οκ” δεν τρέχει κάτι με το να μην υπάρχει η μητέρα. Αν λοιπόν το νομοσχέδιο σημαίνει ένα ακόμα βήμα της αποσάθρωσης του θεσμού της οικογένειας εγώ δεν μπορώ να συναινέσω και καταψηφίζω” ενώ υποστήριξε πως με την τοποθέτηση της δεν εκφράζει μόνο την προσωπική της άποψη αλλά και την “άποψη όλων όσοι με εμπιστεύονται και με στηρίζουν να τους εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο”.



6115022

“Σήμερα συζητάμε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Γιατί γάμος είναι υιοθεσία. Άρα περνάμε στον θεσμό της οικογένειας. Μη γελιόμαστε. Μην κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας. Όλα καταλήγουν στα παιδία.

Το 2018 καταψήφισα την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Το παιδί χρειάζεται αγάπη. Χρειάζεται όμως και πρότυπα. Χρειάζεται μητέρα και πατέρα. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών. Όχι να περιορίσουμε τα δικαιώματα άλλων συνανθρώπων μας” είπε η βουλευτής για να προσθέσει “Ψηφίζω με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Ως μητέρα και μονογονέας στήριξα την συν-επιμέλεια. Στηρίζω και στήριξα κάθε προσπάθεια άρσης αδικιών κατά της λοατκι κοινότητας. Καθαρά λέω ότι πρέπει γίνουν περισσότερα. Καθαρά επίσης λέω ότι όταν μιλάμε για οικογενειακή σχέση με παιδία τότε προτάσσω τα δικαιώματα των παιδιών”

Υπέρ η Λινού



Υπέρ του νομοσχεδίου που αφορά την ισότητα στον γάμο δήλωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, αλλά ταυτόχρονα έβαλε και έναν αστερισκό στο θέμα της παρένθετης κύησης.

Η βουλευτής βορείου τομέα, στην έναρξη της ομιλίας της επικαλέστηκε τα λόγια του Μητροπολίτη Περγάμου που σε σύσκεψη Επισκόπων είπε δημόσια, «δεν έχουμε το δικαίωμα να ταπεινώνουμε την εικόνα του Θεού. Είναι ανάγκη οι σεξουαλικές μειονότητες να προστατεύονται από κάθε αδικία και διάκριση» και όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η άποψη αυτή την εκφράζει απόλυτα. «Σαφώς και είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε αυτά τα δικαιώματα» πρόσθεσε και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι τροπολογίες που τέθηκαν τόσο από το κόμμα της όσο και από τη Νέα Αριστερά.

6114842

Η κ. Λινού, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το θέμα της παρένθετης κύησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι κίνδυνοι όπως όπως πώληση, εκμετάλλευση, πώληση οργάνων, σεξουαλική εκμετάλλευση. Η κ. Λινού τόνισε επίσης πως «η παρένθετη κύηση επιτρέπεται μόνο αν ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για ασφάλεια γυναίκας το πιο σημαντικό είναι δημιουργία αρχείου με τις άδειες που χορηγήθηκαν για παρένθετη κύηση, όλες τις παρένθετες κυήσεις και τους τοκετούς. Αυτό θα βοηθήσει στην ασφάλεια των παιδιών και γυναικών».

Στο τέλος της ομιλίας της η Αθηνά Λινού απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ζητώντας να διορθώσουν τον νόμο με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν. «Είναι ένα δυνητικά προοδευτικό νομοσχέδιο, όμως η υλοποίηση του είναι επισφαλής. Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους σας θα αυξήση τη σύμπνοια και θα κάνει ευκολότερη την ψήφιση για εμάς».

Θάνος Πλεύρης: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, επιλέγει την αποχή



Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας πως θα τηρήσει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ.Πλεύρης εξήρε την στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στο θέμα, αφού παρέχει την ελευθερία στους βουλευτές να διαφωνούν και να εκφράζουν ανοιχτά και εντός του Κοινοβουλίου τη διαφωνία τους, απεναντίας των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που μεν έχουν διαφωνούντες βουλευτές στους κόλπους τους, δεν μιλάει ωστόσο ουδείς γι αυτό.

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε επίσης το σκεπτικό της αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εφορμάται από ομοφοβικά κίνητρα, αλλά είναι ξεκάθαρα αξιακή.

«Είναι θέμα συνείδησης και συνείδηση σημαίνει πως αντέχεις και αναγνωρίζεις τον πολιτικό σου ρόλο. Συνεπώς δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

6114443

Ο Θάνος Πλεύρης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση δεδομένου ότι ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε για ένα έντονο κοινωνικό θέμα, που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο.

Τόνισε ότι ως βουλευτής έκρινε ότι πρέπει να πάρει τον λόγο για να εκφράσει τη διαφωνία του «η οποία είναι διαφωνία αρχής, αξιών και συνείδησης και δεν είναι διαφωνία ομοφοβικού παραληρήματος». «Κι αυτή τη διαφωνία, δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους. Διότι το γεγονός ότι το 50% των Ελλήνων διαφωνούν στον γάμο και παραπάνω στην τεκνοθεσία, δεν σχετίζεται με όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα» ανάφερε και καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αρχηγός κόμματος, που ζητάει από τους βουλευτές να πουν αν είναι ομοφυλόφιλοι και με βάση αυτό το κριτήριο θα μπορούν να ψηφίζουν ή όχι λες και όταν θα ψηφίζουμε τους Ποινικούς Κώδικες θα πρέπει να αποσυρθούν οι δικηγόροι. Άρα δεν θα ψηφίζουν κι οι Χριστιανοί για θέματα που άπτονται της θρησκείας».

«Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα πράγματα και είναι δυνατόν να πούμε ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι. Γιατί εγώ θέλω, τελειώνοντας αυτή την ομιλία, να μπορώ να αντικρίσω αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ακούσουν πράγματα που θα διαφωνούν, αλλά τους σέβομαι. Γιατί το πρώτο και το κυρίαρχο είναι να υπάρχει σεβασμός. Διαφωνώ με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Οφείλω να πω ότι όποιος λέει συμφωνώ με τον γάμο, αλλά διαφωνώ με την τεκνοθεσία αυτό είναι το πιο ομοφοβικό διότι είναι σαν να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά. Δεν θα ακούσετε τέτοια από μένα. Η δική μου διαφωνία είναι αξιακή. Διαφωνώ με την αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και στην αλλαγή του προτύπου του γάμου. Το ότι διαφωνώ όμως δεν θα υποστηρίξω και θέματα τα οποία δεν πιστεύω ως νομικός” ανάπτυξε την θέση του.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι δεν προκύπτει συνταγματικό θέμα, διευκρίνισε όμως ότι δεν πλήττεται το θέμα της ισότητας, άρα δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το άρθρο 4 και 5 του Συντάγματος διότι αυτά -όπως είπε- τα έχει λύσει ο Άρειος Πάγος. Και διότι, προσέθεσε, ισότητα είναι η αντιμετώπιση ίδιων καταστάσεων- καθώς άλλο ο γάμος ετερόφυλων, άλλο ο γάμος ομόφυλων, «διότι τότε θα έμπαινε και το θέμα των πολυγαμικών εάν πηγαίναμε αποκλειστικά και μόνο με το κριτήριο της επιθυμίας». Το ότι προστατεύεται συνταγματικά ο γάμος των ετεροφύλων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα του νομοθέτη να θεσπίσει και γάμο ομόφυλων ζευγαριών, παρατήρησε ωστόσο ο κ. Πλεύρης καλώντας όσους λένε το αντίθετο να παραδεχθούν ότι έχουν απλώς πολιτική διαφωνία. Επιπλέον, είπε ότι δεν υπάρχει και καμία υποχρέωση από το Σύνταγμα και καμία υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα κράτη που δεν θεσμοθετούν τον γάμο.



«Άρα θέμα ισότητας υπό την έννοια ότι παραβιάζεται κάποιος κανόνας δικαίου δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορεί να μιλάει κανένας για ατομικό, ανθρώπινο και πανανθρώπινο δικαίωμα. Αυτά τα λέει η έννομη τάξη με απόφαση του Αρείου Πάγου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει βέβαια μια κυρίαρχη τάση στον Δυτικό κόσμο να οδηγείται στο να αναγνωρίσει τον γάμο και την τεκνοθεσία, όμως υπάρχουν χώρες που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Βάσει της ωριμότητας της κοινωνίας η ελληνική κοινωνία είναι πιο κοντά στην ιταλική κοινωνία και την κυπριακή κοινωνία που δεν το έχουν θεσμοθετήσει. Και δεν μου αρέσει η ωριμότητα της ολλανδικής κοινωνίας. Άρα είναι θέμα αρχών και αξιών μιας κοινωνίας».

6114961

Σχετικώς με την επίκληση ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών, ο κ. Πλεύρης είπε αφενός πως τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα είναι πολύ λιγότερα από τις αιτήσεις που υπάρχουν, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν κινδυνεύουν να πάνε σε ιδρύματα καθώς με βάση τον νόμο ο βιολογικός γονέας έχει δικαίωμα να υποδείξει ποιος θα είναι επίτροπος.

«Δεν θέλω να αναγνωρίσω μία οικογένεια στην οποία υπάρχουν δύο πατέρες και καμία μητέρα, ή δύο μητέρες και κανένας πατέρας το παιδί σε αυτή την περίπτωση είτε υιοθετημένο είτε βιολογικό θα έχει έναν πατέρα και μία μητέρα. Δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων δεν είναι ότι όσο περισσότερους γονείς έχουμε είναι τόσο καλύτερο για τα παιδιά. Το παιδί χρειάζεται μητέρα και πατέρα» τόνισε ο κ. Πλεύρης. Τέλος επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό καθώς δεν πάει να αναγνωρίσει τον άκρατο δικαιωματισμό αφού δεν αναγνωρίζει το θέμα της παρένθετης μητέρας και σωστά και δεν αναγνωρίζεται το γονέας 1 και το γονέας.

Στηρίζει τελικά το νομοσχέδιο ο Στ. Σιμόπουλος

«Στηρίζω το νομοσχέδιο χωρίς αστερίσκους» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής καταγράφοντας επισήμως την μετακίνηση του από την μη ψήφιση των προωθούμενων διατάξεων.

«Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η πυρηνική οικογένεια από το νομοσχέδιο. Λύνει προβλήματα» είπε ο κ. Σιμόπουλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Είναι το χέρι μας να πείσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στις πατροπαράδοτες αξίες με κορυφαία τον θεσμό της οικογένειας.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό καθορίζω και την στάση μου στο νομοσχέδιο. Γνωρίζω ότι στεναχωρώ πολιτικούς φίλους με τους οποίους έχω συμπορευτώ στο παρελθόν και ίσως συμπορευτώ στο μέλλον. Αυτά έχει η πολιτική . Δεν είναι σχολική εκδρομή. Στηρίζω το νομοσχέδιο χωρίς αστερίσκους απο την δικού μου οπτική γωνία».

Στυλιανίδης καταψηφίζει, Πέτσας απέχει

Την πρόθεση τους να διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Στέλιος Πέτσας, με τον πρώτο να πηγαίνει στο “όχι” και τον δεύτερο στην αποχή.

“Οι έννοιες της μάνας και του πατέρα είναι αναντικατάστατες. Η ελληνική οικογένεια ήταν και παραμένει η σταθερότερη αξία για να αναπτύξουν τα παιδιά την ταυτότητα τους” ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης για να υποστηρίξει ότι για λόγους αξιακούς, πολιτικούς και εθνικούς καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

6115150

“Κρίσιμο αξιακά πολιτικά και εθνικά το θέμα που συζητούμε καθώς θα προσδιορίσει τον προσανατολισμό της κοινωνίας προς το μέλλον. Θεωρώ σημαντικό απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτρέψει στους βουλευτές να τοποθετηθούν κατά συνείδηση. Αυτό εκπέμπει νοοτροπία ηγεσίας μεγάλου κόμματος” είπε εισαγωγικά ο κ. Στυλιανίδης για να προσθέσει “Ενώπιον ενός αξιακό ζητήματος δεν χωρούν υπεκφυγές. Ο καθένας κάνει την επιλογή του που καταγράφεται ιστορικά και τον ακολουθεί. Το θέμα σοβαρό. Αφορά την στάθμιση του ατομικού δικαιώματος από την μια και από την άλλη μια κοινωνική αξία όπως είναι ο θεσμός της οικογένειας.

Θα ήταν λάθος να μιλάμε στην βάση ενός ακραίου δικαιωματισμού ή μιας ψηφοθηρικής νοοτροπίας. Δεν είναι φασίστας όποιος έχει διαφορετική άποψη. Ούτε ομοφοβικός”.

Ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε παράλληλα τα ζητήματα της απαγόρευσης γονεϊκότητας και της παρένθετης μητρότητας θα καταπέσουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Kαταψηφίζει το νομοσχέδιο ο Χαράλαμπος Αθανασίου

«Το σύμφωνο συμβίωσης έχει λύσει τα βασικά ζητήματα για την προστασία των παιδιών, όπως αυτά της καταγωγής, της διατροφής, ζητήματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος επικαλέστηκε και τη νομολογία για την προστασία του παιδιού και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι το ζήτημα της προστασίας των παιδιών προβάλλεται προσχηματικά.

«Όλα τα προβαλλόμενα επιχειρήματα, ότι για την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, απαιτείται γάμος, είναι χωρίς έρεισμα και συνεπώς προσχηματικά», είπε ο κ. Αθανασίου. Πρόσθεσε επίσης ότι η συνταγματική έννοια του γάμου τον περιορίζει στα ουσιώδη στοιχεία που ισχύουν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία και στις θεμελιώδεις αρχές που τον διέπουν στην ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή στη μόνιμη συμβίωση δύο προσώπων διαφορετικού φύλου.

Κάθε άλλη νοηματοδότηση της ομόφυλης σχέσης είναι ανυπόστατη διότι δεν μπορεί να υπάρξει γάμος χωρίς τη συμβολή δύο φύλων, είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε: «Στη ΝΔ, ως η κατεξοχήν μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είναι επόμενο να προσεγγίζουμε αξιακά ζητήματα από διαφορετική σκοπιά αλλά πάντοτε με αρραγή ενότητα, ευθύνη και πολιτισμό. Γιατί η παράταξή μας, είναι παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας».

Φ.Αραμπατζή: «Προς τι η βιασύνη να ακυρώσουμε διαχρονικές πολιτισμικές μας συνήθειες;» 

Με αιχμηρές διατυπώσεις, για τη ρητορική που αναπτύσσεται υπέρ του νομοσχεδίου της ισότητας στο γάμο, μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

«Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Υπάρχουν παιδιά στη χώρα μας που ζουν και αναπτύσσονται σε ομόφυλες οικογένειες και ναι, αυτά τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά, σε θέματα καταγωγής, διατροφής, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικού δικαίου. ‘Αρα τυχόν κενά του συμφώνου συμβίωσης οφείλουμε να τα ρυθμίσουμε», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

6115139

«Η επίκληση στο συναίσθημα που επιχειρήθηκε, καθώς και ψευτοδιλήμματα του τύπου ‘ετερόφυλοι γονείς de facto ακατάλληλοι’ και ‘ομόφυλοι γονείς de facto υποδείγματα’ ή νομικά αβάσιμες θεωρίες περί δήθεν de facto κατάληξης των παιδιών ομόφυλων οικογενειών στα ιδρύματα, τη στιγμή που και σήμερα ο νομικός γονέας μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα πάντα στον κοινωνικό γονέα, δεν προσφέρουν στην αλήθεια», ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Σχολίασε επίσης και την επίκληση ερευνών σύμφωνα με τις οποίες, τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών έχουν την ίδια ανάπτυξη με τα παιδιά των ετερόφυλων. Όπως είπε οι μελέτες αυτές δεν έχουν εξετάσει την ενήλικη ζωή αυτών των παιδιών, αν και στην ενήλικη ζωή διαμορφώνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Προς τι η βιασύνη λοιπόν να ακυρώσουμε διαχρονικές πολιτισμικές μας συνήθειες; Προς τι το ρίσκο να μη διασφαλίσουμε με σιγουριά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού;», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί, συλλήβδην και αξιωματικά, να στερεί από το παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα, να του στερεί το σύμβολο, τον ρόλο, τον ακατάλυτο δεσμό με τη μητέρα, όταν αυτό θα τεκνοθετείται από δύο άνδρες, που μπορεί να το αγαπούν και να είναι πανάξιοι άνθρωποι, αλλά μάνα δεν θα είναι κανείς και τότε η σύγχυση και η θολή εικόνα του παιδιού, ως προς τα πρότυπα, δεν θα είναι… αόρατη».

Η βουλευτής είπε ότι ο ρόλος της μάνας είναι αναντικατάστατος και πρόσθεσε ότι σήμερα μπορεί να επιτρέπεται η τεκνοθεσία αλλά αύριο μπορεί να επιτραπεί και η «παραγγελία», γιατί μπορεί το νομοσχέδιο να αποκλείει σήμερα την παρένθετη μητέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι η εξίσωση των ομόφυλων στο γάμο, τους εξισώνει και στο δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα δώσει, σε σχετική προσφυγή, ο ευρωπαίος δικαστής.

Το ίδιο αιχμηρές διατυπώσεις χρησιμοποίησε και για όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν λαϊκιστές όσους βουλευτές διαφωνούν με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται γύρω από την ισότητα στο γάμο. «Δεν απολογείται η κατά συνείδηση ψήφος. Ψηφίζουμε με τις αρχές και τις αξίες μας, με την περί δικαίου αίσθηση», είπε και αναρωτήθηκε «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το να εκφράζεις την κοινωνία που σε όρισε να την αντιπροσωπεύεις, ειδικά σε θέματα αξιακά και κοινωνικά είναι παλαιοκομματισμός, ψηφοθηρία, αβουλία, ατολμία, απέναντι στην εκκλησία και το λαό. Προσωπικά έχοντας ψηφίσει μέτρα αντιδημοφιλή και δύσκολα, έχω αναμετρηθεί με το πολιτικό κόστος, και δεν δείλιασα ποτέ, ακόμα και στα πολύ δύσκολα που πέρασε αυτή η παράταξη».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς δηλώνει πως θα καταψηφίσει

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, διότι διαφωνεί στο δικαίωμα να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια.

«Θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα (σ.σ.: χθες Τετάρτη) ανησυχεί την κοινωνία. Η κοινωνία δεν ανησυχεί γιατί θίγεται υλικά, όμως ανησυχεί ωσάν να θίγεται. Τι είναι αυτό που θίγεται; Είναι η θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας που είναι οι αξίες, τα ιδανικά, οι αρχές με τις οποίες δημιουργήθηκε αυτή η κοινωνία, η ελληνική κοινωνία», είπε.

«Οι κανόνες που αλλάζει αυτό το νομοσχέδιο, είναι κανόνες πάνω στους οποίους πατάει το κράτος, πατάει η ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό ανησυχεί, είναι κανόνες που μένουν αναλλοίωτοι για περισσότερο από 2,5 χιλιάδες χρόνια, και που ερχόμαστε έτσι γρήγορα να τους αλλάξουμε και με επιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι», συνέχισε ο κ. Σαλμάς.

«Δεν θα ψηφίσω αυτό το σχέδιο νόμου, θα το καταψηφίσω με απόλυτη ηρεμία στην ψυχή μου. Σέβομαι όλους τους πολίτες, τους ομοφυλόφιλους, τους ετερόφυλους, τους γκέι, σέβομαι ότι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός, με βάση το φύλο και τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες. Διαφωνώ να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά. Διότι περί αυτού πρόκειται. Τα υπόλοιπα τα ρύθμισε το Σύμφωνο Συμβίωσης», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν μου το ζήτησε κανένας. Έχω δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, στα 24 χρόνια που είμαι βουλευτής. Ένας δεν μου το ζήτησε. Έχω φίλους ομοφυλόφιλους, γνωστούς. Ένας δεν μου είπε ‘να μου φτιάξεις το δικαίωμα να μπορώ να κάνω παιδιά’. Συνεπώς, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος το ζήτησε. Και επειδή, όλως τυχαίως το 2022 ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε για το γάμο των ομοφυλοφίλων, απορώ πώς έτσι ξαφνικά, μετά από χιλιάδες χρόνια ύπαρξης του ανθρώπου στη γη, άνοιξε στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες και ανοίγει εδώ; Τυχαία; Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι τυχαίο και επειδή δεν ξέρω ποιος το ζήτησε και γιατί το ζήτησε, δεν μπορώ να συναινέσω».

«Εγώ, με νόμο του κράτους, να αλλάξω το νόμο της φύσης, δεν μπορώ, δεν θα το κάνω», είπε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε: «επειδή κοπτόμεθα τόσο πολύ, με μια ιδιαίτερη συναίνεση διακομματική, για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν είδα να έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των παιδιών, γιατί και αυτά πρέπει να προτάξουμε, για τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα, τα παιδιά που γεννιούνται και εγκαταλείπονται, που μέχρι ενός έτους μεγαλώνουν στο θάλαμο του νοσοκομείου Αλεξάνδρας. Το πολιτικό σύστημα, επί δεκαετίες, μαζί με τις μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες δεν μπορούν να λύσουν το θέμα πως αυτά τα παιδιά θα πάνε να μεγαλώσουν σε οικογένειες ετερόφυλων, που κατά χιλιάδες ενδιαφέρονται να τα υιοθετήσουν».

Το σχέδιο νόμου δεν είναι σε αντιστοιχία με την κοινωνία, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:«Επέλεξα να καταψηφίσω και να μην απέχω από την ψηφοφορία, γιατί στη ζωή μου ό,τι πιστεύω πως είναι σωστό, παλεύω για να γίνει πράξη και ό,τι είναι κακό, παλεύω για να μην γίνει πράξη», συμπλήρωσε ο Μάριος Σαλμάς.

Ο βουλευτής Οικονομόπουλος της Νίκης παρομοίασε με Χίτλερ τον Κασσελάκη!

Προσωπική επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή σε μια ομιλία που δεν έλειψαν τα fake news αλλά και η απαξίωση στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

Ο βουλευτής έφτασε σε σημείο να παρομοιάζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Χίτλερ, λέγοντας: «Ο εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ανερυθρίαστα την επιθυμία του να παραγγείλει με τον σύζυγο του δύο παιδιά – δύο γιους για την ακρίβεια – μέσω παρένθετης μητέρας».

Και συνέχισε την ευθεία επίθεση προσθέτοντας πως «κατά παραγγελία παιδιά είχε εφαρμόσει και ο Χίτλερ. Χιλιάδες παιδιά είχαν γεννηθεί στο θλιβερό πρόγραμμα Λέμπενσμπορν. Παιδιά κατά παραγγελία από αξιωματικούς των S-S και γυναίκες προδιαγραφών άριας φυλής. Τα παιδιά παραδόθηκαν για υιοθεσίες ή μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο τότε χιτλερικός ολοκληρωτισμός μεταμφιέζεται σήμερα στον ροζ ολοκληρωτισμό».

Ο κ. Οικονομόπουλος, ισχυρίστηκε ότι κάνοντας μια περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να αγοράσει με 32,5 χιλιάδες ευρώ δότρια ωαρίων, επιλέγοντας όπως υποστήριξε και βαρομετρικά κριτήρια ακόμη και τη μόρφωση της γυναίκας. Στην ίδια τοποθέτηση, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, αναφέρθηκε και στις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε πως προέκυψαν» και πως «ξαφνικά δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία».

Ο Τάσος Οικονομόπουλος, είπε επίσης, ότι δείχνετε ως υπόδειγμα την Βόρεια Ευρώπη ενώ επικαλέστηκε ακόμα και σε fake news που κάνουν λόγο για οίκους ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία στη Γερμανία. Ακόμη και στην κατακλείδα της ομιλίας του ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, επέμεινε να αναφέρεται στον Χίτλερ λέγοντας ότι και εκείνος ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και προσθέτοντας ότι «εσείς μας το πάτε απαλά, εισάγετε την νομοθετική διαφθορά με την μέθοδο του σαλαμιού».

Σφοδρή αντιπαράθεση Σκέρτσου – Φάμελλου

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στην Βουλή ο Ακης Σκέρτσος και ο Σωκράτη Φάμελλος για την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος δικαίου.

«Σαν ενοχλεί που είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που κάνει αυτό το τολμηρό – και όχι παράτολμο – βήμα για τα δικαιώματα και την ισοπολιτεία και που αναγκάζονται να το ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας» είπε ο κ. Σκέρτσος για να θυμίσει την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αλλά και τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για την δικαιοσύνη.

6114451

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Είχατε φέρει το σύμφωνο συμβίωσης αλλά ο κ. Καμμένος δεν το ψήφιζε. Δεν προσπαθούμε να καπηλευτούμε το σύμφωνο συμβίωσης, όμως είναι γεγονός ότι ψηφίστηκε τότε και με την στήριξη βουλευτών της ΝΔ. Εσείς σήμερα έρχεστε και λέτε ότι το νομοσχέδιο είναι δικό σας. Εσείς σήμερα έρχεστε και έχετε στις τάξεις σας βουλευτή που απειλεί την Δικαιοσύνη. Και μιλάτε για κράτος δικαίου».

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Πηγαίνετε στην Ευρώπη για να καταστήσετε ανυπόληπτη την χώρα μας. Όπως ανυπόληπτη είναι και η έκθεση των “Ενωμένων Δημοσιογράφων” που ταυτίζει την Ελλάδα με αφρικανικά καθεστώτα . Έχετε δει βουλευτή της ΝΔ να πηγαίνει στην ΕΕ να ψηφίζει πορίσματα για διακοπή πόρων προς την χώρα μας; Το κάνατε εσείς. Ντροπή σας».

«Αν θέλετε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί θα πρέπει να μελετήσετε καλύτερα τις εκθέσεις του κράτους δικαίου της Κομισιόν. Τις εκθέσεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που δείχνουν την πρόοδο της Ελλάδα. Και να έρθετε εδώ να συζητήσουμε γι αυτά και όχι τα κουρελόχαρτα που μας επικαλείστε όπως είναι η έκθεση των “Ενωμένων Δημοσιογράφων”»είπε σε άλλο σημείο.

Ειδικά για τα σχόλια της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις που έχουν ακουστεί από το “γαλάζιο” στρατόπεδο, είπε: «Ξέρετε γιατί είναι δυνατή, πιο ανθεκτική και συνεκτική η ΝΔ; Γιατί είναι καθρέφτης της κοινωνίας και δεν κουνάει το δάχτυλο. Η ΝΔ μέσα στις τάξεις έχει υπεύθυνους πατριώτες που εκπροσωπούν όλη την κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν αυτή την παρέμβαση με προβληματισμό και εκφράζουν μέρος της κοινωνίας που επίσης προβληματίζεται για το νομοσχέδιο. Μην μας κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο».

Για μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη μίλησε ο Φάμελλος

Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου ενώ για το νομοσχέδιο είπε: «Σήμερα χωρίς την στήριξη των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Και αισθανόμαστε τιμή μας να στηρίζουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μία αποκάλυψη που είναι κρίσιμη για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη, που πατάει σε πολλές βάρκες παραπλανώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

6114409

Συνταγματικότητα

Η συζήτηση άνοιξε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων αλλά και με κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας από τις ΚΟ Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του έκρινε σύμφωνο με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ισχυρό προβληματισμό για παρενέργειες που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον με την ληξιαρχική καταχώρηση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών λόγω της υποχρέωσης για έμφυλη αναφορά των γονέων.

Σκέρτσος: Η ΝΔ είναι αρραγής

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αλλά και στην πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν Νίκη και Σπαρτιάτες είπε: «Όσοι κατέθεσαν τις ενστάσεις προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στην ΝΔ. Δεν θα το καταφέρουν. Η ΝΔ είναι αρραγής, το έχει αποδείξει διαχρονικά. Η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη. Αυτοί που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας την συμμαχία Νίκης – Σπαρτιατών σημείωσε: «Νίκη και Σπαρτιάτες κατέθεσαν ονομαστική ψηφοφορία και είναι αποκαλυπτικό. Η Νίκη που είναι κοντά στην θρησκεία σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα που ελέγχεται ότι είναι βιτρίνα ενός εγκληματία» ενώ απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση σχολίασε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε την θρησκεία ειδικά όταν ο αρχηγός σας έχει εμπορευτεί επιστολές του Ιησού».

Σύγκρουση Ελληνικής Λύσης – Νίκης για το… χριστιοανόμετρο

Νωρίτερα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον Χριστιανισμό.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία σπεύδοντας παράλληλα να ψέξει την ΚΟ της Νίκης που στην δική της ένσταση δεν επικαλείται την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού. Απαντώντας από την Νίκη ο κ. Γιώργος Αποστολάκης είπε «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» για να προσθέσει απευθυνόμενος στο κόμμα Βελόπουλου: «Και κάτι τελευταίο για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης. Είναι αλήθεια μάλλον ότι εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον Χριστό όσο εσείς. Γι αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του»

Συραγγέλα: Η πολυφωνία μας βοηθά να προχωράμε μπροστά

Με απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που αναφέρει ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η κυρία Μαρία Συρεγγέλα για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την στήριξη της μητρότητας κ.α. ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια».

Έλενα Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Στηρίζουμε ένα απαραίτητο βήμα στην ισότητα

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη αντίληψη. Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, πολλοί εκ των οποίων έχουν και πολύ χρόνο στη δημόσια σφαίρα μόνο για εκλογικούς σκοπούς» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης για να προσθέσει: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «Μπορεί, όπως ακούσαμε από την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει Υπουργός Επικρατείας 1 και Υπουργός Επικρατείας 2. Ο Υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο Υπουργός Επικρατείας 2, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες και το πρόταγμα της επικοινωνίας είναι που εντείνουν τελικά το διχασμό στην κοινή γνώμη και επιτρέπουν την ανάπτυξη επιχειρημάτων που δεν στέκουν στη λογική, δεν ταιριάζουν με ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, δεν βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα”

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα σημείωσε «Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται μια γονική σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών» , ενώ κατήγγειλε το σχέδιο νόμου για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας. Από την Ελληνική Λύση ο κ. Παύλος Σαράκης είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «Αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας».

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά μίλησε για ημέρα νίκης. Ο κ. Πέτρος Δημητριάδης επανέλαβε τις αναφορές περί πληγής του έθνους και δήλωσε ότι οι Σπαρτιάτες θα καταψηφίσουν. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης της Νίκης είπε: «Αντί να ευνοείτε τον ομοφυλόφιλο γάμο με τόσο πάθος, πάρτε μέτρα για τον πατροπαράδοτο γάμο των κανονικών οικογενειών».

Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε: «Δεν είναι βρώμα οι γκέι άνθρωποι δεν είναι βρώμα οι διαφορετικοί, άρα δεν ξεβρωμίζει κανένας τόπος αν πούμε αυτός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς. Είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι».

Κατάλογος ομιλητών – προγνωστικά

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί συνολικά 95 βουλευτές από όλα τα κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν στην διήμερη συζήτηση. Αύριο αναμένεται να μιλήσουν – εκτός από βουλευτές – και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης λίγο πριν την ψηφοφορία ενώ νωρίτερα θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υπολογίζεται ότι έως 23 βουλευτές θα καταψηφίσουν και περίπου 25 θα απέχουν. Την διαφωνία τους φέρονται να έχουν εκφράσει στα εσωκομματικά όργανα και περίπου 11-14 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να απέχουν από την τελική ψηφοφορία ενώ προς την αποχή προσανατολίζεται και ο κ. Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ >>

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr