Home ΔΙΕΘΝΗ HΠΑ και Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούτι – Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

HΠΑ και Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούτι – Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

by _
0 comment 76 views
HΠΑ και Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούτι – Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης
HΠΑ και Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούτι – Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

HΠΑ και Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούτι – Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις Μπάιντεν και Σούνακ – Τα χτυπήματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους «Τόμαχοκ» –  Οι αντάρτες απέιλησαν πως θα ανταποδώσουν – Δείτε βίντεο


Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν πλήγματα στην Υεμένη εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.



«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως δεν θα «διστάσει» να διατάξει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών.

Σούνακ: Η Βρετανία και σύμμαχοί της εξαπέλυσαν «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.



Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως χτυπήθηκαν τουλάχιστον 12 στόχοι των Χούτι στο κράτος της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, επιβεβαίωσαν παράλληλα τέσσερις Aμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.



Τα χτυπήματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους Tomahawk, σύμφωνα με το CNN. Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε πριν από λίγη ώρα Aμερικανός αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Αξιωματούχοι έχουν ειδοποιήσει στελέχη της ναυτιλίας ότι οι στόχοι θα περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης drones και πυραύλων, μαζί με σταθμούς ραντάρ και αποθέματα όπλων στην παράκτια πόλη της Υεμένης Αλ Χουνταϊντά και περαιτέρω στην ενδοχώρα στη Hajjah, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.



Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πεντάγωνο: Τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη είχαν στόχους ραντάρ, υποδομές drones και πυραύλων

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Χούθι να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι «αναγκαίο», θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.

Χούτι: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή



Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, πρόσθεσε το δίκτυο.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μετέδωσαν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από τον Σούνακ

Ο Ρίσι Σουνάκ ενημέρωσε νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε εκτάκτως, για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση σήμερα το βράδυ. Ενημέρωσε ακόμη τον αρχηγό των Εργατικών Κέιρ Σταρμερ και τον Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πολεμικά πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη δράση εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους αντάρτες Χούτι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως και οι επιθέσεις των ανταρτών σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούτι της Υεμένης απειλούν ότι θα ανταποδώσουν οποιαδήποτε επίθεση

Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι, απείλησε χθες Πέμπτη ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.



Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας τον Δεκέμβριο τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση. Και (η ανταπόδοση) δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέστρεψαν την Τρίτη 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε άνευ προηγουμένου.

Οι αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση, λέγοντας πως επρόκειτο για ανταπόδοση επίθεσης των ΗΠΑ την 31η Δεκεμβρίου.

Εκείνη την ημέρα, αντιδρώντας σε αίτημα να του προσφερθεί συνδρομή από εμπορικό πλοίο, αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν τρία πλεούμενα των ανταρτών, σκοτώνοντας δέκα μέλη των πληρωμάτων τους.



«Οι Ευρωπαίοι, οι Κινέζοι κι ο κόσμος όλος» μπορεί να διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα «χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι.

Όμως «αυτοί που θέλουν να εμπλακούν (…) και να βάλουν στο στόχαστρο τις ναυτικές δυνάμεις (των Χούτι) θα θέσουν αληθινά σε κίνδυνο τον στόλο τους και τα εμπορικά πλοία τους», πρόσθεσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «παρασύρουν άλλους».

Συμπλήρωσε πως ελπίζει ότι «οι υπόλοιπες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες δεν θα εμπλακούν ποτέ στο πλευρό των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Βρετανών».

Προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση, το κείμενο της οποίας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με την οποία απαιτούσε το «άμεσο» τέλος των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΠΗΓΗ >>

https://www.protothema.gr/world/article/1454833/hpa-kai-vretania-arhisan-na-plittoun-theseis-ton-houti-toulahiston-3-ekrixeis-stin-proteuousa-tis-uemenis/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr