Home ΗΠΑ Νέο πακέτο Αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας  στην Ουκρανία, ενώ σε σκληρές δηλώσεις προέβη ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας για τη παρεχόμενη δυτική βοήθεια.

Νέο πακέτο Αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας  στην Ουκρανία, ενώ σε σκληρές δηλώσεις προέβη ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας για τη παρεχόμενη δυτική βοήθεια.

by _
0 comment 121 views
Νέο πακέτο Αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας  στην Ουκρανία, ενώ σε σκληρές δηλώσεις προέβη ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας για τη παρεχόμενη δυτική βοήθεια.
Νέο πακέτο Αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας  στην Ουκρανία, ενώ σε σκληρές δηλώσεις προέβη ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας για τη παρεχόμενη δυτική βοήθεια.



Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής 

 

Οι ΗΠΑ  ανακοίνωσαν χθες ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά ύψους  250 εκατ δολαρίων. Το  νέο πακέτο  περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας  ως και πυρομαχικά πυροβολικού  ενώ είναι πολύ  πιθανό να παραδοθεί σύντομα  χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Η βοήθεια, παρέχεται μέσω της λεγόμενης “Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης”  και  οι εξοπλισμοί θα αποσυρθούν  από τα  υπάρχοντα αποθέματα του Πενταγώνου ενώ  είναι πιθανό  η συγκεκριμένη στρατιωτική συνδρομή να είναι η τελευταία που θα παρασχεθεί στο Κίεβο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου,(όπου οι συνομιλίες για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία έχουν διακοπεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου). Το  νέο πακέτο όπλων περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, επιπλέον πυρομαχικά  για Himars, πυραύλους Javelin ,αντιαρματικά  συστήματα AT-4 , ως και πυρομαχικά φορητών όπλων.




Είναι η 54η αποστολή  στρατιωτικού εξοπλισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021. Σε ανακοίνωσή του, το  Αμερικανικό Πεντάγωνο  ανέφερε: “Αυτά τα οπλικά συστήματα  θα υποστηρίξουν τις πιο πιεστικές ανάγκες της Ουκρανίας για να μπορέσουν οι δυνάμεις της να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας . Η ηγεσία των ΗΠΑ  θεωρεί ότι είναι απαραίτητη  η εξοπλιστική συνδρομή  της χώρας για τη διατήρηση των προσπαθειών  του συνασπισμού 50 συμμάχων και εταίρων που υποστηρίζουν επί του παρόντος την Ουκρανία( Ομάδα Ραμστάιν) . Η Προεδρική Αρχή Απόσυρσης, είναι  ένα “εργαλείο” της  εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που επιτρέπει την ταχεία παράδοση όπλων και πυρομαχικών  σε ξένες χώρες  που είναι σε κρίση. Τα νέα για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία έρχονται αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατομμυρίων δολαρίων( στις αρχές  Δεκεμβρίου) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει φτάσει σε αδιέξοδο και εν μέσω αυξανόμενης αντίθεσης υπολογίσιμου αριθμού  Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο (  με τη διάθεση μεγαλύτερης βοήθειας  ύψους 61,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Οι επικριτές της συνεχιζόμενης οικονομικής υποστήριξης για την Ουκρανία έχουν γίνει πιο έντονοι  στο Καπιτώλιο τους τελευταίους μήνες και περιλαμβάνουν υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους που επιμένουν  σε ενισχυμένες οικονομικές  παραχωρήσεις του Λευκού Οίκου για την ασφάλεια των συνόρων(στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ) ως προϋπόθεση για μια συμφωνία. Στους Ρεπουμπλικανούς  περιλαμβάνονται οι  ακροδεξιών τάσεων  Ματ Γκάετς και Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν(που έχουν επιμείνει σε  περαιτέρω  οικονομικές  παραχωρήσεις του Λευκού Οίκου για την ασφάλεια των συνόρων ως προϋπόθεση για μια συμφωνία σχετικά με την εξοπλιστική υποστήριξη στο Κίεβο) .

Καθώς οι συνεχείς προμήθειες όπλων φαινόταν αβέβαιες, ο υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών της Ουκρανίας δήλωσε χθες  ότι το Κίεβο εργάζεται για να αυξήσει τη δική του κατασκευή όπλων το 2024. Ο Oλεξάντρ  Καμίσιν είπε  ότι η Ουκρανία παράγει έξι αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού Bohdana το μήνα. Τα Bohdanas είναι το μόνο αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Ουκρανικής παραγωγής που χρησιμοποιεί οβίδες των  155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, καθιστώντας το ένα στρατηγικά σημαντικό όπλο για το Κίεβο. Ο Kαμίσιν  είπε επίσης ότι η χώρα  του στοχεύει μέσα στο 2024  να παράγει ως και 1.000 drones μεγάλης εμβέλειας,( τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 1.000 km και 10.000 drones μεσαίας εμβέλειας.) .

Έντονη αντίδραση ου Βρετανού υπουργού άμυνας.



Τους τελευταίους 4 μήνες, η Ουκρανία κατέστρεψε το 20% του Ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ  Σαπς. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oλέκσι Ντανίλοφ . Η καταστροφή του μεγάλου Ρωσικού αποβατικού πλοίου Novocherkassk στην κατεχόμενη Κριμαία (προ 4 ημερών)  καταρρίπτει τον ισχυρισμό για ένα υποτιθέμενο “αδιέξοδο” στον πόλεμο, τόνισε ο Σαπς. “Η κυριαρχία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αμφισβητείται τώρα και ο νέος Συνασπισμός Maritime Capability Coalition υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας θα συνδράμει στο  να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα κερδίσει στη θάλασσα”, επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός.”Η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις  θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα όπλα” πρόσθεσε ο Σαπς.

Επιπλέον ανέφερε ότι  είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος “υπνοβατεί σε μια αυταρχική εποχή και αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο.Δυστυχώς, ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να παραμείνει με (προϋπολογισμούς άμυνας) από την εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Υπάρχουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της G7, που δαπανούν το 1-2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευημερία και τον τρόπο ζωής μας με το να μην απαντούμε στη βασική μας άμυνα (ανάγκες)”, τόνισε ο υπουργός.

Οι αμυντικές δαπάνες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επί του παρόντος ανεπαρκείς, και το Λονδίνο  σχεδιάζει να το αλλάξει σταδιακά. “Και νομίζω ότι η υπόλοιπη Δύση θα πρέπει να κάνει το ίδιο… Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πολύ πιο επικίνδυνου κόσμου στον οποίο ζούμε. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ξεκάθαρα. Η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν είναι φιλανθρωπία,” κατέληξε ο Σαπς.

ΠΗΓΗ >>

Νέο πακέτο Αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας  στην Ουκρανία, ενώ σε σκληρές δηλώσεις προέβη ο νέος Βρετανός υπουργός άμυνας για τη παρεχόμενη δυτική βοήθεια.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr