Home Greek News Ολικός Ξεπεσμός & Εξευτελισμός! – Κάποτε φιλοπαλαιστινιακή, η Ελλάδα είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥ Ισραήλ!

Ολικός Ξεπεσμός & Εξευτελισμός! – Κάποτε φιλοπαλαιστινιακή, η Ελλάδα είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥ Ισραήλ!

by _
0 comment 170 views
TOTAL DEPRAVITY & DEGREDATION – Once pro-Palestinian, Greece is now one of Israel’s closest European allies
TOTAL DEPRAVITY & DEGREDATION – Once pro-Palestinian, Greece is now one of Israel’s closest European allies

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in Jerusalem, on October 23, 2023 [Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office/Handout]

Ολικός Ξεπεσμός & Εξευτελισμός! – Κάποτε φιλοπαλαιστινιακή, η Ελλάδα είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥ Ισραήλ!


Al Jazeera: Κάποτε φιλοπαλαιστινιακή, η Ελλάδα είναι τώρα ένας από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ

Οι δύο χώρες μοιράζονται ενεργειακές φιλοδοξίες, αμυντικές συνεργασίες και δυσπιστία προς την Τουρκία, λένε οι αναλυτές.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by John Kountouris (@johnkountouris)


 

By John Psaropoulos

Published On 31 Oct 2023

31 Oct 2023


Αθήνα, Ελλάδα – Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, μια θέση αδιανόητη λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν και προφανώς σε αντίθεση με την κοινή γνώμη.

«Έρχομαι εδώ όχι απλώς ως σύμμαχος αλλά ως αληθινός φίλος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ στις 23 Οκτωβρίου, καθώς ξέσπασε η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους ευρωπαίους ηγέτες που επέδειξαν παρόμοια αλληλεγγύη, ο Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε επίσης τον Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ.

Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα δύο τρίτα των Ελλήνων, που υποστηρίζουν την ουδετερότητα στον τρέχοντα πόλεμο.

Ενώ μόλις το 18,4% είναι υπέρ μιας φιλο-ισραηλινής θέσης, το 11,5% θέλει η Ελλάδα να είναι ανοιχτά φιλοπαλαιστινιακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το Star Channel δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Παρά την υπεράσπιση της ανθρωπιστικής βοήθειας για Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, η Ελλάδα ήταν μία από τις 45 αποχές από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 27 Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία 120 χωρών ψήφισε υπέρ.

«Οκτώ μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της έκκλησης του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Η Ελλάδα, υπό τον Μητσοτάκη, επέλεξε να μην είναι ανάμεσά τους», δήλωσε στο Al Jazeera ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

UN resolution calling for humanitarian truce passes-Gaza
UN resolution calling for humanitarian truce passes [File: Al Jazeera]

Όποιος «θέλει να επικρατήσει η ανθρωπιά και η ειρήνη» θα ακολουθήσει μια «πιο ισορροπημένη θέση που διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο – μια θέση που ευνοεί μια λύση για τους Παλαιστίνιους», είπε ο Παπαδημούλης.

Η Ελλάδα, ωστόσο, προσχώρησε στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου, «συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων».

Αλλά η Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από τις δηλώσεις βοηθώντας το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, μεγάλος αριθμός μεταγωγικών αεροσκαφών C-17 και C-130 των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σταθμεύσει στην αεροπορική και ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, και στη βάση της ελληνικής αεροπορίας στην Ελευσίνα, κοντά στην Αθήνα, σε περίπτωση που θα πρέπει να είναι απαραίτητη μια μαζική εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ.

Μια ιστορική αλλαγή

Η επίσημη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική, που τώρα υποστηρίζεται από δεξιά και αριστερά κόμματα όταν βρίσκονται στην εξουσία, είναι εντελώς διαφορετική από την παραδοσιακά φιλοπαλαιστινιακή πολιτική της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν είχαν ακόμη αναπτύξει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Όταν ο προκάτοχος του Νετανιάχου, Μεναχέμ Μπέγκιν, εισέβαλε στον Λίβανο για να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το 1982, τα ελληνικά πλοία οδήγησαν τον ηγέτη της οργάνωσης, Γιάσερ Αραφάτ, ασφαλή στην Αθήνα.

Τότε, οι ομογενείς Παλαιστίνιοι έκαναν συχνά διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας με την υποστήριξη του ελληνικού αριστερού κόμματος, για να σαλπίσουν την υπόθεσή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Protesters march outside the Israeli embassy, during a pro-Palestinian protest in Athens, Greece, October 29, 2023. REUTERS/Louisa Gouliamaki
Protesters march outside the Israeli embassy during a pro-Palestinian protest in Athens, Greece, on October 29, 2023 [Louisa Gouliamaki/Reuters]

Η υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους δεν ήταν απλώς συναισθηματική.

Τα ελληνόκτητα τάνκερ μεταφέρουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και αυτό το εμπόριο υπαγόρευε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο για δεκαετίες.

Ένας άλλος λόγος ήταν η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε πολύ να πάρει ψήφους από τον ΟΗΕ υπέρ της θέσης της στο Κυπριακό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Έπρεπε να συγκρίνεις μία ψήφο Ισραήλ έναντι 20 περίπου ψήφων αραβικών κρατών».

Οι αρχές της προσέγγισης έγιναν το 1990, όταν ο πατέρας του Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγνώρισε πλήρως και νομικά το Ισραήλ, το οποίο έκρινε απαραίτητο «για την αποκατάσταση και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή».

Ωστόσο, η στενή σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία τη δεκαετία του 1990 ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα.

PALESTINIAN PRESIDENT YASSER ARAFAT WALKS HAND IN HAND WITH GREEK ARCHBISHOP OF ATHENS (L) AND HEAD MUSLIM CLERIC IN JERUSALEM.Palestinian President Yasser Arafat (C) walks hand in hand with Christodoulos (L), the Greek Archbishop of Athens and head of the Church of Greece, and Mufti Ikrema Sabri, the head muslim cleric in Jerusalem, prior to their meeting in Bethlehem August 25, 2000. Christodoulous will be visiting the Holy Land for a week.
Then-Palestinian President Yasser Arafat (C) walks hand in hand with Christodoulos (L), the Greek archbishop of Athens and head of the Church of Greece, and Mufti Ikrema Sabri, the then-Muslim leader in Jerusalem, prior to their meeting in Bethlehem on August 25, 2000 [File: Reuters]

«Το τουρκικό κριτήριο, μια μόνιμη θέση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπαγορεύει ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ εάν αναπτύσσει επίσης τις σχέσεις του με την Τουρκία», δήλωσε στο Al Jazeera ανώτερος ελληνικός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Τους το θέσαμε αυτό το δίλημμα και οι Ισραηλινοί εκείνη την εποχή είχαν πολύ πιο στρατηγικά συμφέροντα στην Τουρκία, οπότε τους αναγκάσαμε να επιλέξουν την Τουρκία».

Το 2010, μια άλλη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς άλλαξε τα πάντα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια στη βοήθεια των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί καταδρομείς επιτέθηκαν στον στολίσκο, υποπτευόμενοι ότι μετέφερε όπλα, σκοτώνοντας εννέα άτομα.

Η κατάρρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ ήταν ένα κενό που το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας κινήθηκε για να καλύψει «με εκπληκτική ταχύτητα», είπε ο Τζιαμπίρης.

«Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ως μια πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να διευκολύνει τη σχέση του Ισραήλ με την ΕΕ και να αμβλύνει την απομόνωσή του λόγω της συμπεριφοράς του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η εκκολαπτόμενη φιλία της Ελλάδας με το Ισραήλ «δεν είναι προσωπική ή κομματική, αλλά αντιπροσωπεύει μια εθνική στρατηγική που διαρκεί σχεδόν 15 χρόνια», είπε ο Τζιαμπίρης.

Σε μια χώρα της οποίας οι πολιτικοί είναι αφοσιωμένοι σε εσωτερικές διαμάχες και συχνά τοποθετούν τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα, αυτό, είπε, είναι «κάτι που πρέπει να θαυμάζουμε».

Η Ελλάδα είχε τους δικούς της λόγους να αγκαλιάσει το Ισραήλ.

Είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει εκείνο το έτος και χρειαζόταν μια διάσωση από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Σηματοδοτώντας υποστήριξη προς το Ισραήλ, πλησίασε πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα γινόταν επίσης μέρος μιας εκκολαπτόμενης ενεργειακής εταιρικής σχέσης. Το 2010 ήταν η χρονιά κατά την οποία το Ισραήλ ανακάλυψε τον Λεβιάθαν, κατέχοντας εκτιμώμενα 566 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και μετατρέποντας το Ισραήλ σε μια νύχτα στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εξαγώγιμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επόμενο έτος, Ελλάδα και Ισραήλ άρχισαν να συζητούν για την κατασκευή του EastMed – ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων, 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως για τη μεταφορά 10-20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας κάθε χρόνο.

Οι ελληνικές εταιρείες υδρογονανθράκων έχουν σχηματίσει μια κοινοπραξία για την κατασκευή αυτού του αγωγού και μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα παίζει ήδη στρατηγικό ρόλο στην ισραηλινή οικονομία. Εν μέρει μέσω ισραηλινής χρηματοδότησης, η Energean λειτουργεί τώρα μια πλωτή πλατφόρμα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) αγκυροβολημένη στο υπεράκτιο Ισραήλ, η οποία εξάγει και υγροποιεί το ισραηλινό υπεράκτιο αέριο για εξαγωγή.

Η αμυντική σχέση

Όταν το 2020 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν τεταμένες, η Ελλάδα επιδίωξε μια σχέση με την εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη της στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ στις 6 Μαΐου 2020, μισθώνοντας δύο UAV Heron για την παρακολούθηση του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε αγνοηθεί από την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία και χρειαζόταν τα Herons ως ενδιάμεση λύση πριν αναπτύξει τα δικά της UAV – κάτι που κάνει τώρα η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.

Το 2022, η Ελλάδα θα αγοράσει επίσης το αμυντικό σύστημα αντι-drone Drone Dome από την Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ και το 2023 θα αγοράσει δεκάδες drones επιτήρησης και αναγνώρισης Orbiter 3, επίσης από τη Rafael.

Ο Μητσοτάκης υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας για την κυβερνοασφάλεια με τον Νετανιάχου τον Ιούνιο του 2020 και κάλεσε τους Ισραηλινούς επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για να φτάσουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής. (Σημείωση GreekNewsOnDemand.com –Ίσως αυτό ήταν η αρχή του μεγάλου σκανδάλου για τις…ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ…Predator, κτλ.!!!)

Σε αντίθεση με το 2010, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε κλονισμό, η πρόσκληση είχε πλέον ανταποκριτές.

Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ισραηλινοί κατασκευαστές αμυντικών εταιρειών SK Group και Plasan ανέλαβαν τον έλεγχο της εκλιπούσας Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Το 2022, η Ελλάδα και η Elbit του Ισραήλ εγκαινίασαν ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων στη νότια ελληνική πόλη της Καλαμάτας. Το Ισραήλ είχε κάποτε αναζητήσει εκπαιδευτικό εναέριο χώρο από την Τουρκία. Τώρα είχε τη χρήση της τεράστιας περιοχής πληροφοριών πτήσης της Αθήνας.

Το 2023, η Ελλάδα αγόρασε 34 πυραυλικά αμυντικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Spike NLOS με περίπου 500 πυραύλους από το Elbit του Ισραήλ για να προστατεύσει τα νησιά του στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Τουρκία κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσφέροντας στους ηγέτες της Χαμάς διαβατήρια και γραφεία σε τουρκικό έδαφος.

Ο Ερντογάν απογοήτευσε πρόσφατα την Ουάσιγκτον όταν είπε ότι η Χαμάς δεν ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση και αποκάλεσε το Ισραήλ κατακτητή.

Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα και την Τουρκία σε αντίθετες πλευρές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα.

«Η φιλοξενία της Χαμάς ήταν πάντα ένα ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και όταν μιλούσαμε για επαναπροσέγγιση ήταν ένα θέμα που βρισκόταν στο τραπέζι και είναι ακόμα στο τραπέζι», δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής Νόαμ Κατς στο ελληνικό Open TV.

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA >> https://www.aljazeera.com/news/2023/10/31/how-greece-became-one-of-israels-best-friends

Διαβάστε ακόμη! >>

Πήγε ο Μητσοτάκης Ισραήλ και προσκύνησε τον ΧΑΣΑΠΗ Νετανγιάχου που μόλις βομβάρδισε ΕΛΛΗΝΟ-ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΝΗ σκοτώνοντας πολλούς!!!

Πήγε ο Μητσοτάκης Ισραήλ και προσκύνησε τον ΧΑΣΑΠΗ Νετανγιάχου που μόλις βομβάρδισε ΕΛΛΗΝΟ-ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΝΗ σκοτώνοντας πολλούς!!!

Υπόσχεση Κ.Μητσοτάκη στους Εβραίους ότι θα συντρίψει τους Αυτόχθονες Έλληνες ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.

Υπόσχεση Κ.Μητσοτάκη στους Εβραίους ότι θα συντρίψει τους Αυτόχθονες Έλληνες ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.

____________

 

Israel, 2023 Israel–Hamas war, War, War in Israel, Palestine, Palestinians, News, World news, Al-Aqsa, Mosque, Muslims , Hamas, Israelis, Jews, Zionists, Israeli Settlers, Lebanon, Iran, Gaza, Gaza Strip, Greece, Greece news, Ισραήλ, Πόλεμος, Πόλεμος στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ειδήσεις, Παγκόσμιες ειδήσεις, Al-Aqsa, Τζαμί, Μουσουλμάνοι, Χαμάς, εκτοξευόμενες ρουκέτες, Σουκότ, Ισραηλινοί, Εβραίοι, Σιωνιστές, Ισραηλινοί έποικοι, Λίβανος, Ιράν , Πόλεμος Ισραήλ , Πόλεμος στη μέση Ανατολή, Παλαιστινιακό, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr