Home ΔΙΕΘΝΗ Δυσοίωνο μήνυμα New York Times βάσει της ΨΕΥΟ-κλιματικής αλλαγής: Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα…ταξίδια μας

Δυσοίωνο μήνυμα New York Times βάσει της ΨΕΥΟ-κλιματικής αλλαγής: Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα…ταξίδια μας

by _
0 comment 176 views
Δυσοίωνο μήνυμα New York Times βάσει της ΨΕΥΟ-κλιματικής αλλαγής: Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα…ταξίδια μας
Δυσοίωνο μήνυμα New York Times βάσει της ΨΕΥΟ-κλιματικής αλλαγής: Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα…ταξίδια μας

Δυσοίωνο μήνυμα New York Times βάσει της ΨΕΥΟ-κλιματικής αλλαγής: Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα…ταξίδια μας


Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο και τα ταξίδια μας

Οι φετινοί καύσωνες φέρνουν στροφή σε πιο δροσερούς προορισμούς και επέκταση της τουριστικής σεζόν στη νότια Ευρώπη


ΗΚία Καρτζαλάινεν και η αδελφή της αποφάσισαν φέτος να έρθουν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Ρόδο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Ημασταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας όταν άρχισε να μυρίζει πολύ έντονα καπνό. Κάτι καίγεται, της λέω». Οι δύο αδελφές είχαν την ατυχία να βρεθούν στο ελληνικό νησί στα μέσα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Πυροσβεστικά αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τα κεφάλια τους και τα ρούχα τους ήταν καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα στάχτης. Από φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει, η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να κλείσει εισιτήρια για να επιστρέψει νωρίτερα. Ομως όλες οι πτήσεις ήταν γεμάτες.

Θερμό καλοκαίρι



Η Καρτζαλάινεν ήταν απλώς μία από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βίωσαν φέτος τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ανά την υφήλιο. Με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, πολλές περιοχές του κόσμου βίωσαν εκτεταμένη ξηρασία, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είδαν πυρκαγιές να κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις. Τουρίστες στη Χαβάη βρέθηκαν να κολυμπούν στον ωκεανό για να σωθούν από τη φωτιά. Ενα είναι βέβαιο: το απρόβλεπτο είναι πλέον το νέο κανονικό.

Ο τρόπος με τον οποίο θα βιώνουμε την καθημερινότητά μας έχει ήδη αλλάξει και σε αυτόν θα πρέπει να προσαρμοστούν τόσο οι πόλεις στις οποίες διαβιούμε όσο και τα ταξίδια που επιλέγουμε να κάνουμε. Στην Αθήνα, το θερμόμετρο βρέθηκε σχεδόν κάθε μέρα σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές έφτασαν να κλείσουν το μνημείο της Ακρόπολης και να εγκαταστήσουν υπόστεγα για να προφυλαχθούν οι τουρίστες από τη ζέστη. Το Κολοσσαίο της Ρώμης άρχισε να δέχεται επισκέπτες από τις 7.30 το πρωί ώστε να μπορεί να κλείσει κάποιες ώρες το μεσημέρι. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση σκέφτεται να αρχίσει να ονοματίζει τα κύματα του καύσωνα, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες με τους τυφώνες. «Εάν οι ζέστες κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία, οι πολίτες θα μπορούν να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους», δήλωσε η Ανχι Μορένο, δημοτική σύμβουλος στην πόλη της Σεβίλλης.

Ολο και περισσότεροι ταξιδιώτες κοιτούν προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης και τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας επιστροφής στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι Ισπανοί είναι γνωστό ότι βασίζουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους στον καιρό. Η περίφημη «σιέστα» μπορεί να έχει διεθνώς τη φήμη της τεμπελιάς, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα «μέσο επιβίωσης». Πλέον, οι διακοπές ίσως θα πρέπει να προγραμματίζονται με βάση μία ανάλογη φιλοσοφία. Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, του γερμανικού κολοσσού των τουριστικών, δήλωσε πως η εταιρεία θα επεκτείνει την ταξιδιωτική της σεζόν προς την Ελλάδα έως και τον Νοέμβριο, ενώ πρότεινε στους συναδέλφους του να την ανοίξουν έως και την περίοδο των Χριστουγέννων. Εφόσον οι φθινοπωρινοί μήνες έχουν γίνει τόσο ζεστοί, ίσως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουν τους καλοκαιρινούς στις ταξιδιωτικές επιλογές.



Αυτό φυσικά σημαίνει πως αναπόφευκτα θα δούμε μια αλλαγή και στη δημοτικότητα ορισμένων προορισμών. Πιο δροσερά κλίματα, όπως αυτά της βόρειας Ευρώπης, θα δουν σημαντική αύξηση στην τουριστική προσέλευση από ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τις ακραίες ζέστες. Εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις της Φινλανδίας δηλώνουν πως η χώρα έχει δει πρωτόγνωρη αύξηση στους επισκέπτες της, ειδικά από Ασιάτες και Ευρωπαίους. Αν και τυπικά η δημοφιλής σεζόν της χώρας ήταν τον χειμώνα, όπου οι τουρίστες την επισκέπτονταν για να δουν τα χιονισμένα τοπία και το Βόρειο Σέλας, πλέον όλο και περισσότεροι την επισκέπτονται για να απολαύσουν ένα ήπιο καλοκαίρι – πράγμα που η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί.

Ανησυχία για το μέλλον του τουρισμού

Ακραία φαινόμενα

Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε κατά νουν πως πουθενά δεν είμαστε άτρωτοι. Από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό και από τη Φινλανδία μέχρι τη Ρόδο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απότοκα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προειδοποίηση. Πλέον όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες κοιτούν προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης και τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας επιστροφής στις αεροπορικές εταιρείες που επιλέγουν. Τα τουριστικά γκρουπ και οι οργανωμένες εκδρομές επιλέγονται όλο και περισσότερο από τους άλλοτε «μοναχικούς ταξιδευτές» λόγω της μεγαλύτερης αίσθησης ασφάλειας που παρέχουν. Η εποχή των ταξιδιών δεν έφτασε στο τέλος της, όμως οι όροι που ξέραμε έχουν αλλάξει.

ΠΗΓΗ >> https://www.kathimerini.gr/world/562644949/to-klima-allazei-to-idio-kai-ta-taxidia-mas/?fbclid=IwAR1hbZXGL18ggHy_8buhszq7q1tGataRAKyc5FnWYot8FgwcjmYQ9qJCpic

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr