Home ΔΙΕΘΝΗ Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τη 2.000χρονη Καρδιά τους στο Καραμπάχ, αντιμετωπίζοντας τη γενοκτονία

Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τη 2.000χρονη Καρδιά τους στο Καραμπάχ, αντιμετωπίζοντας τη γενοκτονία

by _
0 comment 146 views

Δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τη 2.000χρονη Καρδιά τους στο Καραμπάχ, αντιμετωπίζοντας τη γενοκτονία

από ZeroHedge

26 Σεπτεμβρίου 2023, 5:35 μ.μ

Η Ουάσιγκτον ζήτησε αυτοσυγκράτηση εν μέσω κατηγοριών ότι το Αζερμπαϊτζάν διενεργεί γενοκτονία

Συγκλονιστικές σκηνές αναδύθηκαν από τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυτή την εβδομάδα, μετά την περασμένη εβδομάδα στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν με στόχο μια αποσχισθείσα περιοχή σκότωσε τουλάχιστον 200 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Μια έξοδος δεκάδων χιλιάδων εθνοτικών Αρμενίων βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχαία πατρίδα τους 2.000 ετών, την Αρτσάχ, η οποία στη σύγχρονη εποχή υπήρχε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν.

Ορισμένοι παρατηρητές δήλωσαν ότι αυτό σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της Δημοκρατίας του Αρτσάκ, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές αυτοκινήτων να εξέρχονται προς τα σύνορα της Αρμενίας, υπό τους φόβους ότι τα αζερικά στρατεύματα διεξάγουν εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υπολογίσει ότι τουλάχιστον 13.500 άνθρωποι κατέφυγαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι την Τρίτη.

Αυτός ο αριθμός αναθεωρήθηκε αργότερα σε τουλάχιστον 19.000, και αναμένονται πολλοί περισσότεροι, δεδομένου ότι η κυκλοφορία έχει αποκλειστεί προς την κατεύθυνση των αρμενικών συνόρων για μίλια.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε αυτοσυγκράτηση εν μέσω κατηγοριών ότι το Αζερμπαϊτζάν διενεργεί γενοκτονία:

Η επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), Samantha Power, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν «να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των αμάχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ο Πάουερ, ο οποίος νωρίτερα παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν μια επιστολή υποστήριξης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν ήταν απαράδεκτη και ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την κατάλληλη απάντηση.

Κάλεσε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να τηρήσει την υπόσχεσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, να ανοίξει ξανά πλήρως τον διάδρομο του Λατσίν που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία και να αφήσει τις παραδόσεις βοήθειας και μια διεθνή αποστολή παρακολούθησης μπουν στην χώρα .

Για τους Αρμένιους, ωστόσο, τόσο οι εκκλήσεις όσο και η έλλειψη δράσης τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα έχουν προκαλέσει απογοήτευση και θυμό.

Έκτοτε εμφανίστηκαν βίντεο (μη επαληθευμένα) που δείχνουν στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν να λεηλατούν ή να πυροβολούν επίσης σπίτια των Αρμενίων…

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι εν μέσω της ένοπλης προέλασης των Αζέρων, ούτε μια αρμενική οικογένεια δεν πρόκειται να μείνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες αρχαία χριστιανικά μοναστήρια και εκκλησίες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξέδωσε μια σπάνια δήλωση κατηγορώντας την κυβέρνηση της Αρμενίας υπό τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για την αποτυχία να τηρήσει τις συμφωνίες που βοήθησαν να οδηγήσει σε αυτή την εκτυλισσόμενη καταστροφή…

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει σαφές ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να επανενώσει το αμφισβητούμενο έδαφος με τη βία. Όσοι Αρμένιοι του Καραμπάχ θα παραμείνουν πρέπει να δεχτούν την υπηκοότητα του Αζερμπαϊτζάν ή αλλιώς να φύγουν, κατέστησαν σαφές δηλώσεις από το Μπακού.

Η Anna Ohanyan, ανώτερη μελετήτρια στο πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Carnegie Endowment for International Peace, εξήγησε στο CNN ότι «Εάν η αρμενική κοινότητα δεν φύγει, αλλά και δεν πάρει διαβατήρια του Αζερμπαϊτζάν, νομίζω ότι βασικά θα ήταν αυτοκτονικό. ”

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr