Home Κορωνοϊος Η γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη «Magneto» ελέγχει εξ αποστάσεως τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά

Η γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη «Magneto» ελέγχει εξ αποστάσεως τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά

by _
0 comment 192 views
The toroidal magnetic chamber (Tokamak) of the Joi…
The toroidal magnetic chamber (Tokamak) of the Joi…

The toroidal magnetic chamber (Tokamak) of the Joint European Torus (JET) at the Culham Science Centre. Photograph: AFP/Getty Images

Η γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη «Magneto» ελέγχει εξ αποστάσεως τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά

«Kαταπληκτική» νέα μέθοδος χρησιμοποιεί μια μαγνητισμένη πρωτεΐνη για να ενεργοποιήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα γρήγορα, αναστρέψιμα και μη επεμβατικά

Mo Costandi
@mocost
Πέμ 24 Μαρ 2016 10.30 EDT


Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με πολύπλοκες συμπεριφορές ζώων, χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν μια μαγνητισμένη πρωτεΐνη που ενεργοποιεί συγκεκριμένες ομάδες νευρικών κυττάρων από απόσταση.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί συμπεριφορά είναι ένας από τους απώτερους στόχους της νευροεπιστήμης – και ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματά της. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια σειρά από μεθόδους που τους επιτρέπουν να ελέγχουν εξ αποστάσεως συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων και να διερευνούν τη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων.

Η πιο ισχυρή από αυτές είναι μια μέθοδος που ονομάζεται οπτογενετική, η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν πληθυσμούς σχετικών νευρώνων σε χρονική κλίμακα χιλιοστού του δευτερολέπτου προς χιλιοστό του δευτερολέπτου με παλμούς φωτός λέιζερ. Μια άλλη μέθοδος που αναπτύχθηκε πρόσφατα, η οποία ονομάζεται χημειογενετική, χρησιμοποιεί κατασκευασμένες πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται από επώνυμα φάρμακα και μπορούν να στοχευθούν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων.

Αν και ισχυρές, και οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν μειονεκτήματα. Η οπτογενετική είναι επεμβατική και απαιτεί την εισαγωγή οπτικών ινών που μεταδίδουν τους παλμούς φωτός στον εγκέφαλο και, επιπλέον, ο βαθμός στον οποίο το φως διεισδύει στον πυκνό εγκεφαλικό ιστό είναι σοβαρά περιορισμένος. Οι χημειογενετικές προσεγγίσεις ξεπερνούν και τους δύο αυτούς περιορισμούς, αλλά συνήθως προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που χρειάζονται αρκετά δευτερόλεπτα για να ενεργοποιηθούν τα νευρικά κύτταρα.

Η νέα τεχνική, που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Ali Güler στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville και περιγράφεται σε μια εκ των προτέρων διαδικτυακή δημοσίευση στο περιοδικό Nature Neuroscience, δεν είναι μόνο μη επεμβατική, αλλά μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει νευρώνες γρήγορα και αναστρέψιμα.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες των νευρικών κυττάρων που ενεργοποιούνται από τη θερμότητα και τη μηχανική πίεση μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά ώστε να γίνουν ευαίσθητες στα ραδιοκύματα και μαγνητικά πεδία, προσκολλώντας τα σε μια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου που ονομάζεται φερριτίνη ή σε ανόργανα παραμαγνητικά σωματίδια . Αυτές οι μέθοδοι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο – για παράδειγμα, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ποντίκια – αλλά περιλαμβάνουν πολλαπλά συστατικά που πρέπει να εισαχθούν ξεχωριστά.

Η νέα τεχνική βασίζεται σε αυτήν την προηγούμενη εργασία και βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TRPV4, η οποία είναι ευαίσθητη τόσο στη θερμοκρασία όσο και στις δυνάμεις τεντώματος. Αυτά τα ερεθίσματα ανοίγουν τον κεντρικό του πόρο, επιτρέποντας στο ηλεκτρικό ρεύμα να ρέει μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. αυτό προκαλεί νευρικές παρορμήσεις που ταξιδεύουν στον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια μέχρι τον εγκέφαλο.

Ο Güler και οι συνάδελφοί του σκέφτηκαν ότι οι δυνάμεις μαγνητικής ροπής (ή περιστροφικής) μπορεί να ενεργοποιήσουν το TRPV4 ανοίγοντας τον κεντρικό του πόρο και έτσι χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να συντήξουν την πρωτεΐνη στην παραμαγνητική περιοχή της φερριτίνης, μαζί με σύντομες αλληλουχίες DNA που σηματοδοτούν τα κύτταρα να μεταφέρουν πρωτεΐνες στη μεμβράνη του νευρικού κυττάρου και εισάγετέ τες σε αυτήν.

In vivo χειρισμός της συμπεριφοράς του ψαριού ζέβρα με χρήση Magneto. Οι προνύμφες Zebrafish παρουσιάζουν συμπεριφορά περιέλιξης ως απόκριση σε εντοπισμένα μαγνητικά πεδία. Από τον Wheeler et al (2016).

In vivo manipulation of zebrafish behavior using Magneto. Zebrafish larvae exhibit coiling behaviour in response to localized magnetic fields. From Wheeler et al (2016).

Όταν εισήγαγαν αυτό το γενετικό κατασκεύασμα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα που αναπτύσσονταν σε τρυβλία Petri, τα κύτταρα συνέθεσαν την πρωτεΐνη «Magneto» και την εισήγαγαν στη μεμβράνη τους. Η εφαρμογή ενός μαγνητικού πεδίου ενεργοποίησε την τροποποιημένη πρωτεΐνη TRPV1, όπως αποδεικνύεται από παροδικές αυξήσεις στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου εντός των κυττάρων, οι οποίες ανιχνεύθηκαν με μικροσκόπιο φθορισμού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισήγαγαν την αλληλουχία DNA Magneto στο γονιδίωμα ενός ιού, μαζί με το γονίδιο που κωδικοποιεί την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη, και ρυθμιστικές αλληλουχίες DNA που προκαλούν την έκφραση της κατασκευής μόνο σε συγκεκριμένους τύπους νευρώνων. Στη συνέχεια έκαναν ένεση του ιού στους εγκεφάλους των ποντικών, στοχεύοντας τον ενδορινικό φλοιό και ανατέμνουν τους εγκεφάλους των ζώων για να αναγνωρίσουν τα κύτταρα που εκπέμπουν πράσινο φθορισμό. Χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρόδια, έδειξαν στη συνέχεια ότι η εφαρμογή ενός μαγνητικού πεδίου στις φέτες του εγκεφάλου ενεργοποίησε το Magneto έτσι ώστε τα κύτταρα να παράγουν νευρικές ώσεις.

Για να προσδιορίσουν εάν το Magneto μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό της νευρωνικής δραστηριότητας σε ζωντανά ζώα, έκαναν ένεση Magneto σε προνύμφες ψαριών zebra, στοχεύοντας νευρώνες στον κορμό και την ουρά που συνήθως ελέγχουν μια απόκριση διαφυγής. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τις προνύμφες του ψαριού ζέβρα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μαγνητισμένο ενυδρείο και διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε ένα μαγνητικό πεδίο προκάλεσε ελιγμούς περιέλιξης παρόμοιους με αυτούς που συμβαίνουν κατά την απόκριση διαφυγής. (Αυτό το πείραμα περιελάμβανε συνολικά εννέα προνύμφες ψαριών ζέβρας και οι επόμενες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι κάθε προνύμφη περιείχε περίπου 5 νευρώνες που εκφράζουν το Magneto.)

Σε ένα τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές έκαναν ένεση Magneto στο ραβδωτό σώμα των ποντικών που συμπεριφέρονται ελεύθερα, μια βαθιά δομή του εγκεφάλου που περιέχει νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και το κίνητρο, και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα ζώα σε μια συσκευή χωρισμένη σε μαγνητισμένα και μη μαγνητισμένα τμήματα. . Τα ποντίκια που εξέφραζαν το Magneto πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο στις μαγνητισμένες περιοχές από τα ποντίκια που δεν το έκαναν, επειδή η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης προκάλεσε στους ραβδωτούς νευρώνες που την εξέφραζαν να απελευθερώσουν ντοπαμίνη, έτσι ώστε τα ποντίκια βρήκαν ότι ήταν σε αυτές τις περιοχές ικανοποιητική. Αυτό δείχνει ότι το Magneto μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως την πυροδότηση νευρώνων βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και επίσης να ελέγχει περίπλοκες συμπεριφορές.

Ο νευροεπιστήμονας Steve Ramirez από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος χρησιμοποιεί οπτογενετική για να χειριστεί τις αναμνήσεις στον εγκέφαλο ποντικών, λέει ότι η μελέτη είναι «κακή».

«Προηγούμενες απόπειρες [χρησιμοποιώντας μαγνήτες για τον έλεγχο της νευρωνικής δραστηριότητας] χρειάζονταν πολλά στοιχεία για να λειτουργήσει το σύστημα – έγχυση μαγνητικών σωματιδίων, έγχυση ιού που εκφράζει ένα κανάλι ευαίσθητο στη θερμότητα, [ή] στερέωση του κεφαλιού του ζώου έτσι ώστε ένα πηνίο να μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μαγνητισμό», εξηγεί. «Το πρόβλημα με το σύστημα πολλών συστατικών είναι ότι υπάρχει τόσος χώρος για να σπάσει κάθε μεμονωμένο κομμάτι».

«Αυτό το σύστημα είναι ένας ενιαίος, κομψός ιός που μπορεί να εγχυθεί οπουδήποτε στον εγκέφαλο, γεγονός που καθιστά τεχνικά ευκολότερο και λιγότερο πιθανό να σπάσουν οι κινούμενες καμπάνες και σφυρίχτρες», προσθέτει, «και ο εξοπλισμός συμπεριφοράς τους σχεδιάστηκε έξυπνα για να περιέχει μαγνήτες. όπου ενδείκνυται, ώστε τα ζώα να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.»

Η «Μαγνητογενετική» είναι επομένως μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη των νευροεπιστημόνων, η οποία αναμφίβολα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα προσφέρει στους ερευνητές νέους τρόπους μελέτης της ανάπτυξης και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

References;
Wheeler, M. A., et al. (2016). Genetically targeted magnetic control of the nervous system. Nat. Neurosci., DOI: 10.1038/nn.4265 [Abstract]

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr