Home Greek News Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

by _
0 comment 150 views
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα Μάρμαρα (ή Γλυπτών) του Παρθενώνα από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» για το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο Guardian τη Δευτέρα.

Παρά την εκστρατεία επιστροφής των μαρμάρινων γλυπτών στην Αθήνα και τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την ιδέα, της έδωσε ο Σουνάκ ελάχιστη ή καθόλου προσοχή καθώς κατευθυνόταν σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής άμυνας και ασφάλειας στην Καλιφόρνια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα μάρμαρα Ελγιν επί γενιές», είπε ο Σουνάκ, σύμφωνα με τον Guardian. «Οι γκαλερί και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους γιατί αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για αυτή τη χώρα.

«Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε».

Ενώ οι αποφάσεις για τη φροντίδα και τη διαχείριση συγκεκριμένων συλλογών αντιμετωπίζονται ως υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου, η Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύει ότι ένα μακροπρόθεσμο δάνειο δεν θα ήταν στο πνεύμα της θέσης της κυβέρνησης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνος εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την απογύμνωση από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό διπλωμάτη και ΛΗΣΤΗ.

Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο.

Παρά την επιφυλακτική αισιοδοξία που εξέφρασε η Ελλάδα, το γεγονός παραμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαψεύδει τις ελπίδες για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, η Michelle Donelan, Υφυπουργός Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, δήλωσε ότι τα γλυπτά «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Σε μια ευρεία συνέντευξή της στο BBC, είπε ότι η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε ένα κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν «επικίνδυνος δρόμος για να κατέβουμε».

Ωστόσο, η απόφαση του Βατικανού να επιστρέψει τρία θραύσματα των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα θραύσματα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα αργότερα αυτό το μήνα, με μια τελετή στις 24 Μαρτίου να προγραμματίζεται για την παραλαβή τους.

Τα θραύσματα της ζωφόρου του Παρθενώνα απεικονίζουν το κεφάλι ενός αλόγου, το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα και το κεφάλι ενός αγοριού.

ΠΗΓΗ:

https://greekreporter.com/2023/03/13/rishi-sunak-rules-out-return-parthenon-marbles-greece/

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr