Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η φθορά της κυβέρνησης τραβάει το Χρηματιστήριο

Η φθορά της κυβέρνησης τραβάει το Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πολιτικοοικονομικό στίβο καλείται να διαχειριστεί πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μετά από ένα σημαντικό ράλι

by _
0 comment 166 views
Η φθορά της κυβέρνησης τραβάει το Χρηματιστήριο
Η φθορά της κυβέρνησης τραβάει το Χρηματιστήριο

Η φθορά της κυβέρνησης τραβάει το Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πολιτικοοικονομικό στίβο καλείται να διαχειριστεί πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μετά από ένα σημαντικό ράλι

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πολιτικοοικονομικό στίβο καλείται να διαχειριστεί πλέον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μετά από ένα σημαντικό ράλι του πρώτου διμήνου του 2023 όπου ο Γ.Δ. κέρδισε 21% και ο τραπεζικός άνω του 45%, ο Μάρτιος κινείται σε ρυθμούς διόρθωσης, καθώς η σημερινή ήταν η πέμπτη διαδοχική πτωτική ημέρα.

  • Το θολό πολιτικό σκηνικό, απλώνει σκιά στο χρηματιστήριο
  • Απώλειες άνω του 10% το πενθήμερο στις τράπεζες
  • Ράλι άνω του 4% σε Jumbo και ΔΕΗ, πτώση έως 4% στις τράπεζες την Τετάρτη
  • Το πολιτικό – κυβερνητικό ρίσκο, επιστρέφει στο «ζύγι» των επενδυτών



Μολονότι τα κέρδη στην αγορά ήταν άκρως εκκωφαντικά ενώ ουσιαστική διόρθωση δεν υπήρχε έως πρότινος, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει φέρει νέα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν καταλυτικά και το ευρύτερο momentum της αγοράς. Προς το παρόν η διόρθωση είναι εντός πλαισίου και μάλιστα η αγορά παρουσιάζει ισχυρές άμυνες, καθώς τόσο χθες, όσο και σήμερα κράτησε το όριο των 1.060 μονάδων, μολονότι αναλυτές θεωρούν ότι μια διόρθωση ακόμη και έως τις 1.050 ή και 1.030 μονάδες δεν θα χαλούσε το momentum.

Όμως, το δυστύχημα πέραν του ότι – κατά τα φαινόμενα – επιμηκύνει την προεκλογική περίοδο σε μια συγκυρία που η ατζέντα κάθε άλλο παρά εποικοδομητική για την αγορά, την οικονομία, την κοινωνία και το χρηματιστήριο θα είναι, πλέον φαίνεται πως διαφοροποιεί και κάποιες έως πρότινος εκτιμήσεις, που έδιναν κάποιες καλές πιθανότητες δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πλευρά της Ν.Δ.

Οι… κρυφές ή φανερές πρώτες δημοσκοπήσεις, κάνουν λόγο για σημαντική φθορά της κυβέρνησης, περίπου τριών – τεσσάρων μονάδων, χωρίς όμως να αλλάζουν οι συσχετισμοί. Και τούτο, διότι οι ψηφοφόροι «χρεώνουν» και τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο στοιχείο όμως είναι ότι όπως οδεύει η κατάσταση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Που ήταν ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, έστω και στις δεύτερες εκλογές. Άρα, αναλυτές λένε ότι οδεύουμε για κυβέρνηση συνεργασίας. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό… Και συνεπάγεται πολλά.

Αυτό, η αγορά δεν το έχει προσμετρήσει καθόλου ακόμη. Και νομοτελειακά τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα δημοσιευτούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η αγορά θα το συνεκτιμήσει και ίσως τότε έχουμε νέα αλλοίωση του momentum… Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι βεβαίως που διακινούν σενάρια, ως απλό ενδεχόμενο, περί προσφυγής και σε τρίτες εκλογές, αν και εφόσον. Τουτέστιν, λύσεις που σε καμιά περίπτωση δε μαρτυρούν πολιτική σταθερότητα, που είναι το κυρίαρχο για τη διαμόρφωση ενός καλού κλίματος σε επενδυτικό επίπεδο.

Εύλογη διόρθωση στις τράπεζες

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Χ.Α. έκλεισε την Τετάρτη στις 1.076,36 μονάδες με πτώση 0,22%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.069,42 μονάδες (-0,86%), ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.623,13 μονάδες με πτώση 0,28%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως 1,10%. Ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.567,16 μονάδες με οριακές απώλειες 0,03%, καθώς και πρωτύτερα δεν είχε ακολουθήσει στο πλήρες το ράλι των υπολοίπων δεικτών.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου κατά 2,72% με κλείσιμο στις 837,73 μονάδες, ενώ έφτασε να χάνει έως 3,44%. Στο πενθήμερο της διόρθωσης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 5,01%, ο FTSE 25 χάνει 5,28%, ο Mid Cap είναι στο -3,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εύλογα είναι στην κορυφή της διόρθωσης με απώλειες 10,22%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121,1 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 53,1 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap θετικά ξεχώρισαν οι Jumbo και ΔΕΗ με άνοδο 4,90% και 4,38%, με την πρώτη να επηρεάζεται θετικά από τα εξαιρετικά αποτελέσματα και το μέρισμα και τη δεύτερη να κερδίζει λόγω της προσδοκίας ολοκλήρωσης της εξαγοράς στη Ρουμανία. Κέρδη άνω του 1% είχαν και οι Mytilineos, Motor Oil, ενώ αντιθέτως πιέστηκαν οι Εθνική (-4,04%), Alpha Bank (-3,11%), Πειραιώς (-3,05%), Ελλάκτωρ (-2,42%) κ.λπ.

ΠΗΓΗ >> https://www.crisismonitor.gr/2023/03/08/i-fthora-tis-kyvernisis-travaei-to-chrimatistirio/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr