Home Greek News ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ… ΛΑΜΟΓΙΑ!!! Οι… κουζουλοί αρχαιολόγοι και το Καστέλι

ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ… ΛΑΜΟΓΙΑ!!! Οι… κουζουλοί αρχαιολόγοι και το Καστέλι

by _
0 comment 310 views

ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ… ΛΑΜΟΓΙΑ!!! Οι… κουζουλοί αρχαιολόγοι και το Καστέλι

Η ιστορία είναι κάπως παλιά, αλλά πολύ διδακτική. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, κόντεψε να ακυρωθεί από το… γινάτι ορισμένων αρχαιολόγων και ορισμένων δήθεν «ανησυχούντων» για την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Με βάση την -από δεκαετίες- «γνωμάτευση» ενός -ιδιώτη- αρχαιολόγου, όχι κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, στην περιοχή τού υπό κατασκευή αεροδρομίου, υπήρχαν… φρυκτωρίες.

Οι φρυκτωρίες είναι μικροί πλίνθινοι πύργοι, οι οποίες βoηθούσαν στην επικοινωνία των Κρητών της Μινωικής εποχής. Με φωτιές μετέδιδαν ταχύτατα τα μηνύματα η μία φρυκτωρία στην άλλη, σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Το εμφανές παράδοξο στην περιοχή του Καστελίου ήταν ότι οι φρυκτωρίες απείχαν λίγες δεκάδες μέτρα μεταξύ τους, άρα ή δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης, ή απλά δεν ήταν αρχαία κατασκευάσματα, αλλά υπολείμματα πολύ πιο σύγχρονων κτιριακών δομών, πιθανότατα του εικοστού αιώνα.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες δεκαετιών, πολλών ενδιαφερομένων επενδυτών για αξιοποίηση του χώρου, η επίσημη αρχαιολογία Ηρακλείου αρνούταν ακόμη και να κάνει… αυτοψία ώστε να διαπιστώσει εάν ο αρχαιολόγος είχε δίκιο στη θεωρία του, αν όντως ήταν ή δεν ήταν φρυκτωρίες, αυτά τα λίθινα κατασκευάσματα.

Τελικά, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του -επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ- ΚΑΣ, το 2017, διατάχθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία Ηρακλείου να διενεργήσει… αυτοψία, παρουσία μελών του ΚΑΣ. Χωρίς αμφιβολία, η αυτοψία απέδειξε ότι τα κτίσματα δεν ήταν φρυκτωρίες. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εργασίες για το -τόσο αναγκαίο- δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Οι επενδυτές όμως χρειάστηκε να περιμένουν σχεδόν… δύο δεκαετίες (!) για να σταματήσει το γινάτι ή, αλλιώς, η σκόπιμη παρεμπόδιση της οικονομικής δραστηριότητας. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία;

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr