Home Greek News Σάλος για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου

Σάλος για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου

by _
0 comment 305 views
Σάλος για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου
Σάλος για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου

Σάλος για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ κα Βλάχου

Έντονες αντιδράσεις για την προκλητική αναφορά της ότι θα παρακολουθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν κρίνει ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα ● Την αποπομπή της Β. Βλάχου ζήτησε ο Ν. Φίλης, καταγγέλλοντας «πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος» ● Κλήση Μπίτζιου και Λαβράνου στη Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ● Νέα αιχμηρή παρέμβαση Βενιζέλου που μίλησε για «μεγάλα θεσμικά θέματα Δημοκρατίας».

Αίσθηση και σειρά ερωτημάτων τόσο για τη νοοτροπία όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ προκαλεί η πρωτοφανής παραδοχή της εποπτεύουσας Εισαγγελέως των τηλεφωνικών επισυνδέσεων της ΕΥΠ, κας Βασιλικής Βλάχου, ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν έκρινε ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για εκτροπή και θεσμική κατρακύλα όταν ακούγονται τέτοιες φράσεις από μια Εισαγγελέα που αρνείται πεισματικά να εξηγήσει σε απόρρητες συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων ποιοι ήταν οι λόγοι «Εθνικής Ασφάλειας» για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στην ερώτηση του οποίου απάντησε προκλητικά η Εισαγγελέας, ζήτησε χθες την αποπομπή της κ. Βλάχου από τη θέση της «για να δοθεί ένα μήνυμα Δημοκρατίας», ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για μεγάλο θεσμικό ζήτημα Δημοκρατίας. Πάντως τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να το αφήνει εκτός ημερήσιας ατζέντας.

Τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εκ νέου το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να καλεί πρόσωπα σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Θεσμών. Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της επιτροπής οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Σπ. Λάππας, Θ. Ξανθόπουλος, Π. Πολάκης) ζητούν να κληθούν άμεσα για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος ως «αφανείς ιδιοκτήτες των εταιρειών Krikel και Intellexa».

«Ζήσαμε μια πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος. Είδαμε ξανά το σκιάχτρο του χουντικού Πρωθυπουργού και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια» τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ και κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τι είπε: «Ότι σε ένα σκοτεινό υπόγειο της ΕΥΠ μπορεί να σχεδιάζονται ή να εφαρμόζονται πρακτικές που παραπέμπουν σε ανατροπή του Πολιτεύματος. Ότι οι περίφημοι «έξι υπάλληλοι» και ένας ή μία Εισαγγελέας που μπορεί να έχει ζηλέψει τη δόξα του Κόλλια μπορεί να παρακολουθούν τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και όσους συνομιλούν μαζί του. Επικαλούμενοι λόγους εθνικού συμφέροντος, που αυθαίρετα ένας Εισαγγελέας χαρακτηρίζει έτσι, χωρίς καν να κριθούν από ένα Δικαστικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι πέρα από τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές έχουμε «μεγάλα θεσμικά θέματα, δημοκρατικά», όπως π.χ. όταν η Εισαγγελέας της ΕΥΠ «θεωρήσει η ίδια, μία Εισαγγελέας, ότι μπορεί να προδίδει τα εθνικά συμφέροντα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και αποφασίζει να την παρακολουθήσει. «Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός του Συντάγματος, η αυστηρή τήρησή του και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών» σημείωσε μεταξύ άλλων.




Ν. Φίλης: Το ν/σχ για την Παιδεία απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση και συκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς

Ολόκληρη η δήλωση του Βουλευτή Α’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Νίκου Φίλη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

«Όπως έχει γίνει γνωστό, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου απαντώντας σε ευθεία ερώτησή μου αν θα ενέκρινε την παρακολούθηση ακόμα και της προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

Εδώ χρειάζεται να σταθούμε ένα λεπτό, να πάρουμε βαθιά ανάσα και να συνειδητοποιήσουμε τι εκστόμισε η Eισαγγελέας.

Ότι σε ένα σκοτεινό υπόγειο της ΕΥΠ μπορεί να σχεδιάζονται ή να εφαρμόζονται πρακτικές που παραπέμπουν σε ανατροπή του πολιτεύματος. Ότι οι περίφημοι «έξι υπάλληλοι» και ένας ή μία Εισαγγελέας που μπορεί να έχει ζηλέψει τη δόξα του Κόλλια, μπορεί να παρακολουθούν τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και όσους συνομιλούν μαζί του. Επικαλούμενοι λόγους εθνικού συμφέροντος, που αυθαίρετα ένας Εισαγγελέας χαρακτηρίζει έτσι, χωρίς καν να κριθούν από ένα Δικαστικό Συμβούλιο.

Επικαλούμενος ακόμα, ο ή η Εισαγγελέας, την περιβόητη αρχή του ανέλεγκτου της εισαγγελικής κρίσης και το «απόρρητο», έχοντας καταστρέψει (!) τα αρχεία πριν προσέλθουν στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα κοινοβουλευτικές διαδικασίες.



Χτες, στην Επιτροπή, με τη δήλωση της κας Βλάχου και την άρνησή της να ανακαλέσει, είδαμε ξανά το σκιάχτρο του χουντικού Πρωθυπουργού και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια. Ζήσαμε μια πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος. Προκαλεί μάλιστα αλγεινή εντύπωση ότι ο παριστάμενος Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης (και Συνταγματολόγος), αρνήθηκε να αποδοκιμάσει την κα Βλάχου, η οποία καθόταν εκ δεξιών του. Οι δε Βουλευτές της ΝΔ, αμήχανοι από την προκλητική εισαγγελική παρουσία απέφυγαν κι αυτοί να υπερασπιστούν τη συνταγματική τάξη, τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η Εισαγγελέας αυτή θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί χτες το βράδυ από τη θέση της. Για να δοθεί ένα πανίσχυρο, ηχηρότατο μήνυμα Δημοκρατίας. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα, γιατί τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι υπό τις τωρινές συνθήκες, με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η ή ο Εισαγγελέας που θα ακολουθήσει θα διέπεται από άλλες αρχές. Το ζήτημα είναι βαθιά θεσμικό και αποδεικνύει κάτι που λέω καιρό: Πώς θα πάμε στις επόμενες εκλογές; Θα υπερασπιστεί ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας το πολίτευμα ή θα αφήσει μια κυβέρνηση σήψης και διαφθοράς, «θεσμικής» και μη, να «χορεύει» πάνω στους διαλυμένους θεσμούς άλλη μια τετραετία;

Γιατί, να σημειωθεί, την ώρα που συνέβαιναν αυτά μέσα στη Βουλή, παρά έξω εξελισσόταν το σκάνδαλο Πάτση. Η διαφθορά έχει πολλά πρόσωπα, μα σε όλες τις εκδοχές της πλήττει κατάσαρκα τη Δημοκρατία. Να θυμίσω ότι τη δεκαετία του ‘60 δεν βγήκαν οι πραξικοπηματίες να διαφημίσουν τα σχέδιά τους. Ακόμη και τότε που τα πραξικοπήματα γινόντουσαν με τανκς, χρειάστηκαν πολλές μεθοδεύσεις για να ακούσουμε ένα πρωί τις ερπύστριες.».

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr