Home ΔΙΕΘΝΗ Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση

Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση

by _
0 comment 94 views
Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση
Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση

Demonstrators gather to protest against the government in Prague, Sept. 3 / Photographer: Petr David Josek/AP

Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Πράγα για την ενεργειακή κρίση


Του Πίτερ Λάκα
3 Σεπτεμβρίου 2022, 5:06 μ.μ. GMT+3 Διορθώθηκε, 4 Σεπτεμβρίου 2022, 8:28 π.μ. GMT+3

Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά της κυβέρνησης ζητώντας περισσότερη κρατική βοήθεια με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, η μεγαλύτερη εκδήλωση δυσαρέσκειας του κοινού για τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Περίπου 70.000 άνθρωποι γέμισαν την πλατεία Wenceslas στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας το Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, με ορισμένους να φέρουν  ταμπέλες που καταγγέλλουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους στέγασης και στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, είναι επί του παρόντος ο υψηλότερος από το 1993 και η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα κορυφωθεί γύρω στο 20% τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση είπε ότι το συνολικό ποσό της κρατικής βοήθειας θα ανέλθει συνολικά σε 177 δισεκατομμύρια κορώνες (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 3% της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις μισθών για τους κρατικούς εργαζόμενους και 66 δισ. κορώνες σε ενεργειακές επιδοτήσεις.

Μέλη ακραίων πολιτικών ομάδων που απαιτούν έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Freedom and Direct Democracy και του Κομμουνιστικού Κόμματος, επρόκειτο να μιλήσουν στη συγκέντρωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των διοργανωτών.



Μια ηλεκτρονική αναφορά που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ζητούσε την εξασφάλιση φθηνών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω απευθείας σύμβασης με τη Ρωσία, στρατιωτική ουδετερότητα και περισσότερη υποστήριξη για τις τσέχικες επιχειρήσεις. Απέρριψε επίσης τη μόνιμη εγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Petr Fiala, του οποίου το υπουργικό συμβούλιο είναι από τους πιο ενεργούς Ευρωπαίους υποστηρικτές του ουκρανικού αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, είπε ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από φιλορώσους υποστηρικτές που επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ανέφερε το CTK newswire.

ΠΗΓΗ >> https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-03/thousands-of-czechs-protest-in-central-prague-over-energy-crisis

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr