Home Greek News Bloomberg για Μητσοτάκη: ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ του Γουότεργκεϊτ το σκάνδαλο υποκλοπών του, βρίσκεται σε άρνηση, συγκαλύπτει τα πράγματα με σκοτεινές πρακτικές, το Spyware παρακολουθεί ακόμη και Αμερικανούς αξιωματούχους…

Bloomberg για Μητσοτάκη: ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ του Γουότεργκεϊτ το σκάνδαλο υποκλοπών του, βρίσκεται σε άρνηση, συγκαλύπτει τα πράγματα με σκοτεινές πρακτικές, το Spyware παρακολουθεί ακόμη και Αμερικανούς αξιωματούχους…

by _
0 comment 138 views

GreekNewsOnDemand.com: Bloomberg για Μητσοτάκη: ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ του Γουότεργκεϊτ το σκάνδαλο υποκλοπών του, βρίσκεται σε άρνηση, συγκαλύπτει τα πράγματα με σκοτεινές πρακτικές, το Spyware παρακολουθεί ακόμη και Αμερικανούς αξιωματούχους…

Αναφορά από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google που δημοσιεύθηκε τον Μάιο φέτος έδειξε ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά από «κρατικούς φορείς» σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Ισπανία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παραβίαση τηλεφώνων που ανήκαν σε…Αμερικανούς αξιωματούχους που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο….
Και το Bloomberg «κοπανάει» τον Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις!!! ΣΤΕΙΛΤΕ το ακόλουθο άρθρο στον Αμερικανό γερουσιαστή κο… ΜΠΟΜΠ ΜΕΝΕΝΤΕΖ, που συναντήθηκε εχθές με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα, να το δεί κι αυτός!!!
Διαβάστε το….

Διαβάστε επίσης! >>  ΙΔΟΥ η πρόταση τιμής Intellexa του λογισμικού… Predator της. Όλη η περιγραφή για το πως ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ τις συσκευές και τα τηλέφωνά μας. Μήπως [κρυφ]ακούει το…ΜΑΞΙΜΟΥ;;;


Bloomberg: Ελλάδα, ΕΕ κατηγορούνται για έρευνα του σκανδάλου κατασκοπείας μόνο με «επιφανειακό» τρόπο


-Του Lyubov Pronina και του Σωτήρη Νίκα
-26 Αυγούστου 2022 στις 10:08 π.μ. GMT+3 Ενημερώθηκε στις 26 Αυγούστου 2022 στις 12:44 μ.μ. GMT+3


-Μετάφρασις του Ιωάννη Κουντούρη του GreekNewsOnDemand.com | 27 Aug. 2022 | 11:00 | Αθήνα


Εντοπίστηκε λογισμικό κατασκοπείας σε τηλέφωνα βουλευτή της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφου…

Η Ελλάδα λέει ότι η παρακολούθηση ήταν εξουσιοδοτημένη, αλλά αρνείται τη χρήση spyware…

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα στις έρευνες σχετικά με την παρακολούθηση ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης και ενός δημοσιογράφου, δήλωσε ανώτερη Ευρωπαία βουλευτής, καθώς το σκάνδαλο απειλεί με περαιτέρω εγχώρια αναταραχή.

Η έρευνα των αρχών για την εθνική υπηρεσία πληροφοριών ήταν «εξαιρετικά επιφανειακή», δήλωσε η Sophie in ‘t Veld, η εισηγήτρια στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στις αποφάσεις της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών για κατασκοπεία του Νίκου Ανδρουλάκη, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο αρχηγός της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού —τυχάνει κι ανιψιός του — Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω των συνεπειών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλαβε την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας κατασκοπείας, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη.

Με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σημαντική πολιτική κρίση για την Ελλάδα, η οποία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές που αναμένονται την ερχόμενη άνοιξη. Οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων συζήτησαν το θέμα στο κοινοβούλιο την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.



«Οι ελληνικές αρχές, αφενός, ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, και από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα και, μέχρι στιγμής, όλες τις κινήσεις τους αυτό το διάστημα ήταν για να συγκαλύψουν τα πράγματα», είπε η in ‘t Veld.

Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών δήλωσαν ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη για λόγους εθνικής ασφάλειας και εγκρίθηκε από εισαγγελέα, αλλά δεν αποκάλυψαν ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα των δύο ανδρών και γιατί τα τηλέφωνα παραβιάστηκαν. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν ένα spyware που ονομάζεται Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια ελέγχου από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σκοτεινές πρακτικές»

«Το λογισμικό υποκλοπής Predator χρησιμοποιήθηκε για να υποκλέψει το τηλέφωνό μου, ενώ μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχα τεθεί υπό παρακολούθηση» από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, είπε ο Ανδρουλάκης στις αρχές Αυγούστου. «Αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα είχαμε επίγνωση αυτών των σκοτεινών πρακτικών».



Το κακόβουλο λογισμικό, που κατασκευάστηκε από την Cytrox Ltd., μια νεοφυής επιχείρηρη με αναφερόμενες σχέσεις με τα Σκόπια («Βόρεια Μακεδονία»), αναπτύχθηκε εναντίον των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, σύμφωνα με την εγκληματολογική ανάλυση της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το spyware έχει διατεθεί στην αγορά από μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που ονομάζεται Intellexa, η οποία δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

«Έχουν περάσει μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου και πιο πρόσφατα ενός βουλευτή της πολιτικής αντιπολίτευσης παραβιάστηκαν και ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», είπε η Ίλια Σιατιτσά, ανώτερη νομική υπάλληλος στο μη κερδοσκοπικό Privacy International με έδρα το Λονδίνο. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να εξηγήσει τη σύμπτωση ότι τα τηλέφωνα του δημοσιογράφου και του βουλευτή της πολιτικής αντιπολίτευσης στοχοποιήθηκαν από το Predator την ίδια περίοδο που υπήρχε ένταλμα που επέτρεπε στην Εθνική Υπηρεσία να παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους. ”

Αναφορά από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google που δημοσιεύθηκε τον Μάιο φέτος έδειξε ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά από «κρατικούς φορείς» σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Ισπανία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παραβίαση τηλεφώνων που ανήκαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ο Ανδρουλάκης υπέβαλε μήνυση τον περασμένο μήνα στον εισαγγελέα λέγοντας ότι κάποιος προσπάθησε να υποκλέψει το κινητό του τηλέφωνο και να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα. Ο Κουκάκης ισχυρίστηκε ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης, κάτι που οδήγησε σε ξεχωριστή έρευνα από εισαγγελέα.

Ευρίσκονται εν αρνήσει οι Έλληνες αξιομματούχοι



Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι μελετά την απάντηση της Ελλάδας σε ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση και εάν κάποια από αυτές θα μπορούσε να έχει παραβιάσει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει αγοράσει ούτε έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το λογισμικό ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο σύστημα παρακολούθησης», έγραψε ο Ιωάννης Βράιλας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, σε επιστολή με ημερομηνία 2 Αυγούστου.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής την Παρασκευή να δώσει απόρρητη έκθεση στα κόμματα που να αποδεικνύει ότι δεν χρησιμοποιείται τέτοιο λογισμικό από τις ελληνικές αρχές.

Η In ‘t Veld είπε ότι η απάντηση της Επιτροπής μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκής. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι έχουν υπερβολική αίσθηση του επείγοντος», είπε. «Και φαίνεται να πιστεύουν ότι το να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα διακριτικά με τις κυβερνήσεις είναι διπλωματικό πράγμα. ΛΑΘΟΣ. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, που επηρεάζει τα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας της ΕΕ».

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της που ούτε το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, ούτε ο Jeroen Lenaers, μέλος του ΕΛΚ που προεδρεύει της έρευνας για το spyware, έχουν υποστηρίξει την έκκληση του κόμματός της Renew για κατάθεση τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Κουκάκη αυτόν τον μήνα, καθώς και μια διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα. Η εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε τον Μάρτιο, είναι βυθισμένη σε συζητήσεις για διαδικασίες, κανόνες και σχεδιασμό, είπε.

«Είναι μεγαλύτερο από το Γουότεργκεϊτ, αλλά κανείς δεν φαίνεται να κινείται προς τούτο», είπε η κυρία in ‘t Veld. «Πιστεύω ότι η ηγεσία αυτής της εξεταστικής επιτροπής πρέπει να είναι σε εγρήγορση και αφοσιωμένη. Πρέπει να φτάσουμε στην ουσία του θέματος, πρέπει να είμαστε συνεπείς με τα πράγματα.»

Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Έκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς περί παράνομης παρακολούθησης και θα διασφαλίσει ότι θα διερευνηθούν.

Το Ιστορικό παρακολουθήσεων

Οι επιχειρήσεις παρακολούθησης γίνονται όλο και πιο ρουτίνα στην Ελλάδα, με περισσότερα από 15.000 τηλέφωνα να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή — αύξηση άνω του 30% από το 2019.



Μετά την παραίτηση του αρχηγού κατασκοπείας της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα, η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θα μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύεται η υπηρεσία πληροφοριών της. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη τον διορισμό του νέου επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση κάλεσε τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί για την υπόθεση. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρη ψηφοφορία σε μια περίοδο κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της παρακολούθησης του αρχηγού του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να υποστηρίξει το αίτημα.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Έλληνα πρωθυπουργού συμφωνεί επίσης για την ανάγκη σύστασης επιτροπής, αλλά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έρευνα ώστε να συμπεριλάβει τη συμπεριφορά της υπηρεσίας κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία.

— Με τη βοήθεια των Paul Tugwell, Stephanie Bodoni, Alberto Nardelli και Natalia Drozdiak


ΠΗΓΗ >> https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-26/greece-eu-seen-probing-spy-scandal-only-in-superficial-way

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr