Home ΔΙΕΘΝΗ Η Ρωσία κρούει συναγερμό για τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Ρωσία κρούει συναγερμό για τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία

by _
0 comment 165 views

Turkish military drone © Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency via Getty Images

Η Ρωσία κρούει συναγερμό για τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με κορυφαίο γερουσιαστή, η Άγκυρα θέλει να γίνει «παίκτης» στο μεγάλο παιχνίδι εντάσεων που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη

Από τη Layla Guest


Μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου, η οποία θα μπορούσε σύντομα να δει τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παράγονται μαζικά στην Ουκρανία, έχει επικριθεί σκληρά από έναν από τους υψηλότερους πολιτικούς της Ρωσίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο κινδυνεύει μεγαλύτερη αντιπαράθεση όταν οι εντάσεις είναι τόσο υψηλές.

Μιλώντας στο RIA Novosti την Πέμπτη, ο Αντρέι Κλίμοφ, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής της επιτροπής της Ρωσικής Γερουσίας για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας, περιφρόνησε την κίνηση, επιμένοντας ότι «ο κορεσμός της Ουκρανίας με όπλα είναι από μόνος του πρόκληση και στοιχείο υποκίνησης .»

«Η Άγκυρα δεν μπορεί να μην το καταλάβει αυτό, αλλά το κάνει ούτως ή άλλως, κάτι που είναι λυπηρό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας να ξεσπάσουν εχθροπραξίες «αυθόρμητα ή με τη συμμετοχή προβοκάτορα», με όπλα από ξένους εταίρους που χρησιμοποιούνται σε ενδεχόμενες μάχες.

«Δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος «γεράκια» στο Κίεβο να δώσουν την εντολή για εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης», προειδοποίησε ο Κλίμοφ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά προωθώντας τα όπλα της, αλλά επιδιώκουν επίσης να γίνουν «συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι» εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Τα λόγια του έρχονται λίγο αφότου ο υπουργός Άμυνας του Κιέβου Αλεξέι Ρέζνικοφ αποκάλυψε ότι «υπάρχουν σχέδια για την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου για τη συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών» μεταξύ των δύο κρατών. Ένα από τα άρθρα της συμφωνίας «θα είναι η κατασκευή του εργοστασίου Bayraktar», το οποίο είπε ότι θα κατασκευαστεί στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.



Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κίεβο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

Η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα. Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης καταδίκασε ανοιχτά τη ρωσική επαναρρόφηση της Κριμαίας το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προσάρτηση» της περιοχής.

Η χερσόνησος κυβερνήθηκε από τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα μετά από βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους που ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία διακήρυξαν τότε την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο.



Η υποτιθέμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής από την Ουκρανία στο Ντονμπάς ήταν επίσης ένα οδυνηρό σημείο για τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ερντογάν και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος ηγέτης κατήγγειλε την «καταστροφική» συμπεριφορά και την «προκλητική δραστηριότητα» της χρήσης τους στην περιοχή.

Λίγους μήνες πριν, ο στρατός του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο από ένα τουρκικό drone Bayraktar στο Donbass, το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν για πρώτη φορά ποτέ. Η Ουκρανία αγόρασε για πρώτη φορά Bayraktar TB2 το 2019 και φέρεται να έχει προχωρήσει στην αγορά και άλλων.

_______

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/russia/548326-turkish-drones-ukraine-provocation/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr