Home Greek News Τα Χριστούγεννα του… Σκρουτζ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο 24% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη

Τα Χριστούγεννα του… Σκρουτζ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο 24% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη

by _
0 comment 140 views

Τα Χριστούγεννα του… Σκρουτζ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο 24% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη

 

Απώλειες 24% στον Γενικό Δείκτη και ζημιές από 37% έως 70% στις τραπεζικές μετοχές, λίγο πριν το τέλος του 2018 – Εντείνεται η αμφισβήτηση από τους ξένους επενδυτές – Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια»

Με τα Χριστούγεννα του Σκρούτζ, πριν δει τα φαντάσματα στην ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, μοιάζει πλέον το μίζερο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2018.

Με απώλειες 24% στον Γενικό Δείκτη και ζημιές μεταξύ 37%-70% στις τραπεζικές μετοχές. Ακριβώς όπως ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μετρά τους χαμένους τόκους και ζητά από τα θύματα του τα διπλάσια χρήματα, έτσι και η Αθήνα μετρά συνεχώς ζημιές.

Η Αθήνα, όμως, δεν είναι σε θέση να ζητήσει από πουθενά λεφτά. Και κατέληξε, όπως θα δούμε, να την αποκαλούν μια αγορά που δεν ανήκει πουθενά (Νο man’s Land). Mια αγορά, στην οποία οι ξένοι επενδυτές χάνουν επί τρία χρόνια στις τράπεζες, νομοτελειακά καταλήγει να μην ανήκει πουθενά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν βρίσκεται ούτε στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά ούτε και στις αναδυόμενες αγορές καθώς μόνο μια τράπεζα, η Alpha Bank διατηρήθηκε στον Μsci Big Cap.

Κι όταν δεν ανήκεις πουθενά δεν μπορείς να περιμένεις μια επενδυτική αναβάθμιση, όταν τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και οι υπόλοιπες μετοχές είχαν μια ακόμα κακή χρονιά, όπως την περίοδο 2015-2016. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες από 37% (Αlpha Bank) έως 73,84% (Πειραιώς). Το χειρότερο, δε, είναι ότι ορισμένες τραπεζικές μετοχές καταγράφουν ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά, εντείνοντας την αμφισβήτηση από τους ξένους επενδυτές.

Όταν όμως οι τράπεζες πέφτουν, επηρεάζεται όλη η αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τρεις μετοχές του Ftse έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Γιατί οι ξένοι δεν συμφωνούν με την μεταφορά των δανείων στα SPV

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην δημιουργία σχημάτων SPV’S για τα «κόκκινα» δάνεια μειώνοντας το ρίσκο τους, και ενω προχωρούν στην μείωση των NPE’S αυτό δεν αρέσει σε μια μερίδα ξένων επενδυτών οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζεςπροκειμένου να επωφεληθούν απο την άνοδο της αξίας των ενεχύρων (collaterals) που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.

Mε άλλα λόγια, οι ξένοι υποστηρίζουν ότι τώρα που ανεβαίνουν οι αξίες (λ.χ. ακίνητα) αποφασίζεται ο διαχωρισμός. Γιατί δεν συνέβη αυτό όταν έπεφταν οι αξίες ρωτούν χαρακτηριστικά ; Επιπρόσθετα ρωτούν γιατί βγήκε η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ και προτείνουν τώρα λύσεις; Όταν έγιναν τα stress tests δεν χρειάζονταν λύσεις;

Οι ίδιοι επενδυτές καταλογίζουν έλλειψη αξιοπιστίας στους Έλληνες τραπεζίτες και δεν εμπιστεύονται γενικότερα στο σύστημα καθώς με αφορμή την επίθεση με ανοικτές πωλήσεις απο τα short Funds, συντάχθηκαν δυο σχέδια για τα κόκκινα δάνεια, ένα απο ΤΧΣ, κι ένα απο την Τράπεζα Ελλάδος.

Εκ του αποτελέσματος (πτώση τραπεζικών μετοχών από 36% έως και 73% απο 1/1/2018) επισημαίνουν ότι «δεν νοείται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν περάσει τους ελέγχους των stress tests, να έχουν αρθεί μερικώς τα capital controls, να έχει μηδενιστεί ο Εla, και οι μετοχές να εμφανίζουν τέτοια αρνητική συμπεριφορά».

Μάλιστα, είναι τόσο αρνητική η εικόνα για την Ελλάδα , καθώς εξαιτίας της αποχής απο όλους του Δείκτες ( αναπτυγμένες αγορές, αναδυόμενες ) την αποκαλούν «Νo mans Land», δηλαδή χώρα όπου δεν ανήκει πουθενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη Morgan Stanley σε ανάλυση της εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 11,1 δισ,. για να μειώσουν τα τραπεζικά ανοίγματα κατά 78 δισ. ευρώ. αυτή η ανάλυση προϋποθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν σχεδόν όλα τα κόκκινα δάνεια σε οχήματα και δεν θα έχουν καμία υπεραξία απο την άνοδο των ενεχύρων. Και κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό.

Η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της Αθήνας με τις διεθνείς αγορές – Οι ξένοι θεωρούν ότι θα ζητηθούν κεφάλαια με τα SPV των κόκκινων δανείων

Αυτή η πτώση στις τραπεζικές μετοχές λαμβάνει χώρα όταν ενω επικρατεί ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές ( ΗΠΑ – Ευρώπη) απο τα ξεπουλήματα μετοχών. Οι πωλήσεις, όμως εκεί ακολουθούνται απο ανοδικές αντιδράσεις με λαμπρή εξαίρεση την ελληνική η οποία για χρόνια παραμένει εγκλωβισμένη εξαιτίας των τραπεζών.

H Αθήνα έχασε και τις 640 μονάδες και την τελευταία εβδομάδα δεχόταν πιέσεις με χαμηλούς όγκους στις τράπεζες με δεδομένες και τις ανοικτές πωλήσεις απο τους short παίκτες. Οι τιμές σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι ίδιες εδω και τέσσερα χρόνια και μάλιστα είναι χαμηλότερα απο τις 4 Aυγούστου 2015, όταν το χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει μετά την διακοπή του εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ στο newmoney.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr