Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ

by _
0 comment 56 views
Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ
Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία του Ισραήλ

Πέρα από αυτό καθεαυτό το κόστος του πολέμου, αναλυτές διακρίνουν πρόβλημα στην πιστoληπτική ικανότητα και στον Τουρισμό 

Newsroom

Ο πόλεμος έχει δυσμενείς συνέπειες και στην οικονομία του Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και στον Τουρισμό.

Πέρα από αυτό καθεαυτό το υπέρογκο κόστος που έχει ο πόλεμος κατά της Χαμάς για το Ισραήλ, από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την επίθεση του Ιράν το Σάββατο, αναλυτές διαβλέπουν πως η κατάσταση χειροτερεύει. Εν αναμονή της όποιας απάντησης του Ισραήλ κατά του Ιράν, με την Τεχεράνη να έχει ήδη διαμυνήσει πως σε μια τέτοια περίπτωση, νέου χτυπήματος, τότε θα αντιδράσει με πιο σφοδρό τρόπο, η οικονομία του Τελ Αβίβ βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

Οι προοπτικές για τις αγορές του Ισραήλ φαίνονται αρνητικές ακόμη και αν δεν υπάρξει σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράκ, επισημαίνει η τράπεζα Hapoalim, μία από τις μεγαλύτερες του Ισραήλ, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ο δημοσιονομικός κίνδυνος του Ισραήλ αυξάνονται βραχυπρόθεσμα, και αυτό σημαίνει επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ», σύμφωνα με τον Victor Bahar, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει να μετατρέψει το Ισραήλ σε «ένα μέρος αδύνατο για να ζήσει κάποιος». Ο στόχος του Ιράν ήταν πάντα ο ίδιος και αυτός είναι να κάνει το Ισραήλ ένα αβίωτο μέρος, είπε ο Ρούμπιο και συνέχισε: Το Ιράν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά το Ισραήλ. Αλλά αυτό που φιλοδοξεί να κάνει είναι να κάνει το Ισραήλ ένα αδύνατο μέρος για να ζήσει κανείς και ένα μέρος που κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί», είπε ο Ρούμπιο στον Τζέικ Τάπερ στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.

Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι η οικονομία του Ισραήλ, ειδικά η τουριστική βιομηχανία της χώρας, θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο μετά τις ιρανικές επιθέσεις. «Ακούω πολλές συζητήσεις αυτή τη στιγμή για το πώς αυτή ήταν μια επιτελεστική επίθεση και πώς κανένας από αυτούς δεν τα κατάφερε και όλα αυτά είναι υπέροχα. Είναι καλό αυτά τα χτυπήματα δεν πέρασαν και δεν έβλαψαν κανέναν», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά, τι πιστεύετε ότι είναι οι αριθμοί του τουρισμού σήμερα στο Ισραήλ και τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπου πιστεύουμε ότι θα φαίνονται οι αριθμοί των επιχειρήσεων… Όλα αυτά είναι επιβλαβή για το εβραϊκό κράτος, γιατί αυτός είναι τελικά ο στόχος του Ιράν, και γι’ αυτό μας θέλουν να φύγουμε από το Ιράκ. Γι’ αυτό μας θέλουν να φύγουμε από τη Συρία».

Η μία μετά την άλλη άλλωστε, χώρες ανά τον κόσμο, εκδίδουν οδηγίες αποφυγής των ταξιδιών στο Ισραήλ: Η ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ιράν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

ΠΗΓΗ >> https://www.lifo.gr/now/world/oi-arnitikes-epiptoseis-toy-polemoy-stin-oikonomia-toy-israil

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr