Home ΙΣΤΟΡΙΑ 150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία

150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία

by _
0 comment 34 views
150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: …
150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: …

150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία

Πλήθος κόσμου στην προβολή του ντοκιμαντέρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία:Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» στο Παλλάς – Ακολούθησε μια μεγάλη γιορτή στους χώρους του Grande Bretagne


Το στολίδι που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης, εδώ και 150 χρόνια, μοιάζει να ιδρύθηκε για να εκφράσει το κλασικό και ταυτόχρονα μοντέρνο όραμα για την Ελλάδα, στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του κράτους: γιατί η «Μεγάλη Βρεταννία» είναι κάτι πέρα από ξενοδοχείο, όπως ακούστηκε πολλές φορές από τους ανθρώπους που μίλησαν για την ιστορία του ξενοδοχείου στη γιορτή για τα 150 χρόνια λειτουργίας του στο θέατρο Παλλάς αλλά και στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» του Θοδωρή Παπαδουλάκη σε σενάριο Νατάσας Σέγκου-μια παραγωγή της εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ και εκτέλεση παραγωγής της Indigo View Productions ΕΠΕ.

laskaridis-mareva
Ο Αθανάσιος Λασκαρίδης με τη σύζυγο του Εύη Λαζού – Λασκαρίδη και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη
Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_3__2

Στην ταινία αυτή, που προβλήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Παλλάς, ξετυλίχθηκε όλη η ιστορία της «Μεγάλης Βρεταννίας» από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης της μέχρι σήμερα, άμεσα συνυφασμένο με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τη χώρα και την υψηλή αποστολή τού να φιλοξενεί τους φορείς της εξουσίας αλλά και όλους όσοι έβλεπαν στους χώρους του ξενοδοχείου την αστική ταυτότητα και το δυτικό όραμα. Από τους ρομαντικούς αρχαιολάτρες, που άρχισαν να καταφθάνουν από την αρχή της ίδρυσης του για να γνωρίσουν από κοντά το αρχαιοελληνικό κλέος ενός κράτους που μετρούσε μόλις λίγα χρόνια ζωής έως τους σύγχρονους διάσημους που φιλοξενούνται σε ένα κτήριο, που δεσπόζει περήφανο εδώ και 150 χρόνια συνιστώντας ουσιαστικά τη βιτρίνα της πρωτεύουσας της χώρας.

Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_4_

Αλλά δεν υπήρξε άνθρωπος της εξουσίας και πολιτικός που να μην εξέλαβε το εντυπωσιακό αυτό κτήριο ως το μέρος που θα μπορούσε δυνάμει να φιλοξενήσει τα οράματά του: από τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θεώρησε ότι το δυτικό του όραμα συνοψίζεται στην πολιτική που χαραζόταν στο γραφείο του, το οποίο είχε εγκαταστήσει στη Μεγάλη Βρεταννία έως τους βασιλείς που ταύτιζαν την παρουσία τους με το αριστοκρατικό μέγαρο: δεν είναι τυχαίο ότι εκεί, όπως μας πληροφορεί η Άννα Μαρία, στο σχετικό ντοκιμαντέρ, φιλοξενήθηκαν όλες οι βασιλικές οικογένειες κατά την πρόσφατη αποδημία του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ.



Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_2_

Κατάλυμα για τους ξένους περιηγητές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, μόνιμος ξενώνας για τους ανθρώπους των Ανακτόρων, αστικό συνώνυμο των επιβλητικών χορών και της υψηλής γαστρονομίας που είχαν αρχίσει να εδραιώνονται στην συνείδηση της υψηλής τάξης, το μέρος που επιστράτευσαν αργότερα οι Γερμανοί για τις επιχειρήσεις τους γνωρίζοντας ότι είναι το πλέον ασφαλές κατά τη δεκαετία του 40-ακόμα και πολιορκημένο φρούριο για τις αιματηρές μάχες των Δεκεμβριανών-όπως και αν έχει εκληφθεί αυτό το ορόσημο της Αθήνας το σίγουρο είναι ότι όλες οι ιστορικές σελίδες της χώρας φέρουν, με κεφαλαία, μάλιστα γράμματα, το όνομα του. Αυτό, όμως, είναι και το μέρος που δόξασε καίριες στιγμές της Ελλάδας-από το Νόμπελ του Ελύτη μέχρι την πανηγυρική επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος το θεώρησε ως το κέντρο της νέας δημοκρατικής εποχής της χώρας.

Grande-Bretagne-Documentary-Premiere_Olga-Kefalogianni

Όπως επεσήμανε τόσο στο εξαίσιο ντοκιμαντέρ του Θοδωρή Παπαδουλάκη σε σενάριο Νατάσσας Σέγκου, όσο και στην ειδική πολυτελή έκδοση που κυκλοφόρησε με αφορμή την επέτειο ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. Αθανάσιος Λασκαρίδης, το ξενοδοχείο συνδέθηκε άμεσα «με την ελληνική ιστορία, από την εποχή του βασιλιά Όθωνα, τότε που το κτήριο ήταν ακόμα οικία Δημητρίου. Στην πορεία, και πριν από 150 χρόνια, μεταμορφώθηκε σε ένα ευρωπαικών προδιαγραφών ξενοδοχείο το οποίο συνδέθηκε με τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα». Σε αυτό, σημαντικό ρόλο αναμφίβολα έπαιξε η τοποθεσία του καθώς, όπως ο ίδιος μας θυμίζει ήταν το πρώτο «που προχώρησε στην εγκατάσταση τηλεφώνου, ανελκυστήρα, κλιματισμού και άλλων καινοτομιών της εποχής». Από το ντοκιμαντέρ, επίσης, μαθαίνουμε ότι με τεράστια δυσκολία το ξενοδοχείο κατάφερνε να εξασφαλίσει νερό, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, για τους επισκέπτες σε μια εποχή που όπως πληροφορούμαστε κόστιζε χρυσάφι.



Όλη αυτή η πολυσήμαντη ιστορία δεν στέρησε, ωστόσο, από το ξενοδοχείο την αίγλη του, που αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διάσημους αστέρες που έγιναν αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με την Ιστορία του: από τη Σάρα Μπερνάρ μέχρι τη Μαρία Κάλλας-της οποίας το πιάνο, όπου έκανε πρόβες πριν από τις ιστορικές εμφανίσεις της, μαθαίνουμε ότι δεσπόζει ακόμα σε κάποια από τις σουίτες της αλλά πολύ πιο πρόσφατα τον Τζάνι Βερσάτσε, λίγο πριν τον θάνατό του, την Αμαλ Αλαμουντίν, τον Ζαν Πολ Γκοτιέ. Μιλούν, από μόνες τους, τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι ολόθερμες αφιερώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών. Όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι θαμώνες, όπως και εμείς οι ίδιοι, συναντήθηκαν ξανά νοερά μέσα από τα πλάνα του ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» και στην πραγματική ζωή: αμέτρητες οι μαρτυρίες, στα διάφορα πλάνα, των ανθρώπων που έχουν δουλέψει στο ξενοδοχείο, των ιστορικών όπως ο Άγγελος Βλάχος που ξεδιπλώνει τις σημαντικές στιγμές του ή δημοσιογράφων που γνωρίζουν καλά την ιστορία της πόλης, όπως ο Νίκος Βατόπουλος. Γνωστοί και άγνωστοι, άνθρωποι που για διαφορετικούς λόγους συνέδεσαν τη «Μεγάλη Βρεταννία» με τις πιο αξέχαστες προσωπικές τους στιγμές είναι οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου ταξιδιού προς το μέλλον.

Grande-Bretagne-Documentary-Premiere_Satya-Anand_-Anneta-Svoronou_-Hom-Parviz_-Gonzalo-Aguilar
Ο πρόεδρος της Marriott International για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Satya Anand, η hotel manager του Μεγάλη Βρεταννία Αννέτα Σβορώνου, o γενικός διευθυντής της Μεγάλης Βρεταννίας Hom Parviz και ο Chief Operation Officer της Marriot International για την Ευρώπη Gonzalo Aguilar

Μια αξέχαστη γιορτή

Αυτή η μοναδική βραδιά, εκτός, όμως, από την προβολή του ντοκιμαντέρ στο θέατρο Παλλάς, παρουσία πλήθος κόσμου, έκρυβε και άλλες εκπλήξεις για τους αμέτρητους καλεσμένους καθώς βρεθήκαμε να περπατάμε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί μπροστά από το θέατρο Παλλάς και οδηγούσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Εκεί η βραδιά συνεχίστηκε με φαγητό, χαρά και ποτό σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου που είχαν ανοίξει ειδικά για εμάς που απολαύσαμε τους πλούσια στολισμένους, εντυπωσιακούς μπουφέδες που έφερναν στον νου τον αέρα μιας άλλης εποχής με περίοπτη διακόσμηση και κάθε λογής γαστρονομικούς συνδυασμούς που είχε δημιουργήσει ο δις βραβευμένος με αστέρι Michelin Executive Chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριος Κουστούδης, βασισμένος στην πλούσια γαστρονομική ιστορία του Ξενοδοχείου.



Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_8_
Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_10_

Ξεχωριστό και το μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα και μουσικούς ερμηνευτές όπως η καταξιωμένη τραγουδίστρια Όλγα Βενέτη, που λίγους μήνες πριν μας είχε χαρίσει μια μοναδική βραδιά στο Παλλάς ενσαρκώνοντας με το μοναδικό τρόπο την αξέχαστη Δαλιδά στην παράσταση «Dalida-La Diva», η οποία ζέστανε τη βραδιά με την ξεχωριστή παρουσία και τη μοναδική φωνή της.

Grande-Bretagne-Documentary-Premiere-_6_

Με τη βοήθεια της, που το class και η αύρα της ταίριαζαν απόλυτα με τον χώρο που μας φιλοξενούσε, για δυο ώρες παρασυρθήκαμε σε ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι, που έδινε τον τόνο της γιορτής. Άλλοτε πιο ξεσηκωτική και άλλοτε πιο ρομαντική η ερμηνεία απέπνεε την αύρα όλων των χρόνων και των στιγμών που πέρασαν στους χώρους της «Μεγάλης Βρεταννίας». Τη βραδιά της μεγάλης γιορτής τίμησαν με την παρουσία τους από πολιτικούς έως διάφορες προσωπικότητες των κοσμικών κύκλων, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού και του επιχειρηματικού κόσμου: η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, ο Κώστας Σημίτης και η σύζυγος του Δάφνη, ο Χάρης Δούκας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μίνως Μάτσας, ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τη σύζυγό του Βασιλική Τσεκούρα, η Άννα Μαρία και ο Παύλος εκπροσωπώντας την οικογένεια Γλύξμπουργκ.



megali_vretania_in
O Κώστας Σημίτης και η Δάφνη Σημίτη
megali_vretania_in__5_
Η Άννα Μαρία και ο Νικόλαος
megali_vretania_in__1_
Κυριάκος Πιερρακάκης



 

megali_vretania_in__3_
Ο Μίνως Μάτσας και η Όλγα Κεφαλογιάννη
megali_vretania_in__6_
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς και η Βασιλική Τσεκούρα
megali_vretania_in__2_
Χάρης Δούκας

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/culture/article/1486548/150-hronia-megali-vretannia-i-istoria-mesa-stin-istoria/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr