Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει όρια στα στεγαστικά δάνεια – Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα βάζει καπάκι στο θέμα των στεγαστικών δανείων για την αποφυγή υπερδανεισμού

Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει όρια στα στεγαστικά δάνεια – Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα βάζει καπάκι στο θέμα των στεγαστικών δανείων για την αποφυγή υπερδανεισμού

by _
0 comment 54 views
Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει όρια στα στεγαστικά δάνεια – Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα βάζει καπάκι στο θέμα των στεγαστικών δανείων για την αποφυγή υπερδανεισμού
Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει όρια στα στεγαστικά δάνεια – Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα βάζει καπάκι στο θέμα των στεγαστικών δανείων για την αποφυγή υπερδανεισμού

Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει όρια στα στεγαστικά δάνεια

Απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα βάζει καπάκι στο θέμα των στεγαστικών δανείων για την αποφυγή υπερδανεισμού

-Ευγενία Τζώρτζη

22.03.2024 • 07:55

Η Τράπεζα της Ελλάδος καθιερώνει πλαφόν στο θέμα των νέων στεγαστικών δανείων για να αποτρέψει τον υπερβολικό δανεισμό.

Ανώτατο όριο δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου και ανώτατο όριο για την εξυπηρέτηση των οφειλών από στεγαστικά δάνεια σε σχέση με το συνολικό εισόδημα του δανειολήπτη αποφάσισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Τα όρια θα είναι πιο ευέλικτα για όσους είναι νέοι αγοραστές σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων σε τραπεζικό δανεισμό για την απόκτηση ακινήτων.

Τα νέα όρια θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και προβλέπουν ότι:

• Το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Εξαιρούνται όσοι συνάπτουν για πρώτη φορά υποθήκη, για τους οποίους το ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% της αξίας του ακινήτου.

• Το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του ετήσιου εισοδήματός του. Εξαίρεση αποτελούν και πάλι οι νέοι αγοραστές, για τους οποίους το όριο ανεβαίνει στο 50%.

• Οι τράπεζες θα μπορούν να υπερβαίνουν τα παραπάνω δύο όρια για το 10% του αριθμού των νέων εκταμιεύσεων και η υπέρβαση θα παρακολουθείται χωριστά για τους πρώτους αγοραστές και τους άλλους δανειολήπτες.

Νέος αγοραστής θεωρείται αυτός που καταφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό για πρώτη φορά για να αγοράσει σπίτι, ανεξάρτητα από το αν έχει ήδη ακίνητο – π.χ. μετά από γονική παραχώρηση. Το όριο για τον υπολογισμό του δείκτη εξυπηρέτησης του χρέους (εξυπηρέτηση χρέους προς εισόδημα) θα αφορά το σύνολο των οφειλών που έχει κάποιος στην τράπεζα. Ειδικότερα, εάν η δόση του στεγαστικού δανείου απορροφά το 30% των εσόδων, η τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψη και τυχόν άλλες οφειλές – π.χ. από καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες – προσθέτοντας αυτά τα κόστη κατά τον υπολογισμό του δείκτη.

Ως εισόδημα για τον υπολογισμό του δείκτη εξυπηρέτησης του χρέους θεωρείται επίσης το καθαρό εισόδημα – δηλαδή αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η θέσπιση ορίων για τα στεγαστικά δάνεια είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, όπου τα όρια είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο αυστηρά από αυτά που θα θεσπιστούν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ >> https://www.ekathimerini.com/economy/1234571/bank-of-greece-sets-limits-on-mortgages/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr