Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Golden Visa: Αυξάνεται το όριο σε 400.000 και 800.000 ευρώ – Τα ακίνητα δεν θα γίνονται Airbnb

Golden Visa: Αυξάνεται το όριο σε 400.000 και 800.000 ευρώ – Τα ακίνητα δεν θα γίνονται Airbnb

by _
0 comment 73 views
Golden Visa: Αυξάνεται το όριο σε 400.000 και 800.000 ευρώ – Τα ακίνητα δεν θα γίνονται Airbnb
Golden Visa: Αυξάνεται το όριο σε 400.000 και 800.000 ευρώ – Τα ακίνητα δεν θα γίνονται Airbnb

Golden Visa: Αυξάνεται το όριο σε 400.000 και 800.000 ευρώ – Τα ακίνητα δεν θα γίνονται Airbnb

Τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δισ. ευρώ περίπου το 2023 – Το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά

Για Golden Visa και Airbnb προανήγγειλε νέες σημαντικές αλλαγές, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τις αλλαγές να αποτελούν μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ανόδου των τιμών στα ακίνητα.

Ειδικότερα, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπ. Οικονομικών παίρνοντας αρχικά το λόγο ανέφερε ότι δέσμευση της κυβέρνησης ειναι να λυθεί το θέμα της Golden Visa. Μάλιστα όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τον Σεπτέμβριο την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αποφασίσει για τυχόν νέες ρυθμίσεις.

 



Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο την προστασία της αγοράς ακινήτων από στρεβλώσεις και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης για τους πολίτες. Επιπλέον, ο K. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Golden Visa επηρεάζει το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και τα έσοδα το 2023 ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ.

6160872
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τις αλλαγές για την Golden Visa – Από αριστερά, Χάρης Θεοχάρης, Κωστής Χαζηδάκης και Γιώργος Πιτσιλής

Περιορισμοί στο εμβαδόν και αύξηση των ορίων

Το ελάχιστο εμβαδόν ακινήτου για Golden Visa θα ανέλθει στα 120 τ.μ., ενώ το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτου για Golden Visa αυξάνεται στις 800.000 ευρώ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε τουριστικά νησιά.

Ειδικότερα, τα καινούργια όρια προβλέπουν τα εξής:



Oι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν με 800.000 ή 400.000 ευρώ (ανάλογα την περιοχή) ένα ακίνητο που θα πρέπει και να είναι επιφάνειας 120 τ.μ. ή μεγαλύτερο.
Επενδυση 800.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους

Επένδυση 400.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Το σημερινό χαμηλότατο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ παραμένει για δύο μόνο περιπτώσεις, που ουσιαστικά «πριμοδοτούν» συγκεκριμένα ακίνητα, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται:

Διατηρητέα ακίνητα που θα αποκατασταθούν.
Βιομηχανικά ακίνητα που θα μετασκευαστούν για να είναι κατοικήσιμα.
Aπαγορεύεται το Airbnb για όσους αποκτούν Golden Visa


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση για όσους αποκτούν την Golden Visa. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου που αγοράστηκε με Golden Visa μέσω Airbnb. Στόχος είναι να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι σε λαϊκές κατοικίες

Νωρίτερα, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα με την παραδοχή πως έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αναμενόμενο γεγονός λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, σημείωσε πως τη συγκεκριμένα αγορά την επηρεάζει περισσότερο το Airbnb.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δισ. ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις. Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Ότι για να πάρεις Golden Visa με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με golden visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.



 

golden_visa_in__2_
golden_visa_in__3_
golden_visa_in__4_
golden_visa_in__1_

Πηγή: Newmoney.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr