Home ΗΠΑ Η κρίση της Boeing απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ

Η κρίση της Boeing απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ

by _
0 comment 115 views

Η κρίση της Boeing απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ

 

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, λένε οικονομολόγοι

Τα προβλήματα της Boeing δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες της Αμερικής αντιμετωπίζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα παραγωγής, ποιότητας και ασφάλειας, που επιδεινώθηκαν όταν ένα αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης τραυματίζοντας δεκάδες επιβάτες. Δεν είναι ακόμη σαφές αν έφταιγε η Boeing, αλλά το γεγονός ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρεία ήδη παλεύει με την αρνητική φήμη της, η οποία είναι αποτέλεσμα άλλων περιστατικών.

Η κρίση της Boeing θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, λένε οικονομολόγοι σύμφωνα με το CNN. Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών έχει πάνω από 140.000 άτομα στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της. Παράλληλα καταγράφει δεκάδες δισ. έσοδα κάθε τρίμηνο ως ένας από τους δύο παγκόσμιους παίκτες στην παραγωγή αεροπλάνων, αφού είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της ευρωπαϊκής Airbus.



Η παραγωγή της Boeing από μόνη της αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Αμερικής. Αλλά η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –και ο κόσμος– βασίζεται στα αεροπλάνα της για ταξίδια, επιχειρησιακές δραστηριότητες, παραδόσεις προϊόντων και θέσεις εργασίας.

Η εντατική ομοσπονδιακή έρευνα για τις διαδικασίες κατασκευής των αεροπλάνων της Boeing αναμένεται πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα διαθέσιμα αεροπλάνα, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων.

Οταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ νόμιζαν ότι η Boeing θα σταματούσε την παραγωγή του τζετ 737 Max τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα το 2019 και την επακόλουθη προσγείωση αυτών των αεροσκαφών εκείνο το έτος, η Fed της Νέας Υόρκης εκτίμησε ότι η διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να στερήσει 0,4% από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το 2020. Εντέλει η Boeing συνέχισε να κατασκευάζει το 737 Max καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πανδημία, η οποία επέφερε ακόμη πιο σκληρό πλήγμα στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν 12 δισ. δολάρια ζημίες εκείνη τη χρονιά.


Η ανάλυση της Fed της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι «η Boeing είναι μια μεγάλη εταιρεία που είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στο εγχώριο δίκτυο παραγωγής» και ότι οι διακοπές στην παραγωγή της μπορεί «να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μακροοικονομία». Δεδομένου ότι η Boeing είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ, η ασθενέστερη ζήτηση για τα αεροπλάνα της θα σήμαινε λιγότερες εξαγωγές.

Η Boeing δεν έχει ανακοινώσει αν θα σταματήσει να παράγει κάποιο από τα αεροσκάφη της, αλλά τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή του 737 Max βρίσκονται σε αναμονή, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας περιμένει το σχέδιο της εταιρείας σχετικά με το πώς θα τερματίσει τα συνεχιζόμενα προβλήματα ποιότητας.

Οπως είναι λογικό, τα χρόνια προβλήματα της Boeing οδήγησαν στην επιτυχία του Γάλλου ανταγωνιστή της. Η Airbus την ξεπέρασε, για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr