Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ευρωεκλογές – Νέα Δημοκρατία: Παιχνίδι στο Κέντρο με… έξω δεξιά τον Φαήλο για το ψηφοδέλτιο

Ευρωεκλογές – Νέα Δημοκρατία: Παιχνίδι στο Κέντρο με… έξω δεξιά τον Φαήλο για το ψηφοδέλτιο

by _
0 comment 119 views
Ευρωεκλογές – Νέα Δημοκρατία: Παιχνίδι στο Κέντρο με… έξω δεξιά τον Φαήλο για το ψηφοδέλτιο
Ευρωεκλογές – Νέα Δημοκρατία: Παιχνίδι στο Κέντρο με… έξω δεξιά τον Φαήλο για το ψηφοδέλτιο

Ευρωεκλογές – Νέα Δημοκρατία: Παιχνίδι στο Κέντρο με… έξω δεξιά τον Φαήλο για το ψηφοδέλτιο

Στόχος του Μαξίμου είναι ένα πολυσυλλεκτικό ευρωψηφοδέλτιο με παλαιά και νέα στελέχη που διαθέτουν ικανότητες να σταθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και να εκφράσουν τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας


Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με στόχο ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο το οποίο θα συμβάλλει στην επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας που απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια, τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς εντατικοποιούν τις διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα δώσουν την κρίσιμη μάχη για την επικράτηση της Ν.Δ. στην κρίσιμη ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.



Ενώ απομένουν 40 ημέρες έως την 20ή Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν στον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να επιλέξουν τους 42 υποψηφίους που θα περιλαμβάνει το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.Αν και επισήμως από την κυβερνητική ηγεσία δεν τίθεται πήχης για τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν με τη Ν.Δ., ανεπίσημα «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι η επανακατάκτηση των 8 εδρών που πήραν στις ευρωεκλογές του 2019, όταν συγκέντρωσαν ποσοστό 33,12%, θα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.Ο ανταγωνισμός για τη συμμετοχή στην ευρωλίστα της Ν.Δ. είναι πολύ έντονος, αναφέρουν πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν εικόνα των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο. Ηδη αρκετοί από τους εν δυνάμει υποψηφίους δίνουν το «παρών» στις εκδηλώσεις, κυρίως κοπή πίτας, των «γαλάζιων» οργανώσεων ανά την ελληνική επικράτεια.

failos
O δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης

Από την άλλη, όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού βολιδοσκοπούν προσωπικότητες από διάφορους χώρους που θα ήθελαν να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης της λαϊκής ψήφου για την εκλογή τους στην Ευρωβουλή. Η μεγάλη δυσκολία ωστόσο που έχει η μάχη για τη διεκδίκηση του σταυρού σε ολόκληρη τη χώρα κάνει ορισμένους να είναι διστακτικοί και ίσως κάποιοι εξ αυτών, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «να θέλουν περισσότερο μασάζ ή και παρότρυνση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ο οποίος θα εμπλακεί προσωπικά στην επιλογή των υποψηφίων τις προσεχείς εβδομάδες. Συνεργάτες του λένε ότι «δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη σπουδή», καθώς «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ν.Δ. έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει περισσότερους υποψήφιους από κάθε άλλο κόμμα».



Σε κάθε περίπτωση, στόχος των κυβερνητικών επιτελών είναι να περιληφθούν στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο παλαιά και νέα στελέχη που διαθέτουν ικανότητες να σταθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και να εκφράσουν τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της κυβερνητικής παράταξης, η οποία επί των ημερών της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη διευρύνει την επιρροή της στο Κέντρο, από το οποίο αντλεί στελέχη, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στον συντηρητικό χώρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες άλλωστε, παρατηρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία είναι, αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), στο οποίο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση που είχαν τα στελέχη του στο Βουκουρέστι, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο». Ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, ήταν εκείνος που μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ εισηγήθηκαν την εκ νέου υποστήριξη της Κεντροδεξιάς στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

sermposs
O αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές της Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι πέντε ή ενδεχομένως έξι. Επίσημα πράσινο φως έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ατύπως, το ίδιο έχει συμβεί με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, καθώς και με την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αν και η έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας



meimarakis
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Προσωπικών Δεδομένων για τα μαζικά mails που έστελνε το γραφείο της τελευταίας μπορεί, σε περίπτωση που κριθεί ότι παρέβη την ισχύουσα νομοθεσία, να της κοστίσει την έξοδο από το ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, έπειτα από ένα τετ α τετ που είχε τις προηγούμενες μέρες στο Βουκουρέστι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Μαρία Σπυράκη θα είναι εκ νέου υποψήφια. Σε αυτό συνέτειναν τόσο η πλήρης απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία των εις βάρος της κατηγοριών για τις αμοιβές πρώην συνεργάτη της όσο και το γεγονός ότι αναδείχθηκε η πρώτη σε κοινοβουλευτική επιρροή Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Πολλές πιθανότητες να είναι και πάλι υποψήφιος έχει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς φαίνεται ότι δεν θα ισχύσει το κριτήριο των δύο θητειών που έχει ήδη διανύσει ο πολιτικός από την Κρήτη. Ετσι, από τους νυν ευρωβουλευτές οι μόνοι που σίγουρα δεν θα λάβουν εκ νέου το «γαλάζιο» χρίσμα είναι οι Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, οι οποίοι ωστόσο δεν θα είναι απίθανο να βρουν άλλη πολιτική στέγη.

Επίσημο ή ανεπίσημο νεύμα για να μπουν στη μάχη για την ευρωκάλπη έχουν εξασφαλίσει άλλα εννέα πρόσωπα, που είναι σίγουρο ότι θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος περιοδεύει σε όλη τη χώρα μιλώντας για το βιβλίο του σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μουσικής, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος συναντήθηκε και πήρε το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και την πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.



tsiodras
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου Δημήτρης Τσιόδρας

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι σίγουρα υποψήφιος ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου ανακοινώθηκε επίσημα η προσχώρηση στη Ν.Δ. του αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει τον σταυρό με τη «γαλάζια» ευρωλίστα. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, στους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος θα ενταχθούν δύο επιφανείς Θεσσαλονικείς: ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η αντιπεριφερειάρχης και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, καθώς ο πρώην δήμαρχος Σάμου και νυν πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019.

pyrros-
O Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας

Θέμα χρόνου, εξάλλου, φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ο οποίος έχει ξεκινήσει την καμπάνια του με συχνές παρουσίες σε πίτες «γαλάζιων» οργανώσεων. Τέλος, πιο περίπλοκη θεωρείται η περίπτωση του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, η υποψηφιότητα του οποίου έχει συζητηθεί παρασκηνιακά, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάχωμα σε διαρροές προς την Ακρα Δεξιά, πλην όμως εκφράζεται και ζωηρός αντίλογος από όσους υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο μπορεί να προκαλέσει φυγή κεντρώων ψηφοφόρων.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr