Home ΔΙΕΘΝΗ Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια – «Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»

Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια – «Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»

by _
0 comment 74 views
Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια – «Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»
Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια – «Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»

Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια – «Σίγουρη η επίθεση της Χαμάς»

Θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες – Η κατασκευή της θα διαρκέσει 60 μέρες – Ανησυχία για καταδρομικές επιθέσεις της Χαμάς – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Με μία πλωτή πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζονται οι ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Washington Post, το έργο αναμένεται να διαρκέσει περί τους δύο μήνες και στόχο έχει να μπορέσει να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας.



Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα από την μία θα αποτραπεί να βρεθεί προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται με ασφάλεια και πιο αποτελεσματικά, ειδικά μετά την τραγική εξέλιξη κατά την οποία μία παλέτα με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσε και σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα δέκα αφού δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο.

Η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες για την κατασκευή της δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

</

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς εξασθενούν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για την τεράστια παροχή αμερικανικών όπλων που έχουν συμβάλει στον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων στη σύγκρουση.

Είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση.



Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Ashdod απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να ανοίξουν το βόρειο συνοριακό πέρασμα. Το λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, αποτελεί βασικό σημείο άφιξης βοήθειας.

platforma-1
Αυτή η εικόνα, η οποία διατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας, δείχνει τη γέφυρα που συνδέεται με μια παραλία στην Αυστραλία το 2023. (/U.S. Army)

Αλλά όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ένα ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να ξεφορτωθούν και να επαναφορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια ουρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Περίπου 576.000 άνθρωποι – περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα – βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Υπάρχει “τρομερή, επείγουσα ανάγκη” για ανακούφιση, δήλωσε ο Ράιντερ περιγράφοντας αυτό που χαρακτήρισε ως “αποστολή έκτακτης ανάγκης” που ακόμη ολοκληρώνεται.



gaza-22125

Στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Ταξιαρχίας Μεταφορών του στρατού που εδρεύει στη Βιρτζίνια. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλωτού προβλήτα στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε μια πλωτή γέφυρα. Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο Ράιντερ. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι “σίγουρα πιθανό”. Πρόσθεσε ότι “αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε… θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα”.

Ανθρωπιστική βοήθεια σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε 10 γιατί δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο



Εν τω μεταξύ, μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Γάζα με πέντε ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και άλλους δέκα να τραυματίζονται, όχι από βομβαρδισμούς και ανταλλαγή πυρών αυτή τη φορά, αλλά από αστοχία υλικού κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής κοντά στον παράκτιο προσφυγικό καταυλισμό γνωστό ως αλ-Σάτι, ένα από τα πιο κατεστραμμένα μέρη της Γάζας, αφού ένα αλεξίπτωτο που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα δεν άνοιξε σωστά και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

<

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής νοσηλευτής των επειγόντων περιστατικών, Μοχάμεντ αλ-Σέιχ. Ένας μάρτυρας από τον καταυλισμό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ακολουθήσει τη βοήθεια που έπεσε με αλεξίπτωτο με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι». «Τότε, ξαφνικά, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε σαν πύραυλος στη στέγη ενός από τα σπίτια», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Γκουλ. «Δέκα λεπτά αργότερα είδα ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις μάρτυρες και άλλους τραυματίες, οι οποίοι έμεναν στη στέγη του σπιτιού όπου έπεσαν τα πακέτα βοήθειας».

Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.



Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι «οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα», ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στα θύματα.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αμάχους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ανθρωπιστικών ρίψεων από αέρος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αμερικανικών ρίψεων από αέρος», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενο στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν «μάταιες» και «δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει βοήθεια».

Οι προσπάθειες των οργανισμών βοήθειας να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών εμποδίων, κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης πει ότι οι ρίψεις από αέρος ή ένας προτεινόμενος θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες παραδόσεις, προτρέποντας να επιτραπεί σε περισσότερα φορτηγά να φτάσουν στη Γάζα μέσω περισσότερων συνοριακών διαβάσεων.



Αυτό είναι το πλοίο που θα φύγει από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα – Δείτε βίντεο

Σημειώνεται πως ένα πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μια αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι φορτώνει βοήθεια για τη Γάζα σε ένα πλοίο στην Κύπρο, το οποίο θα είναι το πρώτο φορτίο προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα ανοίξει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το πλοίο με ισπανική σημαία, Open Arms, έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, την πλησιέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ομάδες της World Central Kitchen βρίσκονται στην Κύπρο και φορτώνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς τη βόρεια Γάζα», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και εβδομάδες μαζί με τον έμπιστο συνεργάτη μας ΜΚΟ Open Arms για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας που θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας στην περιοχή», προσθέτει.



 

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι σχεδιάζει να ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με προμήθειες για τον λαό της Γάζας, όπου οι άσχημες ανθρωπιστικές συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν οδηγήσει ορισμένες χώρες να ρίξουν από αέρος τρόφιμα και άλλη βοήθεια.

«Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα σημειώνει πρόοδο και το ρυμουλκό μας είναι έτοιμο να επιβιβαστεί σε μια στιγμή, φορτωμένο με τόνους τροφίμων, νερού και ζωτικών προμηθειών για τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε η Open Arms στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Στη Λάρνακα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε εκφράσει νωρίτερα την ελπίδα ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορούσε να ανοίξει αυτή την Κυριακή, αν και οι λεπτομέρειες παρέμεναν ασαφείς. Η ίδια δήλωσε ότι την Παρασκευή θα ξεκινήσει μια «πιλοτική επιχείρηση», με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία εξασφάλισε «το πρώτο από τα πολλά φορτία αγαθών για τον λαό της Γάζας».

https://twitter.com/vonderleyen/status/1766089267380461611?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1766089267380461611%7Ctwgr%5E3d55dd2bbd0c3d9f02893abe4c1df55057d0d6ad%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1475443%2Fgaza-oi-ipa-kataskeuazoun-ploti-platforma-misou-hiliometrou-gia-tin-anthropistiki-voitheia-sigouri-i-epithesi-tis-hamas%2F

Δεν υπάρχουν λειτουργικά λιμάνια στη Γάζα και οι αξιωματούχοι δεν είπαν πού θα πάνε τα πρώτα φορτία, αν θα υπόκεινται σε έλεγχο από το Ισραήλ ή ποιος θα διανέμει τη βοήθεια.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr