Home ΗΠΑ ΗΠΑ: Κλείνουν οι κάλπες στις 15 Πολιτείες που ψηφίζουν για την Σουπερ Τρίτη – Πού σημειώνουν νίκες Μπάιντεν και Τραμπ

ΗΠΑ: Κλείνουν οι κάλπες στις 15 Πολιτείες που ψηφίζουν για την Σουπερ Τρίτη – Πού σημειώνουν νίκες Μπάιντεν και Τραμπ

by _
0 comment 75 views
ΗΠΑ: Κλείνουν οι κάλπες στις 15 Πολιτείες που ψηφίζουν για την Σουπερ Τρίτη – Πού σημειώνουν νίκες Μπάιντεν και Τραμπ
ΗΠΑ: Κλείνουν οι κάλπες στις 15 Πολιτείες που ψηφίζουν για την Σουπερ Τρίτη – Πού σημειώνουν νίκες Μπάιντεν και Τραμπ

ΗΠΑ: Κλείνουν οι κάλπες στις 15 Πολιτείες που ψηφίζουν για την Σουπερ Τρίτη – Πού σημειώνουν νίκες Μπάιντεν και Τραμπ

Ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν σημαντικό αντίπαλο, την πρώην πρέσβη του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι – Ο Μπάιντεν δεν έχει κανέναν πραγματικό ανταγωνισμό για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Στις κάλπες προσήλθαν οι κάτοικοι 15 Πολιτειών και μίας επικράτειας των ΗΠΑ προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές προκριματικές εκλογές, στο πλαίσιο της τετραετούς παράδοσης της «Σούπερ Τρίτης».

Το ενδιαφέρων των Ρεπουμπλικάνων στρέφεται τώρα στο αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα σαρώσει και τις 15 αναμετρήσεις από την τελευταία του εναπομείνασα αντίπαλό του, την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.



Οι κάλπες ξεκίνησαν σταδιακά να κλείνουν αργά το απόγευμα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) στις πολιτείες Αλαμπάμα, Αλάσκα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια.

Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να σημειώνουν πρόωρες νίκες, φέρνοντάς τους πιο κοντά σε μια ιστορική ρεβάνς στις 5 Νοεμβρίου του 2024 οπού θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικάνος ξεκίνησαν τη βραδιά κερδίζοντας τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης το Βερμόντ και την Αϊόβα.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών στην Αϊόβα διεξήχθησαν εξ ολοκλήρου μέσω ταχυδρομείου από τον Ιανουάριο και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους απόψε. (Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξήγαγαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο, με τον Τραμπ να κερδίζει εύκολα την πολιτεία).



Ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν σημαντικό αντίπαλο, την πρώην πρέσβη του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, αλλά έχει επικεντρωθεί κυρίως στον Μπάιντεν στις συγκεντρώσεις και τις συνεντεύξεις του.

«Πρέπει να νικήσουμε τον Μπάιντεν – είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία», είπε ο Τραμπ την Τρίτη στο «Fox & Friends».

Ο Μπάιντεν δεν έχει κανέναν πραγματικό ανταγωνισμό για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς και οι δύο κύριοι αντίπαλοί του –ο βουλευτής της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς και η συγγραφέας αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον– δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν κανέναν εκπρόσωπο μέχρι στιγμής.

Πόσοι εκπρόσωποι είναι υποψήφιοι;

Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 συνολικούς αντιπροσώπους είναι υποψήφιοι και ο νικητής θα χρειαστεί τελικά 1.215 αντιπροσώπους για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Στις εκλογές των Δημοκρατικών, 1.421 αντιπρόσωποι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των αντιπροσώπων, είναι υποψήφιοι τη Σούπερ Τρίτη και ο Μπάιντεν θα χρειαστεί 1.969 αντιπροσώπους για να κερδίσει επίσημα την υποψηφιότητα.

Ο Τραμπ έχει ήδη κερδίσει 244 αντιπροσώπους από τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει ήδη, σύμφωνα με το Associated Press, επομένως χρειάζεται περίπου 1.000 περισσότερους για να κερδίσει την υποψηφιότητα.




Η Νίκι Χέιλι έχει εξασφαλίσει ως σήμερα 43 εκλέκτορες, έναντι 273 που ήδη έχει για το χρίσμα του κόμματος ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πιθανότητες να δούμε κάποια εντυπωσιακή ανατροπή είναι πραγματικά λίγες.

Η Χέιλι παρέμεινε στον αγώνα παρά τα συνερχόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα – κατάφερε μάλιστα να βγει δεύτερη πίσω από τον «Κανένα» σε μια Πολιτεία, μια ήττα με συμβολική παρά ουσιαστική αξία. Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα έμενε ως την Σούπερ Τρίτη με την ελπίδα να καταγράψει κέρδη της τελευταίας στιγμής.

Αν η ήττα πάρει τις διαστάσεις συντριβής, η Χέιλι μπορεί να τερματίσει την προεκλογική της εκστρατεία ακόμη και σήμερα το βράδυ.

ΠΗΓΗ >>

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr