Home ΔΙΕΘΝΗ Έγιναν οι πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα – Πεθαίνουμε από την πείνα, μαρτυρούν οι κάτοικοι

Έγιναν οι πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα – Πεθαίνουμε από την πείνα, μαρτυρούν οι κάτοικοι

by _
0 comment 76 views
Έγιναν οι πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα – Πεθαίνουμε από την πείνα, μαρτυρούν οι κάτοικοι
Έγιναν οι πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα – Πεθαίνουμε από την πείνα, μαρτυρούν οι κάτοικοι

Έγιναν οι πρώτες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα – Πεθαίνουμε από την πείνα, μαρτυρούν οι κάτοικοι

Δείτε βίντεο – Πέταξαν 38.000 γεύματα για τους αμάχους – Ανησυχητικά τα ποσοστά εκείνων που υποφέρουν από λιμό – Καμπανάκι από ΟΗΕ

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η κατάσταση λιμού στην οποία έχει περιέλθει ανησυχητικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γάζας. Φωτογραφίες μικρών παιδιών που παρουσιάζουν εικόνα αποστέωσης, μην έχοντας πρόσβαση στα βασικά, σοκάρουν τη διεθνή κοινότητα και την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έμπρακτης στήριξης των ανθρώπων που υποφέρουν στη Γάζα, την πρώτη ρίψη βοήθειας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑμε τρία αεροσκάφη C130.



Τα φορτία περιελάμβαναν 38.000 γεύματα.

Τα γεύματα έπεσαν κατά μήκος της ακτογραμμής επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών σε βοήθεια, μετέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

«Διεξάγουμε σχεδιασμό για επόμενες αποστολές παράδοσης βοήθειας από αέρος» σημείωσαν δε.

«Αυτές οι εναέριες ρίψεις αποτελούν μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα« επισήμαναν ακόμη.



Μπροστά στις δυσκολίες για να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια οδικώς, κυρίως προς το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου εδάφους, χώρες έριξαν πρόσφατα με αλεξίπτωτα φορτία, κυρίως η Ιορδανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Αίγυπτος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», προειδοποίησε εντούτοις η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).

«Λάβαμε δύο σάκκους αλεύρι από τη βοήθεια που έφθασε την ημέρα της σφαγής στη Γάζα την Πέμπτη», δήλωσε ο Χισάμ Αμπού Έιντ, ένας 28χρονος κάτοικος της συνοικίας Ζεϊτούν: «Αυτό δεν αρκεί. Όλοι πεινούν. Η βοήθεια είναι σπάνια και ανεπαρκής».

Χθες, Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει πως η χώρα του θα συμμετείχε «μέσα στις επόμενες ημέρες» στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα φορτία δια της χερσαίας οδού, τα οποία υπόκεινται στο πράσινο φως του Ισραήλ, που επιβάλλει από το 2007 αποκλεισμό στη Γάζα, δεν φθάνουν παρά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα.



Και η μεταφορά τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα του εδάφους, είναι επικίνδυνη εξαιτίας των μαχών, των ισραηλινών βομβαρδισμών, των συντριμμιών που κλείνουν τους δρόμους και μερικές φορές των λεηλασιών.

«Θα επιμείνουμε να διευκολύνει το Ισραήλ την είσοδο περισσότερων φορτηγών (…) Η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα δεν είναι αληθινά αρκετή», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς, κυρίως στο Χαν Γιούνις και στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν «και σχεδόν 50 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά», από πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα, ανέφερε το υπουργείο.

Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για 13 παιδιά που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από «κακή διατροφή και αφυδάτωση».

Ο απολογισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματά να αυξάνεται και έχει φθάσει συνολικά τους 30.320 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο της Χαμάς.

Σύμφωνα με το βρετανικό Skynews, οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας, υποφέροντας από εξαθλίωση, μαρτυρούν ότι έχουν αναγκαστεί να ψάχνουν σκουπίδια για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Πολλές οικογένειες έχουν αρχίσει να αναμειγνύουν ζωϊκές τροφές με σιτηρά για να ψήσουν ψωμί.

«Πεθαίνουμε από την πείνα» δήλωσε η Σοάντ Αμπού Χουσεϊν, χήρα και μητέρα πέντε παιδιών, που έχει καταφύγει σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Περίπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν στη βόρεια Γάζα, όπου ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

ΠΗΓΗ >>

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr