Home ΔΙΕΘΝΗ «Ξεμπλοκάρει» το Ψηφιακό Ευρώ!! Ραγδαίες εξελίξεις για την ελευθερία μας

«Ξεμπλοκάρει» το Ψηφιακό Ευρώ!! Ραγδαίες εξελίξεις για την ελευθερία μας

by _
0 comment 109 views
«Ξεμπλοκάρει» το Ψηφιακό Ευρώ!! Ραγδαίες εξελίξεις για την ελευθερία μας
«Ξεμπλοκάρει» το Ψηφιακό Ευρώ!! Ραγδαίες εξελίξεις για την ελευθερία μας

«Ξεμπλοκάρει» το Ψηφιακό Ευρώ!! Ραγδαίες εξελίξεις για την ελευθερία μας

Τα ΜΜΕ φυσικά ασχολούνται με άλλα «σοβαρότερα» θέματα…

Το ψηφιακό ευρώ ξεπέρασε ένα βασικό εμπόδιο στις 15 Φεβρουαρίου, με μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει (ΕΔΩ) ένα σχέδιο γνωμοδότησης που υποστηρίζει το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ψήφισε με 48 ψήφους υπέρ, έξι κατά, για να συμφωνήσει με την ΕΚΤ ότι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το ευρώ ανταγωνιστικό σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.



Όπως με τα κρυπτονομίσματα (π.χ. Bitcoin και Ethereum), οι χρήστες θα διατηρούν τα ψηφιακά ευρώ σε ηλεκτρονικά «πορτοφόλια», επιτρέποντάς τους να «τοποθετούν κεφάλαια, να κάνουν ανάληψη μετρητών και να εκτελούν και να λαμβάνουν συναλλαγές πληρωμής προς και από τρίτα μέρη».

«Σε ένα πλαίσιο όπου τα μετρητά από μόνα τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας ψηφιοποιημένης οικονομίας, είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η χρηματοοικονομική ένταξη διασφαλίζοντας καθολική, οικονομικά προσιτή και εύκολη πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ σε άτομα στη ζώνη του ευρώ, καθώς και την ευρεία αποδοχή του στις πληρωμές», αναφέρεται στη γνωμοδότηση της επιτροπής.

Η πρόταση για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος κατευθύνεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Αυτά τα δύο όργανα θα εξετάσουν τις αλλαγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έγγραφο προτού προχωρήσει εκ νέου η νομοθεσία.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το CBDC θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ως ακόμα ένα χουντομέτρο εις βάρος εκατομμυρίων Ευρωπαίων.



«[Με] τα CBDCs, οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να ασκούν σχεδόν απόλυτο έλεγχο στη ροή του χρήματος», δήλωσε σε ΜΜΕ των Βρυξελλών το μέλος του LIBE, Tom Vandendriessche, ένας από τους ευρωβουλευτές που καταψήφισαν το προσχέδιο.

«Βλέπουμε ήδη μια ανησυχητικά αυξητική τάση όπου οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών ακτιβιστών διαγράφονταιΑυτό δείχνει ότι τα χρήματα σε μετρητά πρέπει να είναι αστικό δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αυτά».

Το μόνο σίγουρο είναι πως (με τις κατάλληλες ψήφους) «περπατάει» το θέμα και οι όποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες είναι μεμονωμένες και «διακοσμητικές».

Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, το είπε ξεκάθαρα:



 

freepik photo

https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030/xemplokarei-to-psifiako-eyro-ragdai/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr