Home Greek News ΒΟΜΒΑ Financial Times: Ο Μητσοτάκης διευκολύνει τη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για τον Μπάιντεν αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να του δώσουν άλλα λεφτά για τον Πόλεμο!!!

ΒΟΜΒΑ Financial Times: Ο Μητσοτάκης διευκολύνει τη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για τον Μπάιντεν αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να του δώσουν άλλα λεφτά για τον Πόλεμο!!!

by _
0 comment 158 views
Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him
Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

ΒΟΜΒΑ Financial Times: Ο Μητσοτάκης διευκολύνει τη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για τον Μπάιντεν αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να του δώσουν άλλα λεφτά για τον Πόλεμο!!!

Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να οπλίσει την Ουκρανία—και οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν!!!

Είναι ο…Έλληνας πρωθυπουργός που καθίσταται έτσι μεγάλος ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΟΠΛΩΝ για να συνεχίζει η…ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ στην Ουκρανία!!!


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | 01 ΦΕΒ. 2024 | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Σχολιάζει το GreekNewsOnDemand.com:

Διαβάστε πρώτα το άρθρο μας με τίτλο ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΕΡΤ – Παραδίδει την Ελλάδα στη ΛΥΣΣΑ των ΤΟΥΡΚΩΝ ο Μητσοτάκης δίνοντας τα S-300 στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ κατόπιν εντολής της ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ!!! που αναδεικνύει καλά το όλο θέμα αυτό!

ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΕΡΤ – Παραδίδει την Ελλάδα στη ΛΥΣΣΑ των ΤΟΥΡΚΩΝ ο Μητσοτάκης δίνοντας τα S-300 στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ κατόπιν εντολής της ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ!!!

Διαβάστε τώρα το εξής αποκαλυπτικότατο άρθρο των Financial Times που επιβεβαιώνει το ΓΕΓΟΝΟΣ πως ο Μητσοτάκης ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ τις ισχυχές αμυντηκές ικανότητες δυνάμεις της Ελλάδος κατόπιν εντολής της ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ!!!


Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα για να μπορέσει η Ελλάδα να οπλίσει την Ουκρανία—και οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν

Τα «πλεονάζοντα αμυντικά όπλα» είναι μια ισχυρή αρχή


David Axe, Staff Forbes – Γράφω για πλοία, αεροπλάνα, τανκς, drones, πυραύλους και δορυφόρους.

30 Ιανουαρίου 2024, 09:45 μ.μ. EST

Καθώς ο αποκλεισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σέρνεται στον τέταρτο μήνα του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Πρ. Ο Τζο Μπάιντεν βρήκε έναν έξυπνο νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Είναι, στην ουσία, μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας — το λεγόμενο Ringtausch. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δωρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την κατανόηση ότι η Ελλάδα θα δωρίζει στην Ουκρανία μερικά από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή και άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά 87 ποδιών κατηγορίας Protector, δύο αεροσκάφη Lockheed Martin C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροπλάνα Lockheed P-3 συν 60 μαχητικά οχήματα M-2 Bradley και μια παρτίδα φορτηγών μεταφοράς.

Όλο αυτό το υλικό είναι πλεόνασμα του στρατού των ΗΠΑ — και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, δωρεάν, υπό τη νομική αρχή των ΗΠΑ που ονομάζεται «πλεονάζοντα αμυντικά όπλα». Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει σε έναν Αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει ότι στα πλεονάζοντα στρατιωτικά συστήματα θα εκχωρηθεί μια αξία -δυνητικά δολάρια μηδέν– και θα τα παραχωρήσει με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης τα εκχωρεί.

Ο νόμος περιορίζει τις ετήσιες μεταφορές EDA (EXCESS DEFENSE ARTICLES, ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ) στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος νόμος δεν υπαγορεύει την αξία που αποδίδει ο πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως «δωρεάν παραχωρήσεις».

Τα EDA που δίνονται στην Ελλάδα γλυκαίνουν ένα μεγαλύτερο πακέτο όπλων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά stealth Lockheed F-35, τα οποία η Ελλάδα αγοράζει για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε προηγουμένως, το 2022 και το 2023, χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων από την Αθήνα.

Σε αντάλλαγμα για αυτά τα δώρα, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία», έγραψε ο Blinken.

Οι Αμερικανοί μάλιστα πρόσφεραν μια ανταμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. «Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης του καθεστώτος και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση ξένων ενόπλων δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ο ελληνικός στρατός λειτουργεί, ή διατηρεί σε αποθήκη, μια σειρά όπλων σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ και τη σοβιετική εποχή που θα ήταν άμεσης αξίας για τον ουκρανικό στρατό–ειδικότερα, συστοιχίες  αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300 και Hawk, οχήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Tor και Osa και πυροβόλα αεράμυνας ZU-23-2. Επίσης: πυρομαχικά για όλα αυτά τα συστήματα.

Μερικά ή όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθύνονται προς την Ουκρανία. «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις ώστε τα απαρχαιωμένα συστήματα και ο εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να εκχωρηθούν στην Ουκρανία», αναφέρει η «Καθημερινή».

Η εκχώρησις ιδιοκτησίας όπλων της Ελλάδος ήταν λεπτή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως προσφέρουν ταυτόχρονα και στις δύο χώρες νέα όπλα — και σε περίπου την ίδια ποσότητα.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι, ταυτόχρονα με την ελληνική συμφωνία όπλων, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την Τουρκία να δαπανήσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε 40 νέα μαχητικά Lockheed F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για παλαιότερα F-16, καθώς και πυρομαχικά για τα μαχητικά. Η συμφωνία ήταν επίσης μια ανταμοιβή για τη συναίνεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα Ringtausch της Γερμανίας έχει επιταχύνει στην Ουκρανία δεκάδες τανκς και άλλα βαρέα όπλα. Το εμπόριο εκχωρήσεως όπλων της Αμερικής θα μπορούσε να κάνει το ίδιο — δυνητικά σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με παλιά όπλα που θα μπορούσε να δώσει, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπλίνκεν υποστηρίζουν τέτοιο εμπόριο που βασίζεται στα EDA δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους στενούς παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής. Το περασμένο φθινόπωρο, οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν ποτέ την άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία…

ΠΗΓΗ >> https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/30/joe-biden-is-arming-greece-so-greece-can-arm-ukraine-and-pro-russia-republicans-cant-stop-him/?sh=33684697424e




Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him

‘Excess defense articles’ is a powerful authority

 

As the Republican Party’s blockade of aid to Ukraine drags into its fourth month, the U.S. government under Pres. Joe Biden has found a clever new way to give Ukraine’s forces the weapons and ammunition they need to defend their country.

It is, in essence, an American version of Germany’s circular weapons trade—the so-called Ringtausch. The United States is gifting older surplus weapons to Greece with the understanding that Greece donates to Ukraine some of its own surplus weapons.



Greek media broke the news last week. According to the newspaper Kathimerini and other media, the Biden administration offered the Greek government three 87-foot Protector-class patrol boats, two Lockheed Martin C-130H airlifters, 10 Allison T56 turboprop engines for Lockheed P-3 patrol planes plus 60 M-2 Bradley fighting vehicles and a consignment of transport trucks.

All this hardware is U.S. military surplus—and is available to Greece, free of charge, under a U.S. legal authority called “excess defense articles.” Federal law allows an American president to declare military systems surplus to need, assign them a value—potentially zero dollars—and give them away on the condition that the recipient transport them.

The law caps annual EDA transfers at $500 million. The same law doesn’t dictate the value the president assigns to surplus weapons. In a letter to Greek prime minister Kyriakos Mitsotakis, U.S. Secretary of State Antony Blinken described the ships, planes, engines and vehicles as “free concessions.”

The EDA gifts to Greece sweeten a larger arms package that includes 40 Lockheed F-35 stealth fighters, which Greece is buying for $8.6 billion. The Biden administration previously approved, in 2022 and 2023, $60 million in financing for arms-purchases by Athens.



In exchange for this largess, the Americans want the Greeks to donate more weapons to the Ukrainians. “We continue to be interested in the defense capabilities that Greece could transfer or sell to Ukraine,” Blinken wrote.

The Americans even offered a reward once the donation is complete. “If these capabilities are of interest to Ukraine, and pending an assessment of their status and value by the U.S. government, we can explore opportunities for possible additional foreign armed forces financing of up to $200 million for Greece.”

The Greek military operates, or holds in storage, an array of Soviet- and U.S.-designed weaponry that would be of immediate value to the Ukrainian military—in particular, S-300 and Hawk long-range air-defense batteries, Tor and Osa short-range air-defense vehicles and ZU-23-2 air-defense guns. Also: ammunition for all these systems.

Some or all of those weapons could be heading to Ukraine. “Political and military leadership has already given the necessary directions so that obsolete systems and equipment that are no longer used by the Greek army are transferred to Ukraine,” Kathimerini reported.



The Greek ring-transfer was a delicate one, as tensions between Greece and Turkey mean the United States usually offers both countries new weapons at the same time—and in roughly the same quantity.

So it’s no accident that, simultaneous with the Greek arms deal, the U.S. State Department cleared Turkey to spend $23 billion on 40 new Lockheed F-16 fighters and 79 upgrade kits for older F-16s, plus munitions for the fighters. The deal also was a reward for Turkey finally consenting to Sweden joining NATO.

Germany’s Ringtausch program has speeded to Ukraine scores of tanks and other heavy weapons. America’s own ring trade could do the same—potentially on an even grander scale. Greece isn’t the only country with old weapons that it might give away, if the United States offers something in return.

That Biden and his secretary of state Blinken are backing an EDA-based ring-trade should come as no surprise to close observers of American politics. Last fall, pro-Russia Republicans in the U.S. Congress made it clear they probably never will approve direct military aid to Ukraine.

The Republicans are falling in line with disgraced ex-president Donald Trump’s personal hatred of Ukraine—and equally personal fondness for authoritarian Russia.



The Republicans’ allegiance to Trump—and therefore to dictators and military aggressors—wasn’t an issue for Ukraine until they narrowly gained control of the U.S. House of Representatives in the November 2022 elections. When earlier funding for Ukraine ran out in late December, Rep. Mike Johnson—the extremist House speaker—refused to put additional aid to a vote.

So barring a legislative breakthrough, Biden can’t get the additional $61 billion in clean funding he wants for Ukraine. But that doesn’t mean he can’t honor the wishes of the majority of Americans and help Ukraine to defend itself.

Biden’s EDA authority is one of several legal mechanisms at his disposal that can free up older weapons for onward transfer to Ukraine. And while Biden could send excess defense articles directly to Ukraine, he initially is using EDA as leverage in ring trades.

Expect more of this as Republicans and Trump increasingly side with Russia in Russia’s brutal war on Ukraine. The Republicans might be eager to betray Ukraine; Biden however isn’t.

Follow me on Twitter. Check out my website or some of my other work here. Send me a secure tip.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr