Home ΔΙΕΘΝΗ Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

by _
0 comment 106 views
Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία
Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο – Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ του πακέτου αναβάθμισης 80 και πώλησης 40 νέων μαχητικών στην Άγκυρα, η οποία με τη σειρά της είχε συνδέσει το αίτημα με την ένταξη της Σουηδίας

Μία ημέρα μετά το πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με επιστολή του στο Κογκρέσο ζητά να εγκριθεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την επίσημη επιστολή που πρέπει να στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης και αναβάθμισης, αλλά μια επιστολή με την οποία προτρέπονται τα μέλη του σώματος.



Η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με τα καθορισμένα βήματά της μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας.

Την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκε αν θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ του πακέτου αναβάθμισης και πώλησης νέων μαχητικών στην Άγκυρα, η οποία με τη σειρά της είχε συνδέσει το αίτημα με την ένταξη της Σουηδίας.

Το τουρκικό αίτημα αφορά 40 νέα F-16 Block 70 και αναβάθμιση 80 παλαιότερων αεροσκαφών με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πώς θα κινηθεί το ελληνικό αίτημα για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.



Όπως όλα δείχνουν η αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει ταυτόχρονα στο Κογκρέσο το αίτημα για το πακέτο των F-16 προς την Τουρκία και της πώλησης των F-35 προς την Ελλάδα, κατι που είχε δεσμευθεί ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα, καθώς και το επιτακτικό αίτημα των Αμερικανών για άμεση ένταξη ελληνικής φρεγάτας στην «Συμμαχία της Ερυθράς Θάλασσας».

ΠΗΓΗ >>

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr