Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024

Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024

by _
0 comment 103 views
Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024
Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024

Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024

Πώς θα πρωταγωνιστήσει η ελληνική οικονομία και το 2024

Της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου 

Μετά από διαδοχικές κρίσεις, πολυετείς προκλήσεις και μία μακρά περίοδο απαξίωσης, η ελληνική οικονομία απασχολεί τη διεθνή κοινότητα μόνο για καλούς λόγους. Οι εντυπωσιακές σε πολλά πεδία επιδόσεις του 2023 είναι αυτές στις οποίες θα βασιστεί η ελληνική οικονομία για να πρωταγωνιστήσει και το 2024 και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Λίγο πριν το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση για την οικονομία, κάνοντας λόγο για “απίθανο θρίαμβο”.

Το 2023, ο ελληνικός τουρισμός κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του 2019, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, όσο και σε διεθνές, με την ακρίβεια να έχει περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.



Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κατάφεραν πολύ γρήγορα να επανέλθουν στο επίπεδο ΑΕΠ που βρίσκονταν πριν την πανδημία, αντιμετωπίζοντας με περιορισμένες επιπτώσεις και την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, έχει καταφέρει να θέσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης κατά πολύ υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν ανέφερε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 2,3% το 2023, κατά 2,4% το 2024 και κατά 2,2% το 2025. Για το 2023, η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να αποδειχθεί 4 φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ και τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στις χώρες που θα ξεχωρίζουν. Στο μεταξύ, κράτη πανίσχυρα όπως η Γερμανία, βρίσκονται, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, σε ύφεση και δυσκολεύονται να ανακάμψουν δυναμικά.

Η δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία, η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είναι παράγοντες που εγγυώνται την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία και να προσαρμόσουμε κατάλληλα το αναπτυξιακό μας μοντέλο, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε σημαντικά την αναπτυξιακή μας δυναμική, ακόμη και μετά το 2032 που σηματοδοτεί το τέλος των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το χρέος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα χρόνια της κρίσης χρέους, διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμούσαν ότι η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%.Αυτό πρέπει να αλλάξει.



Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2% στα έτη μετά το 2025. Αν επιβεβαιωθούν, η ελληνική οικονομία θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για τη συνολική και ουσιαστική αναβάθμισή της σε διεθνές επίπεδο. Εκτός, όμως από την ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ζούμε ήδη στην καρδιά της ψηφιακής μετάβασης και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν θα είναι εύκολη για όλους. Είναι χρέος μας να εστιάσουμε στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό “ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”, αντιμετωπίζουν μία πρόκληση ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα η συνέχιση των σημαντικών βημάτων που έχουν σημειωθεί ως προς την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου, θα διασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί την τάση της εποχής και μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό και καθοριστικό ρόλο μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

ΠΗΓΗ >>

https://www.capital.gr/arthra/3761109/pos-tha-protagonistisei-i-elliniki-oikonomia-kai-to-2024/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr