Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ Συντριβή αεροσκάφους: Για ποιο λόγο ο πολύπειρος πιλότος δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του μοιραίου Τ-2

Συντριβή αεροσκάφους: Για ποιο λόγο ο πολύπειρος πιλότος δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του μοιραίου Τ-2

by _
0 comment 138 views

Συντριβή αεροσκάφους: Για ποιο λόγο ο πολύπειρος πιλότος δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του μοιραίου Τ-2

Σε αποκόλληση ενός κρίσιμου εξαρτήματος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας φέρεται να οφείλεται η ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη, παρασύροντας στο θάνατο τον 40χρονο χειριστή του, επισμηναγό (I) Επαμεινώνδα Κωστέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στα χέρια της φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ένα κομμάτι μήκους 1,5-2 μέτρων του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Τ-2 Buckeye να είναι πεσμένο στην πίστα του αεροδρομίου, το οποίο δεν είναι καμένο. Πρόκειται για μέρος πτέρυγας του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, πιθανότατα από το κάθετο σταθερό που βρίσκεται στο πίσω μέρος και περιλαμβάνει τα πηδάλια διεύθυνσης.



Το υπόλοιπο αεροσκάφος έχει συντριβεί πολύ μακριά, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων έξω από το αεροδρόμιο, με τη σύζυγο και το μεγαλύτερο από τα δύο ανήλικα παιδιά του πολύπειρου επισμηναγού να είναι, μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, καθώς βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελευταία πτήση του Επαμεινώνδα Κωστέα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, καθώς είχε πάρει μετάθεση για τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-6.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα κομμάτι του αεροσκάφους που πιλοτάριζε ο 40χρονος επισμηναγός να φεύγει στον αέρα λίγο πριν την συντριβή του και μετά να ακολουθεί μια ισχυρή έκρηξη.

Το αεροσκάφος που πιλοτάριζε ο άτυχος επισμηναγός απογειώθηκε στις 10:31 μαζί με άλλα δύο αεροσκάφη ίδιου τύπου για πτήση συντήρησης των χειριστών, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εικονική αερομαχία και προσβολή του αεροδρομίου. Ο Κωστέας έκανε τη βύθιση και την προσβολή, μετά απαγκίστρωσε, όπως λένε οι αεροπόροι, και οριζοντίωσε, αλλά κάπου εκεί, στις 11:28, περίπου στα 2.000 πόδια ύψος, πρέπει να αποκολλήθηκε το κρίσιμο αυτό κομμάτι του αεροσκάφους.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΓΕΑ, προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Τ-2 και την απώλεια του έμπειρου πιλότου.



Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής πρόκειται να μπουν και οι αναφορές για εκρήξεις που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν λίγο πριν τη συντριβή του αεροσκάφους. Οι ειδικοί ήδη συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία από την περιοχή όπου αυτό κατέπεσε.

Οι πληροφορίες θέλουν τον αδικοχαμένο πιλότο να μην εγκατέλειψε το μοιραίο Τ-2, αν και το αεροσκάφος διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα, προκειμένου αυτό να μην καταλήξει στο χωριό Άρης που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, με κίνδυνο να υπάρξουν θύματα ανάμεσα στους πολίτες. Το γεγονός, εξάλλου, ότι ο ίδιος δεν είχε αναφέρει κάποια βλάβη στο αεροσκάφος του όσο πετούσε, οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι συνέβη ξαφνικά, ενδεχομένως την ώρα που είχε αναπτύξει μεγάλη καθοδική ταχύτητα.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο που άκουσαν και ότι στη συνέχεια είδαν ένα μαύρο σύννεφο καπνού, να απλώνεται στον ουρανό της πόλης. Πηγές του MEGA αναφέρουν πως σύντομα αναμένεται το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη, σύγκρουση με πτηνά ή ανθρώπινο λάθος.

Συγκλονίζει η μητέρα του επισμηναγού

Απαρηγόρητη είναι η οικογένεια του 40χρονου επισμηναγού, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η σύζυγος και το ένα του παιδί, που έμεναν στα σπίτια του αεροδρομίου, είδαν τον άνθρωπό τους να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους.

«Η γυναίκα του που είχε πάει να τον θαυμάσει με τον γιο του… και τα είδαν όλα μπροστά τους», είπε συγκλονισμένη στο Star η χαροκαμένη μάνα του Επαμεινώνδα Κωστέα. «Το παιδί μου… ήταν το αποχαιρετιστήριό του. Αχ…», είπε κλαίγοντας. Η μητέρα του μίλησε και για το πόσο αγαπούσε τα αεροπλάνα. «Ήταν η μεγάλη του αγάπη», ανέφερε.

Συντριβή αεροσκάφους: Για ποιο λόγο ο πολύπειρος πιλότος δεν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του μοιραίου Τ-2

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr