Home ΔΙΕΘΝΗ Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

by _
0 comment 86 views
Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι
Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

Νέο πολεμικό μέτωπο και στη Μεσόγειο θέλουν να ανοίξουν Ιράν και Χούτι

Οι αντάρτες στην Υεμένη και η Τεχεράνη κλιμακώνουν τις απειλές τους βάζοντας στο στόχαστρο το διεθνές εμπόριο από πολυσύχναστες οδούς της παγκόσμιας ναυσιπλοιΐας


Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη σε αγαστή συνεργασία με το Ιράν απειλούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και στη Μεσόγειο, προκαλώντας ασφυξία στη διεθνή οικονομία, αν καταφέρουν να υλοποιήσουν τις απειλές τους.

Εν τω μεταξύ αυξάνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαντήσει με κάποιο τρόπο στο Ιράν ή στους «αντιπροσώπους» του στη Μέση Ανατολή, τους Χούτι και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτό όμως θα κλιμάκωνε επικίνδυνα την ένταση σε μια εύθραυστη περιοχή του πλανήτη.



Ήδη όμως η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια «καυτή» ζώνη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα εν μέσω δεκάδων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τους Χούτι.

Η Τεχεράνη φροντίζει και αυτή να κλιμακώσει -ρητορικά για την ώρα- την αντιπαράθεση.

Το Σάββατο, η ιρανική κυβέρνηση απείλησε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να κλείσει λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών «εγκλημάτων στη Γάζα».

«Σύντομα θα περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου Θάλασσας, του Γιβραλτάρ και άλλων υδάτινων οδών», είχε δηλώσει ο Ιρανός ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Νακμπί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο Reuters. Όπως πρόσθεσε: «Χθες, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ έγιναν εφιάλτης γι’ αυτούς και σήμερα είναι παγιδευμένοι στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο Νακμπί δεν διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό, αν και είπε μάλλον αόριστα ότι θα δούμε «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών».

Η απειλή ανησυχεί τη Δύση, έστω και αν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Στην πράξη όμως λιμάνια της Μεσογείου και ιδίως τα ισραηλινά βλέπουν τις εισαγωγές τους να πέφτουν.



Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή δήλωνε ότι το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στον σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη απάντηση των ΗΠΑ με ένοπλα μέσα στη δραστηριότητα των Χούτι.

Σήμερα Κυριακή όμως οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια «αναγνώρισης» που διεξήγαγε αεροπλάνο τους στην Ερυθρά Θάλασσα και απειλούν πλέον με αντίποινα. «Το αμερικανικό πολεμικό άνοιξε πυρ με υστερικό τρόπο με πολλαπλά όπλα, δείχνοντας την κατάσταση της σύγχυσης και του άγχους» δήλωσε εκπρόσωπος των Χούτι.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους στόχος των ΗΠΑ ήταν «αναγνωριστικό αεροπλάνο» τους. Ενας από τους πυραύλους των Χούτι εξερράγη κοντά σε πλοίο που ανήκει στη Γκαμπόν και έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου απέπλευσε από τη Ρωσία.

Ενώ συμβαίνουν αυτά συγκροτείται από τις ΗΠΑ διεθνής δύναμη για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι κατά εμπορικών πλοίων. «Η Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει μια φλεγόμενη αρένα εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες συνεχίσουν (τη σύμπραξη) στη διεθνή ναυτική δύναμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι χώρες στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο που απειλεί την εθνική τους ασφάλεια», προειδοποίησε.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr