Home Greek News Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!

Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!

by _
0 comment 137 views
Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!
Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!

Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!


Σχόλια GreekNewsOnDemand.com: ΕΧOYME ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΜΕΝΟI ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ… ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ…!!! 


Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο (MOTOR OIL) φέρεται να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει ως… το Aμερικανικό Πεντάγωνο!!!

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Washington Post (δείτε το εδώ) φέρνει στο φως τις μεθοδεύσεις οι οποίες επιστρατεύτηκαν για να περάσει το ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Οι κυρώσεις της Δύσης απέκλεισαν –υποτίθεται- τα ρωσικά προϊόντα από την αγορά της Ευρώπης. Εκεί όμως που μερικοί πόνταραν στην ενότητα του δυτικού μετώπου απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονταν ως κοινό εχθρό, άλλοι είδαν μια ευκαιρία.

Έτσι, το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το διυλιστήριο της Motor Oil δέχτηκε ρωσικό πετρέλαιο. Απλά ο μαύρος χρυσός άλλαξε διαδρομή και ιδιοκτήτες στην πορεία του προς την Ελλάδα, για να μην είναι εμφανής η χώρα προέλευσής του.

NICK MOURTOUPALAS / THE WASHINGTON POST

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ προμηθεύονται καύσιμα που προέρχονται από συγκεκριμένο διυλιστήριο…

Εκ πρώτης όψεως, η προμήθεια πετρελαίου από διυλιστήριο του ναυτιλιακού τερματικού σταθμού Dortyol στην Τουρκία φαινόταν να μην αντιβαίνει τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου και των Ευρωπαίων ηγετών ότι τα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λειτουργούν, στερώντας από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κρίσιμα έσοδα για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής του επίθεσης στην Ουκρανία. Η εφημερίδα καταδικάζει το γεγονός ότι αυτές οι αποστολές περιείχαν πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία, αφού υπογραμμίζεται ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν «τρύπες» και μπορούν να παρακαμφθούν.

Οι ποσότητες μαζούτ που αποστέλλονται από το Dortyol στη Motor Oil Hellas και η βιομηχανική πρακτική της ανάμειξης προϊόντων διαφορετικής προέλευσης καθώς αποθηκεύονται, εξασφαλίζουν ότι στο τελικό μείγμα υπάρχει μεγάλη ποσότητα προϊόντος από τη Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου με βαθιά γνώση των ροών πετρελαίου και των κυρώσεων, που εξέτασαν τα δεδομένα αποστολής και εμπορίου κατόπιν αιτήματος της Washington Post.

«Δεν βλέπω κανένα άλλο πιθανό συμπέρασμα από το ότι τα ρωσικά καύσιμα πηγαίνουν στην Motor Oil Hellas», δήλωσε ο Robert Auers, αναλυτής αγοράς διυλισμένων καυσίμων στην ερευνητική εταιρεία RBN Energy, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα της αμερικανικής εφημερίδας.

Η Post χρησιμοποίησε ναυτιλιακά και άλλα αρχεία για να παρακολουθεί τη ροή του μαζούτ, μια κατηγορία υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που αγοράζει το Πεντάγωνο για πλοία και αεροπλάνα. Το Project on Government Oversight, ένας μη κερδοσκοπικός όμιλος εποπτείας με έδρα την Ουάσιγκτον, έφερε στην επιφάνεια μερικά από αυτά τα αρχεία ναυτιλίας ενώ ετοίμαζε μια έκθεση με πληροφορίες από την Data Desk, μια εταιρεία συμβούλων που ερευνά εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Dortyol έλαβε 5,4 εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ δια θαλάσσης, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ., σύμφωνα με τα ναυτιλιακά αρχεία και τα εμπορικά στοιχεία της Refinitiv, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων που ειδικεύεται στις αγορές εμπορευμάτων. Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές αποστολές στο Dortyol ανήλθαν συνολικά σε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, ή περισσότερο από το 69% του μαζούτ που αποστέλλεται δια θαλάσσης στο Dortyol κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίσης, από τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε η εφημερίδα, η Dortyol έχει αποστείλει στο εξωτερικό συνολικά 7 εκατομμύρια βαρέλια μαζούτ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πήγαν στην Motor Oil. Αυτές οι αποστολές αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 56% του συνόλου του μαζούτ που λάμβανε το ελληνικό διυλιστήριο δια θαλάσσης.

Η ακριβής ποσότητα μαζούτ ρωσικής προέλευσης στα προϊόντα που αγοράζει το Πεντάγωνο δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί. Αυτά τα προϊόντα εξευγενίζονται χρησιμοποιώντας πολλαπλά συστατικά που δεν μπορούν όλα να εντοπιστούν.Επίσης, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν, σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το μαζούτ από τη Ρωσία είχε επισημανθεί εκ νέου ως προερχόμενο από άλλη χώρα. Τα έγγραφα που περιγράφουν την προέλευση μιας αποστολής πετρελαίου, γνωστά ως πιστοποιητικά προέλευσης, δεν αποτελούν δημόσια αρχεία. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει γνώση για καύσιμα από τη Ρωσία που προμηθεύεται η εταιρεία που δίνει πετρέλαιο σε συμμαχικές χώρες. Δήλωσε ότι η Motor Oil οφείλει να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους.

Προμηθεύτρια του Πενταγώνου

Η Motor Oil Hellas σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η εταιρεία «δεν αγοράζει, επεξεργάζεται ή εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα. Όλες οι εισαγωγές της είναι πιστοποιημένες και η προέλευσή τους δεν υπόκειται σε κυρώσεις». H Washington Post αναφέρει ότι η εταιρεία δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση αυτής της πιστοποίησης ή εάν λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είναι ακριβής. Η Motor Oil Hellas, μια εισηγμένη εταιρεία, είναι βασικός προμηθευτής του Πενταγώνου εδώ και χρόνια.

———-

Israel, 2023 Israel–Hamas war, War, War in Israel, Palestine, Palestinians, News, World news, Al-Aqsa, Mosque, Muslims , Hamas, Israelis, Jews, Zionists, Israeli Settlers, Lebanon, Iran, Gaza, Gaza Strip, Greece, Greece news, Ισραήλ, Πόλεμος, Πόλεμος στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ειδήσεις, Παγκόσμιες ειδήσεις, Al-Aqsa, Τζαμί, Μουσουλμάνοι, Χαμάς, εκτοξευόμενες ρουκέτες, Σουκότ, Ισραηλινοί, Εβραίοι, Σιωνιστές, Ισραηλινοί έποικοι, Λίβανος, Ιράν , Πόλεμος Ισραήλ , Πόλεμος στη μέση Ανατολή, Παλαιστινιακό, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ, Ελλάδα, Κρήτη

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr