Home Greek News Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Το χτύπημα στην αρχαία, ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας καταστρέφει τη χριστιανική κοινότητα

Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Το χτύπημα στην αρχαία, ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας καταστρέφει τη χριστιανική κοινότητα

by _
0 comment 150 views
Palestinian Christians at the Greek Orthodox Saint…
Palestinian Christians at the Greek Orthodox Saint…

Palestinian Christians at the Greek Orthodox Saint Porphyrius Church after it was damaged by an Israeli strike, 20 October (Reuters)

Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Το χτύπημα στην αρχαία, ορθόδοξη εκκλησία της Γάζας καταστρέφει τη χριστιανική κοινότητα

Τουλάχιστον 18 νεκροί από επιδρομή σε παράρτημα εκκλησίας 1.600 ετών που προστατεύει Παλαιστίνιους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

By Aseel Mousa in al-Maghazi camp, occupied Palestine

Για αρκετές ημέρες, η παλαιότερη εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενεί Παλαιστίνιους που ελπίζουν να βρουν καταφύγιο από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Αλλά το βράδυ της Πέμπτης, μια αεροπορική επιδρομή στην τοποθεσία στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 18 από αυτούς και άφησε αναστατωμένη τη χριστιανική κοινότητα του παράκτιου θύλακα.

Το Ισραήλ χτύπησε ένα κτίριο κοινωνικών υπηρεσιών που διοικείται από την εκκλησία δίπλα στο κύριο τμήμα της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, ηλικίας 1.600 ετών, με δύο χτυπήματα, σύμφωνα με μάρτυρα.

«Οι περισσότεροι Χριστιανοί της Γάζας έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε εκκλησίες γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, στο Middle East Eye. «Μείναμε έκπληκτοι. Δεν λάβαμε προειδοποίηση για εκκένωση».

«Δεν έχουμε ίντερνετ. Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανοίγουμε τη γεννήτρια για δύο ώρες όταν πρέπει να αντλήσουμε νερό από το πηγάδι και να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας», πρόσθεσε.

Περίπου 400 χριστιανοί και μουσουλμάνοι που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους λόγω της ανελέητης εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκονταν καταφύγιο στην εκκλησία.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hind Khoudary (@hindkhoudary)

Το κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών ήταν ένα από τα τέσσερα κτίρια που ανήκαν στο εκκλησιαστικό συγκρότημα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης και μέρος της εκκλησίας υπέστη ζημιές.

Σε απάντηση, στην υποτιθέμενη “εισβολή της Χαμάς” της 7ης Οκτωβρίου (η οποία στην πραγματικότητα έγινε από το… ΙΣΡΑΗΛ και τους πράκτορές του) ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια άγρια εκστρατεία βομβαρδισμών, σκοτώνοντας περισσότερους από 4.200 Παλαιστίνιους και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

«Οι Χριστιανοί τι έκαναν;»

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη που χρησιμοποιείται ακόμα στη Γάζα, εξυπηρετώντας τους περίπου 1.000 Παλαιστίνιους Χριστιανούς στον θύλακα.

Χτίστηκε αρχικά το 425 μ.Χ. και πήρε το όνομά του από τον Άγιο Πορφύριο, τον επίσκοπο της Γάζας του πέμπτου αιώνα που πιστώνεται ότι έφερε τον Χριστιανισμό στην πόλη. Βρίσκεται θαμμένος στη βορειοανατολική γωνία του κτηρίου.

Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί τον έβδομο αιώνα, προτού οι δυνάμεις των Σταυροφόρων την αποκαταστήσουν ως εκκλησία στα μέσα του 12ου αιώνα.

Η εντυπωσιακή μισοθολωτή οροφή του και οι είσοδοι που υποστηρίζονται από μαρμάρινες κολόνες το καθιστούν ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στη Γάζα.

«Η εκκλησία είναι 2.000 ετών και οι Ισραηλινοί την χτύπησαν», είπε ένας επιζών από τη σκηνή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν υπήρχαν όπλα στην εκκλησία, έδινε στέγη για παιδιά».

«Όλο το κτίριο κατέρρευσε στο έδαφος. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους ανθρώπους που βρισκονται κάτω από τα ερείπια», είπε ένας άλλος άνδρας σε κοντινό νοσοκομείο που περιθάλπει τους τραυματίες.

«Αυτοί είναι ο κατάλογος των στόχων των Ισραηλινών; Οι Χριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Τι έκαναν οι Χριστιανοί;»

«Φτάνει, αρκετά, προς Θεού κουραστήκαμε», πρόσθεσε, αφού έσκισε το μπλουζάκι του από θυμό.

Palestinians search the destroyed annex of the Greek Orthodox Saint Porphyrius Church, in Gaza City on 20 October (AFP)
Palestinians search the destroyed annex of the Greek Orthodox Saint Porphyrius Church in Gaza City on 20 October (AFP)

Την περασμένη εβδομάδα, η εκκλησία μπήκε στο Facebook για να αντιμετωπίσει τις ψευδείς κοινωνικές φήμες ότι η εκκλησία δέχθηκε επίθεση.

Όμως η επίθεση της Πέμπτης το βράδυ δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο την εκκλησία ενώ οι άμαχοι αναζητούσαν καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μερική ζημιά στο ίδιο κτίριο καθώς 2.000 άνθρωποι (κυρίως γυναίκες και παιδιά) κοιμόντουσαν στις αυλές και τους διαδρόμους εκεί.

Την Παρασκευή, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε σφοδρή καταδίκη για την ισραηλινή επίθεση.

«Αυτοί είναι ο κατάλογος των στόχων των Ισραηλινών;» Οι Χριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τίποτα από όλα αυτά»

Είπε: «Στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες,
συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο Ramzi Khoury, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Παλαιστίνης, περιέγραψε τον βομβαρδισμό ως μέρος των «προθέσεων του Ισραήλ να εξοντώσει τον παλαιστινιακό λαό».

«Η στόχευση χώρων λατρείας συνιστά έγκλημα πολέμου και το διεθνές δίκαιο καθιστά σαφές ότι οι οίκοι λατρείας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υποστούν επιθέσεις», είπε.

Israel, 2023 Israel–Hamas war, War, War in Israel, Palestine, Palestinians, News, World news, Al-Aqsa, Mosque, Muslims , Hamas, Israelis, Jews, Zionists, Israeli Settlers, Lebanon, Iran, Gaza, Gaza Strip, Ισραήλ, Πόλεμος, Πόλεμος στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ειδήσεις, Παγκόσμιες ειδήσεις, Al-Aqsa, Τζαμί, Μουσουλμάνοι, Χαμάς, εκτοξευόμενες ρουκέτες, Σουκότ, Ισραηλινοί, Εβραίοι, Σιωνιστές, Ισραηλινοί έποικοι, Λίβανος, Ιράν , Πόλεμος Ισραήλ , Πόλεμος στη μέση Ανατολή, Παλαιστινιακό, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr