Home ΚΟΣΜΟΣ Μηναία συνδρομή σε Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους σκέφτεται ο Ζουκ

Μηναία συνδρομή σε Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους σκέφτεται ο Ζουκ

by _
0 comment 110 views
Μηναίο συνδρομή σε Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους σκέφτεται ο Ζουκ
Μηναίο συνδρομή σε Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους σκέφτεται ο Ζουκ

Μηναία συνδρομή σε Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους σκέφτεται ο Ζουκ

Τέλος εποχής για το μοντέλο λειτουργίας των πλατφορμών της Meta, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση


THE NEWSROOM · 3 Οκτωβρίου 2023

Την πρώτη σοβαρή επιπλοκή με τα social media της Meta ετοιμάζονται να ζήσουν οι Ευρωπαίοι χρήστες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο tech κολοσσός σκοπεύει να κάνει τα δημιουργήματά του συνδρομητικά ειδικά για τους κατοίκους της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει είτε να επιτρέψουν στις πλατφόρμες να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα (για στοχευμένες διαφημίσεις, φυσικά), είτε να πληρώνουν 14 δολάρια μηνιαίως για να χρησιμοποιούν το Insta στο κινητό τους.

Μάλιστα, η Meta ετοιμάζει και προσφορά – πακέτο17 δολάρια για Facebook και Instagram μαζί στο desktop. Οι ομολογουμένως πρωτοφανείς αυτές εξελίξεις έρχονται μετά από νομικές περιπέτειες και εκτενείς συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι οποίες δε βλέπουν και πολύ θετικά το business model της Meta, το οποίο ως γνωστόν είναι να χρησιμοποιεί χωρίς αποζημίωση τα δεδομένα των χρηστών. Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται να εφαρμοστεί (ή έστω να ανακοινωθεί) τις επόμενες βδομάδες.

Μέχρι στιγμής, κανένα social δεν έχει εφαρμόσει καθολική συνδρομητική λειτουργία – μέσα όπως το Twitter απλά παρέχουν έξτρα λειτουργίες στους συνδρομητές τους. Βέβαια, τον προηγούμενο μήνα ο Μασκ δήλωσε ότι σκέφτεται ακριβώς μια τέτοια «μικρή» (αλλά καθολική) συνδρομή προκειμένου να καταπολεμηθούν τα bots. Σε κάθε περίπτωση, η Meta έχει διορία ως τον Νοέμβριο για να συμμορφωθεί με την απόφαση ενός δικαστηρίου στο Βέλγιο, το οποίο έκρινε ότι το Facebook δε μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών για στοχευμένες διαφημίσεις αν δεν έχει αποσπάσει τη συναίνεσή τους και πρότεινε στις πλατφόρμες να ακολουθήσουν συνδρομητικό μοντέλο.

Στο μεταξύ, η Meta συνεχίζει να συνομιλεί με τις ρυθμιστικές αρχές στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία για να είναι σίγουρη ότι το επόμενο της βήμα θα πάρει την πολυπόθητη έγκριση. Μέχρι στιγμής, η πρόταση είναι δύο μοντέλα: Ένα τζάμπα αλλά συναινετικό (στο διαφημιστικό σπαμάρισμα) και ένα συνδρομητικό χωρίς διαφημίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να πιέζουν τις πλατφόρμες με μια σειρά από παλιά και καινούργια νομοθετήματα όπως το The Digital Markets Act που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο και θα επιβάλλει νέες νομικές υποχρεώσεις στις εταιρείες με σκοπό το να μοιράζονται δεδομένα με τους αντιπάλους τους. Ο στόχος είναι να καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Επίσης, η ευρωπαϊκή αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Meta μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά – από την Ευρώπη έρχεται περίπου το 20-25% του τζίρου της, ο οποίος προέρχεται συντριπτικά από διαφημίσεις. Βέβαια, η ΕΕ έριξε τον Μάιο πρόστιμο ύψους 1.2 δις δολάρια στη Facebook για παράβαση νόμων που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα. Η ίδια η εταιρεία είχε να πει το εξής:

«Η Meta πιστεύει στην αξία των δωρεάν υπηρεσιών που υποστηρίζονται από εξατομικευμένες διαφημίσεις. Ωστόσο, συνεχίζουμε να διερευνούμε επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφωνόμαστε με τις εξελισσόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να δηλώσουμε αυτή τη στιγμή.»

Το τζάμπα πέθανε, θα πούμε εμείς (γενικά μιλώντας).

ΠΗΓΗ >> https://luben.tv/stream/233512?fbclid=IwAR0b82Cy7sxmjzoInFZCL8jxQDBn7xGAi1FQ5-yeVyd0P3YPim0n3aQZNfo

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr