Home Greek News Οι καταθέσεις για το έγκλημα στο Blue Horizon: «Γύρισε την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα…»

Οι καταθέσεις για το έγκλημα στο Blue Horizon: «Γύρισε την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα…»

by _
0 comment 185 views
Οι καταθέσεις για το έγκλημα στο Blue Horizon: «Γύρισε την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα…»
Οι καταθέσεις για το έγκλημα στο Blue Horizon: «Γύρισε την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα…»

Οι καταθέσεις για το έγκλημα στο Blue Horizon: «Γύρισε την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα…»

Συγκλονιστικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων στη δικογραφία – «H αντίδραση του πληρώματος και ιδίως αυτού με το άσπρο πουκάμισο, να κοιτάξει τον άνθρωπο στη θάλασσα την ώρα που σηκωνόταν ο καταπέλτης και να γυρίσει την πλάτη του χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για διάσωση του ατόμου»


Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Τι κάνεις, βρε βλάκα!»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών του «Blue Horizon» που είδαν από το κατάστρωμα του πλοίου τον ύπαρχο να σπρώχνει τον Αντώνη Καργιώτη στη θάλασσα. Aρχισαν να του φωνάζουν και έσπευσαν να τον καταγγείλουν στη ρεσεψιόν του καραβιού.


Στις καταθέσεις τους, τις οποίες φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘEMA», οι επιβάτες του πλοίου τονίζουν δύο πράγματα: Πρώτον, ο ύπαρχος του πλοίου έσπρωξε τον άτυχο Αντώνη από τον καταπέλτη και, δεύτερον, μετά την πτώση του άτυχου νεαρού στη θάλασσα, ουδείς από τα μέλη του πληρώματος που βρισκόταν μπροστά έκανε οποιαδήποτε κίνηση προκειμένου να τον βοηθήσει.Βέβαια αδιάψευστος μάρτυρας των όσων τραγικών συνέβησαν εκείνο το βράδυ της Τρίτης είναι και το αποκλειστικό βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσίευσε το protothema.gr και προκάλεσε σοκ σε όλο το πανελλήνιο, στο οποίο καταγράφεται καρέ-καρέ όλο το σκηνικό του τρόμου.Δείτε το βίντεο:

Στον αντίποδα, μέλος του πληρώματος που βρισκόταν μπροστά στην τραγωδία, σε μια προσπάθεια προφανώς να ρίξει τον ύπαρχο στα μαλακά, κατέθεσε ότι ο άνδρας δεν έσπρωξε τον Αντώνη, αλλά τον… συνόδευσε έξω!

Ας δούμε, όμως, πρώτα πώς περιέγραψαν τα όσα τραγικά συνέβησαν μπροστά στα μάτια τους οι επιβάτες του «Blue Horizon».

«Ο αξιωματικός φώναξε “φεύγουμε, φεύγουμε”»

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του ιχθυολόγου Σ.Τ., ο οποίος την ώρα του περιστατικού βρισκόταν στο εξωτερικό κατάστρωμα και, όπως κατέθεσε, είδε κάποιους από το πλήρωμα, έναν αξιωματικό και έναν με καφέ ρούχα, να προσπαθούν να βγάλουν τον 36χρονο από το πλοίο.

«Τον βγάλανε έξω τον άνθρωπο. Μετά αυτός προσπάθησε να μπει στο πλοίο ξανά, ενώ το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται από την προβλήτα. Ο αξιωματικός του πλοίου με τα λευκά ρούχα έσπρωχνε τον άνθρωπο προς τα πίσω ενώ το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται. Κάποια στιγμή άκουσα τον άλλον του πληρώματος με τα καφέ ρούχα να λέει στον αξιωματικό “άσ’ τον”, ενώ εκείνος του είπε “έξω, έξω”. Αφού το πλοίο είχε απομακρυνθεί, ο άνθρωπος αυτός έπεσε στη θάλασσα επειδή τον έσπρωξε ο αξιωματικός του πλοίου», σημείωσε σχετικά.

Στη συνέχεια ο 48χρονος ιχθυολόγος ανέφερε πως ο κόσμος που έβλεπε τα όσα λάμβαναν χώρα φώναζε και στα δύο μέλη του πληρώματος να σταματήσουν, αλλά εις μάτην.

«Εγώ του φώναζα “τι κάνεις, ρε βλάκα!”. Αφού έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα, ο αξιωματικός φώναξε στο φορητό VHF που κρατούσε “φεύγουμε, φεύγουμε”. Επαθα σοκ και εγώ και οι άλλοι επιβάτες και προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε. Πήγα στη ρεσεψιόν για να ενημερώσω και μου είπαν ότι έχει ενημερωθεί ο καπετάνιος. Θεωρώ τη συμπεριφορά του πληρώματος εντελώς απάνθρωπη», κατέληξε.



«Δεν έκαναν τίποτα για να τον βοηθήσουν»

Τα ίδια περιστατικά με άλλα λόγια περιέγραψε και στην κατάθεσή του ο αστυνομικός Τ.Σ.

Ο 43χρονος κατέθεσε πως είχε δει τον Αντώνη μέσα στο πλοίο περίπου στις 20.40 και στη συνέχεια πως τον ξαναείδε στον καταπέλτη λίγο πριν από τον τραγικό θάνατό του.

«Τον είχα δει μέσα στο καράβι, και συγκεκριμένα στον χώρο των αεροπορικών καθισμάτων περί ώρα 20.40. Μετά εγώ και η σύζυγός μου βγήκαμε στο κατάστρωμα, και συγκεκριμένα στην πρύμνη, κοιτώντας τον καταπέλτη περιμένοντας τον απόπλου του πλοίου. Περί ώρα 21.10 αντιληφθήκαμε έναν διαπληκτισμό στον καταπέλτη μεταξύ δύο ναυτικών του πλοίου και του νεαρού άνδρα που νωρίτερα είχαμε δει στον χώρο των αεροπορικών καταλυμάτων. Οι ναυτικοί τον απωθούσαν εκτός του πλοίου ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στο πλοίο. Στην τρίτη απώθηση που του έκαναν και λόγω του ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει ο νεαρός έπεσε στη θάλασσα», περιέγραψε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πλήρωμα, σημείωσε πως οι ναυτικοί που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να βοηθήσουν τον 36χρονο. «Ο καταπέλτης έκλεισε και το πλοίο έφυγε. Ανακοίνωση από τα μεγάφωνα δεν έγινε. Υπήρξε μια αναταραχή από τους επιβάτες. Υπήρχαν φωνές, αλλά δεν έγινε κάτι. Αφού έπεσε ο νεαρός στη θάλασσα, εγώ είδα το μισό σώμα του να βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του. Να σημειωθεί ότι τα νερά ήταν ταραγμένα αφού η προπέλα δούλευε».



«Γύρισε κυνικά την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί»

Από τη μεριά του ο Δ.Δ., άλλος αυτόπτης μάρτυρας, κατέθεσε σχετικά πως όταν έπεσε ο Αντώνης στη θάλασσα του προκάλεσε εντύπωση η αντίδραση του πληρώματος και ιδίως του υπάρχου, που δεν προσέφεραν καμία βοήθεια στον 36χρονο και τον άφησαν στη μοίρα του.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον καπετάνιο του πλοίου, καταθέτοντας ότι ενώ ενημερώθηκε για το περιστατικό από επιβάτες, αντί να τους ακούσει, τους έκλεισε την πόρτα.

«Βρισκόμουν στο εξωτερικό κατάστρωμα, στο πίσω μέρος του πλοίου “Blue Horizon”, περίπου στις 21.00, κατά τη διάρκεια του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά. Ξαφνικά ακούω φωνές από τον κόσμο γύρω μου και βλέπω ένα άτομο, σίγουρα από το πλήρωμα, το οποίο φορούσε λευκό πουκάμισο με διακριτικά στους ώμους να σπρώχνει έναν νεαρό άνδρα με σκούρο πουκάμισο από τον καταπέλτη την ώρα που ξεκινούσε το πλοίο. Γίνανε τρεις απωθήσεις από τον συγκεκριμένο ναυτικό στις προσπάθειες του νεαρού να μπει στο πλοίο. Μετά ο καταπέλτης ξεκίνησε να φεύγει από τον ντόκο, όμως ο κόσμος στο πίσω κατάστρωμα φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα τον έριχνε στη θάλασσα τον νεαρό, ακριβώς γιατί το πλοίο είχε ήδη ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν ο νεαρός να πέσει στη θάλασσα», κατέθεσε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην αντίδραση του πληρώματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Απορίας άξια ήταν η αντίδραση του πληρώματος και ιδίως αυτού με το άσπρο πουκάμισο, να κοιτάξει τον άνθρωπο στη θάλασσα την ώρα που σηκωνόταν ο καταπέλτης και να γυρίσει την πλάτη του χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για διάσωση του ατόμου. Γύρισε κυνικά την πλάτη σαν να έπεσε ένα χαρτί. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Δεν σταμάτησε. Δεν βγήκε καμία ανακοίνωση. Το ταξίδι συνεχίστηκε σαν να μη συνέβη κάτι. Ο κόσμος ήταν έξαλλος. Κάποιοι πήγαν στον καπετάνιο, ο οποίος τους έκλεισε την πόρτα. Κάποια στιγμή το πλοίο σταμάτησε και μετά από λίγο βγήκε ανακοίνωση ότι επιστρέφουμε στο λιμάνι του Πειραιά».

blue-horizon-1
blue-horizon-2
blue-horizon-3
Καρέ-καρέ η δολοφονία του Αντώνη από το πλήρωμα του «Blue Horizon». Ο ύπαρχος σπρώχνει τον Αντώνη από τον καταπέλτη, κοιτάζει ατάραχος τον νεαρό να παλεύει με τα απόνερα του πλοίου και κυνικά του γυρίζει την πλάτη

«Ο παχουλός κύριος, ατάραχος, δεν έκανε καμία κίνηση για να τον σώσει»



Τα όσα βίωσε εκείνη την ημέρα στο πλοίο αφηγήθηκε στην κατάθεσή της και η 57χρονη Κ.Χ., η οποία αφενός δήλωσε πως είδε τον ύπαρχο να σπρώχνει τον 36χρονο και αφετέρου τόνισε πως της έκανε εντύπωση η αταραξία του όταν ο Αντώνης έπεσε στο νερό.

«Εγώ αυτό που είδα ήταν ένα μέλος του πληρώματος, παχουλό, με λευκό πουκάμισο, στην άκρη της μπουκαπόρτας αριστερά, να σπρώχνει έναν μικρόσωμο άνδρα με σκούρα ρούχα και να τον απωθεί στην προβλήτα. Ο νεαρός ξαναμπαίνει στον καταπέλτη και συγχρόνως ο ναυτικός τον ξανασπρώχνει την ώρα που σηκωνόταν ο καταπέλτης. Ο νεαρός άνδρας προσπαθούσε με το ένα πόδι να στηριχθεί στην προβλήτα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και έπεσε στο νερό. Ο παχουλός κύριος, ατάραχος, δεν έκανε καμία κίνηση για να τον σώσει. Εγώ αμέσως πήρα το 100 και ανέφερα το γεγονός. Ολος ο κόσμος φώναζε, αλλά κανείς από το πλήρωμα δεν βοηθούσε. Η μπουκαπόρτα έκλεισε και το πλοίο έφυγε», κατέθεσε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η ίδια μαζί με κάποιους ακόμα επιβάτες πήγαν στον πλοίαρχο αλλά τελικά δεν κατάφεραν ποτέ να επικοινωνήσουν μαζί του: «Εγώ και κάποιοι ακόμα επιβάτες πήγαμε στον πλοίαρχο. Χτύπησα την πόρτα. Βγήκε ένας κύριος από το δωμάτιο. Είπαμε “θέλουμε να δούμε τον καπετάνιο”. Ο κύριος αυτός, που δεν γνωρίζω τα στοιχεία του, μας είπε “δεν μπορεί ο καπετάνιος”, παρόλο που είπαμε ότι είναι επείγον. Μας έκλεισε την πόρτα. Ξαναχτύπησα, αλλά καμία ανταπόκριση. Μετά ενημέρωσα μέσω κινητού κάποιους γνωστούς και έναν δημοσιογράφο. Εχω σοκαριστεί. Το πλοίο μετά από λίγο σταμάτησε και επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αταραξία του ατόμου που βρισκόταν στον καταπέλτη και έσπρωξε τον νεαρό».

Ολα όσα είδε εκείνο το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου κατέθεσε και ο 34χρονος Τ.Σ., ο οποίος δήλωσε πως άκουσε τον ύπαρχο να φωνάζει στον Αντώνη «φύγε, ρε!» και πως όταν πια ο 36χρονος είχε πέσει στη θάλασσα, τα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον καταπέλτη, αντί να προσπαθήσουν να τον σώσουν, έλεγαν μεταξύ τους «πάμε, ρε»!
«Περίπου στις 20.56 βγήκα με την κόρη μου στο κατάστρωμα, στην πρύμνη του πλοίου, και έβλεπα ακριβώς από κάτω στην είσοδο του πλοίου, στον καταπέλτη. Παρατήρησα έναν αδύνατο ταλαιπωρημένο άνδρα με μπλε μπλούζα να περπατάει από αριστερά προς τα δεξιά, όπως έβλεπα εγώ προς τα κάτω, στην προβλήτα κοντά, στην μπίντα του πλοίου», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση πόσα μέλη του πληρώματος έβλεπε στον καταπέλτη από τη θέση όπου βρισκόταν, ανέφερε πως έβλεπε δύο άνδρες («έναν κανονικό και έναν εύσωμο») και τους αναγνώρισε επειδή φορούσαν στολή και χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους.



«Με το που ξεκίνησε το πλοίο σιγά-σιγά να φεύγει και ενώ ο καταπέλτης ήταν κατεβασμένος, ο άνδρας πάτησε τα πόδια του επάνω ώστε να μπει στο πλοίο και ο εύσωμος άνδρας του πληρώματος τον έσπρωξε και βρέθηκε ξανά στη στεριά όρθιος. Επαναλήφθηκε δεύτερη φορά προσπάθεια από τον άνδρα να μπει στο πλοίο, καθώς ήδη το πλοίο απομακρυνόταν από τη στεριά όλο και περισσότερο και ο ίδιος εύσωμος άνδρας τον έσπρωξε φωνάζοντας “φύγε, ρε!” και πάλι ο άνδρας βρέθηκε στη στεριά πάλι όρθιος. Εκανε και τρίτη προσπάθεια να μπει στο πλοίο και αφού σπρώχτηκε ξανά από τον εύσωμο άνδρα του πληρώματος, τον είδα να πέφτει στη θάλασσα όρθιος. Μόνο άλλο ένα μέλος του πληρώματος έβλεπα, από το οποίο δεν είδα καμία αντίδραση.

Δεν είδα καμία προσπάθεια διάσωσης και μάλιστα άκουσα που είπανε “έλα, πάμε”. Επίσης όλος ο κόσμος φώναζε κατά του πληρώματος. Εμείς, σοκαρισμένοι, νομίζαμε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το ταξίδι. Τελικά επιστρέψαμε στο λιμάνι του Πειραιά», περιέγραψε.

«Δεν του πέταξαν σωσίβιο»

Τέλος, τη δικιά του μαρτυρία έδωσε και ένας 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος δήλωσε πως βρισκόταν στο κατάστρωμα όταν άκουσε τον κόσμο να φωνάζει και κάποιον να λέει πως ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα.

«Μόλις το πλοίο είχε ξεκινήσει, εγώ βγήκα από το σαλόνι όπου καθόμουν και πήγα στο πίσω μέρος, στο εξωτερικό κατάστρωμα. Ακουσα τους επιβάτες που ήταν εκεί να φωνάζουν διάφορα και κάποιος είπε ότι ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα επειδή τον έριξε κάποιος από το πλήρωμα. Εγώ είδα τον άνθρωπο του πληρώματος ο οποίος μου είπαν ότι έσπρωξε τον επιβάτη που ήθελε να μπει στο πλοίο. Είδα και τον άνθρωπο να επιπλέει στη θάλασσα. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν σταμάτησε το πλοίο αφού είχε πέσει στη θάλασσα ο άνθρωπος, ούτε του πέταξαν ένα σωσίβιο για να μπορέσει να πιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον συνόδευσαν προς τα έξω»

Τη δική της περιγραφή για όλα όσα συνέβησαν στον καταπέλτη του «Blue Horizon» έδωσε και μια 45χρονη, μέλος του πληρώματος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Ο λόγος για τη Β’ οικονομικό αξιωματικό Λ.Ε., η οποία την ώρα που έγινε η τραγωδία βρισκόταν στο γκαράζ του πλοίου. Η 45χρονη στην κατάθεσή της δεν έκανε τον παραμικρό λόγο για σπρώξιμο παρά μόνο ανέφερε πως είδε μέλη του πληρώματος να… συνοδεύουν τον Αντώνη προς τα έξω!

«Την 5η Σεπτεμβρίου 2023 και περί ώρα 21.00 βρισκόμουν στο γκαράζ του πλοίου “Blue Horizon” κοιτώντας την εργασία μου ως Β’ οικονομικός αξιωματικός. Είδα τον άνθρωπο να εισέρχεται στον καταπέλτη από μακριά και μέλη του πληρώματος να τον συνοδεύουν προς τα έξω. Μετά ξαναμπήκε και τον ξανασυνόδευσαν έξω», κατέθεσε συγκεκριμένα.

Τέλος, κατάθεση έδωσε και ο πλοίαρχος που αντικατέστησε τον καπετάνιο του «Blue Horizon», που συνελήφθη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η κάμερα που βρίσκεται στον καταπέλτη του πλοίου δεν καταγράφει και πως ο καπετάνιος βλέπει όλα όσα συμβαίνουν στον καταπέλτη σε πραγματικό χρόνο μέσα από την κάμερα.



«Είμαι προς ναυτολόγηση πλοίαρχος του “Blue Horizon”, σε αντικατάσταση του πλοιάρχου Χ.Δ. Σας δηλώνω τα κάτωθι: 1) Θα προβώ σε όλες τις διαδικασίες για τη διασφάλιση του υλικού του VDR ως προς το συμβάν που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 5/9/23 κατά τη διαδικασία απόπλου του πλοίου. 2) Δηλώνω ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό Δ.Μ. 3) Δηλώνω ότι όταν έρθει ο τεχνικός θα ενημερώσω την υπηρεσία σας ώστε να είστε παρών κατά τη διαδικασία εξαγωγής των δεδομένων».
Στην ερώτηση αν η κάμερα που βρίσκεται στον καταπέλτη καταγράφει τις εικόνες, ο πλοίαρχος απάντησε πως δεν καταγράφει, προσθέτοντας πως όσα δείχνει η κάμερα σε πραγματικό χρόνο τα βλέπει ο καπετάνιος.

Επιστροφή με καθυστέρηση… 40 λεπτών

Παράλληλα, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνεται και σχετικό απόσπασμα από το Ημερολόγιο Συμβάντων του πλοίου, από το οποίο προκύπτει ότι ο καπετάνιος του «Blue Horizon» επικοινώνησε στις 21.13 με το Λιμενικό και ανέφερε ότι «κατά τον απόπλου του εντόπισε άνθρωπο στη θάλασσα πλησίον του πλοίου».

Ακολούθησε ένα μπαράζ επικοινωνιών από το Λιμενικό με το πλοίο «Ελυρος» που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι, προκειμένου να διευκρινιστεί το περιστατικό και να γίνει η περισυλλογή του άτυχου 36χρονου, ενώ η τηλεφωνική εντολή από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για επιστροφή του «Blue Horizon» στο λιμάνι του Πειραιά δόθηκε στις 22.01, δηλαδή 40 λεπτά μετά.

Συγκεκριμένα, στις 21.14 ο πλοίαρχος γράφει στο ημερολόγιο τα εξής: «Ακουσα τον ύπαρχο να φωνάζει “κάπτεν!” μέσω VHF. Κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Αμεση μείωση κίνησης μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Α’ Λιμενικού Πειραιά μέσω τηλεφώνου για “άνθρωπος στη θάλασσα”. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος». Στις 22.00, όμως, γράφει: «Οδηγία από Piraeus Traffic για επιστροφή στον λιμένα».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr