Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κακοκαιρία Daniel: Βαριές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία- Η πρώτη εικόνα

Κακοκαιρία Daniel: Βαριές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία- Η πρώτη εικόνα

by _
0 comment 116 views
Κακοκαιρία Daniel: Βαριές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία- Η πρώτη εικόνα
Κακοκαιρία Daniel: Βαριές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία- Η πρώτη εικόνα

Κακοκαιρία Daniel: Βαριές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία- Η πρώτη εικόνα

19:31 – 08 Σεπ 2023 Οικονομία

Οι απεγκλωβισμοί ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς προέχει η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικές.

«Φαίνεται ότι το φαινόμενο (κακοκαιρία Daniel) ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική, αλλά μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος 1 – 1,5 δισ.».

Αυτό τόνισε ο κ. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή ειδικά στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό το 1 – 1,5 δισ. θα το τοποθετούσα σαν απώλειες πλούτου, δηλαδή σαν απώλειες του ΑΕΠ, κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος.

Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή ήταν κρίσιμη, διότι είναι σιτάρια, είναι προϊόντα (των οποίων η απώλεια) θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.

«Θα έχουμε επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα της χώρας και οι επιπτώσεις θα κάνουν κυρίως με αγροτική παραγωγή και η απουσία αυτής θα επιδράσει και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι στον Κάμπο έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες περίπου το 22% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και καταλαβαίνει κανείς πως οι συνέπειες για την οικονομία είναι δυσβάσταχτες.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε.

Ο κος Λέκκας προειδοποιεί ακόμα πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως ο κάμπος θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνουν τα εδάφη ξανά εύφορα.

Ανοίγει βαθιά δημοσιονομική πληγή

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη πιάσει δουλειά και η πρώτη πρόχειρη, πάντως, εικόνα, παραπέμπει σε διαστάσεις βιβλικής καταστροφής σε οδικά δίκτυα, σε γέφυρες, φράγματα, λιμάνια, εργοστάσια και καλλιέργειες.

Πάντως, συνολική στάθμιση αναμένεται να υπάρξει μετά και την ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών, που, βέβαια, θα δώσει και το ύψος των αναγκαίων αποζημιώσεων αλλά και αποκαταστάσεων. “Θα κάνουμε καταγραφή, εκεί βασικό ρόλο έχει ο ΕΛΓΑ, με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζο. Από την ΕΕ υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπάρχουν κατανεμημένοι πόροι. Υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές που δεν φημίζεται για την γενναιοδωρία του και υπάρχει και το ΕΣΠΑ. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνουν εσωτερικές ανακατανομές πόρων σε συνεννόηση μ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” ανέφερε μιλώντας την Πέμπτη στο MEGA ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Διαθέσιμοι πόροι

Ήδη, πάντως, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι σε ετοιμότητα, ώστε με την εκτόνωση της ακραίας κατάστασης, στο πεδίο, να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφών, να γίνει ο σχεδιασμός για τα απαιτούμενα κονδύλια και για την άμεση ενίσχυση των πληγέντων και τις ανατάξεις των υποδομών. Πέρα από την όποια αρωγή από την ΕΕ, που πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αναμένεται να ανακατανεμηθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη προβλέπει 300 εκ ευρώ ως κρατική αρωγή. Αναπόφευκτα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ώστε να καλυφθούν έκτακτες δαπάνες. Με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό υπάρχει αποθεματικό ύψους 1 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές, όμως είναι προφανές ότι η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον αρχικό αυτό σχεδιασμό. 

Άθροισμα με τις πυρκαγιές

Πάντως, δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών, μόνο από τις πυρκαγιές, με  το κόστος για την χώρα μας ανέρχεται σε 1,66 δισ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση των καταστροφών από τον Ιανό το 2020 δόθηκε από το κράτος μόνο για αποζημιώσεις περίπου 1 δισεκ. ευρώ.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ είναι σαφώς πιο ισχυρή και δεδομένα τα κονδύλια που θα χρειαστούν θα είναι μεγαλύτερα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος – Γιώργος Αλεξάκης

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Πηγή: Reporter.gr

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr