Home ΔΙΕΘΝΗ Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

by _
0 comment 96 views
Turkish President Recep Tayyip Erdogan ©  Sput…
Turkish President Recep Tayyip Erdogan ©  Sput…

Turkish President Recep Tayyip Erdogan ©  Sputnik / Sergey Guneev

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Μιλώντας με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την κατάρρευση του προηγούμενου γύρου συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Άγκυρας

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φέρει ξανά την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν τω μεταξύ, έδειξε το δάχτυλο στο Κίεβο για την αποτυχία των προηγούμενων ειρηνευτικών προσπαθειών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του «φιλοξένησε στο παρελθόν άμεσες συνομιλίες μεταξύ των [αντίπαλων] πλευρών στη σύγκρουση», όπως αναφέρει το TASS. Στη συνέχεια τόνισε ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για το θέμα και να ενεργήσει ως μεσολαβητής».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ενώ «είχαν συναφθεί συμφωνίες με τη μεσολάβηση του Τούρκου προέδρου [και] τα σχέδια εγγράφων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας» την περασμένη άνοιξη, το Κίεβο τελικά «τους έστειλε στο σκουπιδότοπο». Σχολιάζοντας τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχουν προταθεί έκτοτε, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους επεσήμανε ότι καμία από αυτές δεν έχει συζητηθεί με τη Μόσχα.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ καμία προσπάθεια μεσολάβησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κίνας, των αφρικανικών χωρών και της Τουρκίας.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα αναγκάστηκε να το κάνει επειδή η Δύση δεν θα κρατούσε την πλευρά της στο παζάρι και δεν θα άρει τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις διευθετηθούν τα παράπονά του.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετά αφρικανικά έθνη, καθώς και η Βραζιλία και η Κίνα, έχουν προσφέρει τα οράματά τους για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Το Κίεβο, επίσης, παρουσίασε το δικό του σχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητά την άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη εντός των συνόρων της Ουκρανίας του 1991, αποζημιώσεις και ένα δικαστήριο για υπόπτους εγκληματίες πολέμου.

Η Μόσχα απέρριψε το σχέδιο ως αποκομμένο από την πραγματικότητα. Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ως απόδειξη της απροθυμίας της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί ένα διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο αποκλείει τις συνομιλίες για όσο διάστημα ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

Όταν οι εκπρόσωποι των δύο εμπόλεμων πλευρών κάθισαν για διαπραγματεύσεις στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο του περασμένου έτους στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία κατέληξε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες στις αρχές Απριλίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα προάστια του Κιέβου Μπούχα και Ιρπέν ως αιτία για την εγκατάλειψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Η Μόσχα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

SOURCE: https://www.rt.com/news/582362-t%C3%BCrkiye-erdogan-russia-ukraine-talks/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr