Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέα έρευνα του περιβόητου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Νέα έρευνα του περιβόητου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

by _
0 comment 148 views
Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για …
Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για …

Νέα έρευνα του περιβόητου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία


Οι 9 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία



Τι δείχνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών εταιρειών που είναι υπεύθυνα για τους κινδύνους

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει αυξανόμενη οικονομική αστάθεια και πολιτικές εντάσεις, η αστάθεια στις γεωοικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών είναι πιθανό να οδηγήσει σε παγκόσμιες αναταράξεις τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ διευθυντικών στελεχών πολυεθνικών εταιρειών που είναι υπεύθυνα για τους κινδύνους.



Περισσότερο από το 85% των στελεχώναναμένεικάποιο επίπεδο συνεχιζόμενης αστάθειας και οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών εντός και μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε επίσης απότομη αύξηση της συζήτησης για τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Τα στελέχησυμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η διαχείριση κινδύνων δεν συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, με το 75% να δηλώνει ότι η χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενέχει κινδύνους φήμης για τους οργανισμούς τους και το 90% να ζητά επιτάχυνση της ρύθμισης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με την επιβράδυνση ή την παύση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών έως ότου γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι σχετικοί κίνδυνοι. 

Με βάση την έρευνα, οι κορυφαίοι κίνδυνοι για το 2023 είναι οι εξής:

Μακροοικονομική αστάθεια



Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, των επιτοκίων και του χρέους. Αυτές οι προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη αστάθεια στις αγορές και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Διαταραχές στην προσφορά βασικών πρώτων υλών

Η πανδημία Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε ελλείψεις βασικών πρώτων υλών, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτηρά και λιπάσματα. Αυτές οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες τιμές και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας και της αστάθειας.

Πόλεμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και έχει αυξήσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ρυθμιστικές αλλαγές



Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν νέα μέτρα για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η ψηφιακή εξάπλωση. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αλλαγές μπορούν επίσης να αυξήσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και να δυσκολέψουν την καινοτομία.

Τεχνολογικοί κίνδυνοι

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει μια σειρά από νέους κινδύνους, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες.

Κρίση χρέους

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές αναταραχές και ενδεχομένως σε χρεοκοπία. Η κρίση χρέους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές και στις επιχειρήσεις.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κοινωνίες και στην οικονομία.



Πανδημία

Η πανδημία Covid-19 είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές. Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο νέων πανδημιών.

Πολιτικές εντάσεις

Υπάρχουν αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτές οι εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαμάχες, βία και πόλεμο. Οι πολιτικές εντάσεις μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στις κοινωνίες και στην οικονομία.

Ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις για να προετοιμαστούν για τους κινδύνους του 2023:

  • Μελέτη των κινδύνων.
  • Ανάπτυξη σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Δημιουργία ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων.
  • Εστίαση στην καινοτομία και την προσαρμοστικότητα.
  • Δημιουργία κουλτούρας κινδύνου.

ΠΗΓΗ >> https://www.in.gr/2023/07/31/economy/diethnis-oikonomia/oi-9-koryfaioi-kindynoi-gia-tin-pagkosmia-oikonomia/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr