Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ Υποκλοπές – έρευνα: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Υποκλοπές – έρευνα: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

by _
0 comment 191 views
Υποκλοπές – έρευνα: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ
Υποκλοπές – έρευνα: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Υποκλοπές – έρευνα: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Το 2022 ο τ. Διοικητής της ΕΥΠ μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνομιλητή του συνέταξαν προσύμφωνο για τη συνεργασία των δύο Υπηρεσιών σε θέματα Κυβερνοασφαλείας. Ξέχασαν όμως να απαλείψουν ένα ανεπαίσθητο, αλλά πολύ σημαντικό για την ιστορία ηλεκτρονικό ίχνος, που αποκάλυψε η έρευνα


Στο Β’ μέρος της έρευνας, που προέκυψε από τη σύμπραξη του inside story με το Investigative Reporting Lab (IRL) στα Σκόπια και τους Ιβάνα Ναστέσκα, Μπόγιαν Στογιάνοφσκι και Σάσκα Τσβέτκοφσκα, διαβάζουμε:

👉Την επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας.
👉Το περιεχόμενο του διαβαθμισμένου προσυμφώνου που συνέταξαν το 2022 ο τότε Διοικητής της #ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje – ΟΤΑ) Ζόραν Ανγκελόφσκι, αλλά δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
👉Τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της #Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το #spyware Predator το οποίο έχει μολύνει ή έχει αποπειραθεί να μολύνει κινητά Ελλήνων δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων, Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων προσώπων (που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο στόχαστρο και των νόμιμων, αλλά καταχρηστικών, επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών).

Στενή συνεργασία ΕΥΠ – Μαξίμου με την Intellexa του Predator

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημιουργούν νέα σοβαρά ερωτήματα για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών παρουσιάζει η έρευνα. Στο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, παρουσιάζεται η σχέση στενής συνεργασίας ΕΥΠ – Μαξίμου με την Intellexa του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, Predator.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, συνεργάτης της Intellexa Nir Ben Moshe και πρώην ανώτατο στέλεχος του Ισραηλίτικου Υπουργείου Αμύνης επιμελήθηκε προσχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΠ  και της  υπηρεσίας παρακολουθήσεων της Βόρειας Μακεδονίας για ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Το προσχέδιο αυτό στάλθηκε ηλεκτρονικά στον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκης, όταν επικεφαλής ήταν ο ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το Inside Story επισημαίνει ότι την ύπαρξη του προσυμφώνου μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ (Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje – ΟΤΑ) για την κυβερνοασφάλεια είχε επιβεβαιώσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε ότι γι’ αυτό το προσύμφωνο έχει ενημερωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι ο Nir Ben Moshe ταξίδεψε στις 12 Απριλίου 2022  εσπευσμένα στην Αθήνα προερχόμενος από την Λάρνακα– μια ημέρα μετά το πρώτο δημοσίευμα του Inside Story για το Predator –  με το ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο Dilian και με το οποίο είχε παραδοθεί στους παραστρατιωτικούς του Σουδάν η τεχνολογία παρακολούθησης της Intellexa.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ακόμα:

Η επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας.

Το περιεχόμενο του διαβαθμισμένου προσυμφώνου που συνέταξαν το 2022 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (Operational Technical Agency Skopje – ΟΤΑ) Ζόραν Ανγκελόφσκι, αλλά δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.

-Ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το spyware Predator το οποίο έχει μολύνει ή έχει αποπειραθεί να μολύνει κινητά Ελλήνων δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων, Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων προσώπων (που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο στόχαστρο και των νόμιμων, αλλά καταχρηστικών, επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών).

Η δημοσιογραφική αποκάλυψη του Inside Story αναφέρει ακόμα ότι «η πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών είχε εκφραστεί ήδη από το 2020 σε έναν εκ των συνιδρυτών και προγραμματιστών της Cytrox, της εταιρείας δηλαδή που δημιούργησε το πλέον γνωστό και περιβόητο Predator και στην πορεία ενσωματώθηκε στον όμιλο Intellexa. Κεντρικό πρόσωπο

O χάκερ Ρότεμ Φάρκας

Κατά το δεύτερο μισό του 2020 οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Ρότεμ Φάρκας για λογαριασμό της Intellexa τον οδηγούν στην απόφαση να μετακομίσει στο Παλαιό Φάληρο.

Το ακίνητο στο οποίο διέμενε ο Ρότεμ Φάρκας στο Παλαιό Φάληρο συμπτωματικά ανήκει σε πρώην Βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, μέλος εφοπλιστικής οικογένειας με μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία διαχειρίζεται εταιρεία real estate.

Διάβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ: H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr