Home Greek News Η Πολωνία αναζητά σύμμαχο με την Ελλάδα στην εκστρατεία για τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Πολωνία αναζητά σύμμαχο με την Ελλάδα στην εκστρατεία για τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

by _
0 comment 131 views
Η Πολωνία αναζητά σύμμαχο σ…
Η Πολωνία αναζητά σύμμαχο σ…

Η Πολωνία αναζητά σύμμαχο με την Ελλάδα στην εκστρατεία για τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ΝΤΕΡΕΚ ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

13 Ιουνίου 2023 9:29 π.μ

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα (AP) — Ανώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν μια εκστρατεία για την αναζήτηση τεράστιων αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία, στρέφοντας την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως πιθανούς συμμάχους.

Η Πολωνία πέρυσι ζήτησε επίσημα αποζημίωση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων — ποσό κοντά στο μέγεθος του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της — ενώ η Ελλάδα ζητά περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές που υπέστησαν από τους κατοχικούς Ναζί Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανία λέει ότι οι αξιώσεις ζημιών διευθετήθηκαν μετά τον πόλεμο, αλλά ο Arkadiusz Mularczyk, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του στη Βαρσοβία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες που υπέφεραν από τη ναζιστική κατοχή.

“Οι χώρες, μεμονωμένα, απέτυχαν να βρουν δικαιοσύνη για τα θύματα… Επομένως, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αναζητήσουμε δικαιοσύνη”, είπε ο Mularczyk σε συνέδριο για τις αποζημιώσεις, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συνδιοργάνωσε το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ζημιά και οι απώλειες είναι αδιαμφισβήτητες», είπε. «Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. … 5,2 εκατομμύρια Πολωνοί σκοτώθηκαν. Μετά τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Πολωνίας μειώθηκε κατά 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους και 2,1 εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ως δουλεία σκλάβων».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, καθηγητής Νομικής που διετέλεσε πρόεδρος της Ελλάδας από το 2015 έως το 2020, είπε ότι οι ελληνικές αξιώσεις αναζωπυρώθηκαν μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, υποστηρίζοντας ότι η μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας είχε αναφερθεί ως λόγος για τον περιορισμό των αποζημιώσεων.

«Φυσικά, η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειές της, ενεργώντας με ακεραιότητα», είπε ο Παυλόπουλος. «Γερμανοί αξιωματούχοι παρευρίσκονται πάντα σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό των θηριωδιών των Ναζί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά δεν αναιρεί τις αξιώσεις για αποζημίωση. Αυτές οι αξιώσεις υπάρχουν».

Οι αξιώσεις της Ελλάδας ανανεώθηκαν επίσημα το 2019 υπό μια προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση. Η μετέπειτα συντηρητική κυβέρνηση, αν και δεν πίεσε δημόσια το Βερολίνο, είπε ότι θεωρεί ότι το ζήτημα παραμένει άλυτο.

Στην εκδήλωση της Τρίτης συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων όπου οι Ναζί κατακτητές διέπραξαν σφαγές πολιτών ως αντίποινα στην ένοπλη αντίσταση και όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: https://federalnewsnetwork.com/world-news/2023/06/poland-seeks-ally-in-greece-in-campaign-for-world-war-ii-reparations/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr