Home Greek News POLITICO: Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο – Η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας

POLITICO: Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο – Η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας

by _
0 comment 102 views
POLITICO: Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο – Η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας
POLITICO: Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο – Η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας

Η Ουγγαρία και η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένες με τη λίστα των ιδιωτικών εταιρειών που η Ουκρανία αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές | Olivier Hoslet/AFP μέσω Getty Images

POLITICO: Η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έμειναν σε αδιέξοδο λόγω διαμαρτυρίας Ελλάδας-Ουγγαρίας

Το περίεργο ζευγάρι καθυστερεί τη συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΤΟΥ BARBARA MOENS, JACOPO BARIGAZZI και LEONIE KIJEWSKI

26 ΜΑΪΟΥ 2023 6:08 μ.μ. CET

Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο.

Αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό σόλο στην αντίθεσή της κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα στον σκεπτικισμό της σχετικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα κατά της Ρωσίας, είπαν πέντε διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO.

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώνονταν σε μέτρα για να αδειάσει το στήθος του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων τους. Σε ένα πρωτοφανές βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που θα βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό της εμπάργκο.

Όμως, η Βουδαπέστη και η Αθήνα έχουν ρίξει ένα συλλογικό κλειδί στα έργα συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Το περίεργο ζευγάρι θέλει να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων. Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.

Αυτό πυροδότησε εντάσεις σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν την ανταλλαγή.

Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα ήταν πολύ στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες. Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα». είπε διπλωμάτης που γνωρίζει τον φάκελο. «Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας επωνυμίας και ντροπής, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές στον ουκρανικό κατάλογο. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.

Δεν υπάρχει συμφωνία

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε πραγματικά στα άλλα μέρη».

Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε επίσης ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά. Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Μπλοκάρει επίσης την έγκριση μιας όγδοης δόσης των χρημάτων της ΕΕ για την επιστροφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Το εργοστάσιο πετρελαίου Bolashak στο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου κοντά στο Atyrau, Καζακστάν | Φωτογραφία πισίνας από τον Leon Neal/AFP μέσω Getty Images

Μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη και είδε το POLITICO, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. Το τρίτο προσχέδιο προσαρμόζει κάποια τεχνική γλώσσα σχετικά με την απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και διευκρινίζει ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί ακόμα να αποσταλεί μέσω του αγωγού Druzhba στην Ευρώπη. Προσθέτει επίσης περισσότερες από 50 επιπλέον ρωσικές εταιρείες για τις οποίες οι αρχές της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε σύγκριση με μια προηγούμενη έκδοση του σχεδίου κυρώσεων.

Και στις δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και άλλοι ήταν και πάλι δύσπιστοι σχετικά με την ονοματοδοσία και την ντροπή άλλων χωρών, καθώς φοβούνται ότι θα έβλαπτε τις διπλωματικές σχέσεις ή θα οδηγούσε άλλες χώρες που είναι ύποπτες για διευκόλυνση των κυρώσεων στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: να συμφωνήσουμε στο πακέτο στο τέλος.

Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι διπλωμάτες. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων — αλλά αυτό δεν είναι μέχρι τις 26 Ιουνίου και είναι μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης στο τέλος του μήνας. Ωστόσο, ορισμένοι από τους διπλωμάτες αντέκρουσαν αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα για να αποφευχθεί η αμηχανία της ΕΕ.

ΠΗΓΗ >> https://www.politico.eu/article/new-sanctions-against-russia-stuck-limbo-greece-hungary-protest-ukraine-war/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr