(last update 14.20) Βουτιά άνω του 14% -η μεγαλύτερη από το 2020- σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τις τραπεζικές ανησυχίες να επανέρχονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, υπονομεύοντας την ψυχολογία των αγορών.

Η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται άρρηκτα με τις ευρύτερες ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, στον απόηχο της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse, η οποία γλίτωσε την άτακτη χρεοκοπία στο… παρά πέντε.

Από τις αρχές του Μαρτίου, η γερμανική τράπεζα έχει απολέσει τουλάχιστον το 1/5 της αξίας της, με τη μετοχή να διολισθαίνει σωρευτικά άνω του 20%. Σήμερα, ο τίτλος της Νο.1 τράπεζας της Γερμανίας «βουλιάζει» στα 8,00 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.



Την ίδια στιγμή, τα CDS, δηλαδή το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, καθορίζονται στις 220 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

Όσον αφορά τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης (AT1), τα οποία βρέθηκαν στο «μάτι» του κυκλώνα μετά την αμφιλεγόμενη διαγραφή τους στην περίπτωση της διάσωσης της Credit Suisse, υφίστανται ένα εκτεταμένο sell off. 

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση των αγορών, όπου πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις» δηλώνει ο Πολ ντε λα Μπάουμε, αναλυτής της FlowBank. «Οι traders δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους, δεδομένου του υπάρχοντος τραπεζικού ρίσκου και του τι συνέβη με την Credit Suisse». 

Η Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε περιόδο ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια έπειτα από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο (χρονικά) «χτύπημα» των αγορών -μετά τις Silicon Valley Bank, Signature Bank και Credit Suisse.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως αναφέρει το CNBC, η Citigroup έσπευσε προσφάτως να υποβαθμίσει τη σύσταση για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης σε «neutral» από «overweight» προηγουμένως.



Πιέσεις σε όλη την Ευρώπη

Όπως είναι εύλογο, οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν μεγάλες ρευστοποιήσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%.  

Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 5,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,8% και τις 438 μονάδες.  

European Banks Erase Yearly Gains | Lenders have been hit by concerns in Europe and the US

Κύμα ανησυχιών

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς από την UBS, αλλά και η κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές.



Η εν λόγω κατάσταση επιδεινώθηκε, επίσης, από την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,75% – 5%).

Όλα αυτά έχουν αισθητά υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ενός ντόμινο καταρρεύσεων στις τράπεζες.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι σημερινές ρευστοποιήσεις στην Deutsche Bank είναι υπερβολικές, καθώς τα προβλήματά της δεν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα της Credit Suisse.

«Δεν έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Deutsche Bank. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse» επισημαίνει στο Bloomberg o Στιούαρτ Γκράχαμ, αναλυτής της Autonomous Research.

ΠΗΓΗ >> https://www.newmoney.gr/roh/agores/apotomi-voutia-gia-ti-metochi-tis-deutsche-bank-ektoxevonte-ta-cds/