Home Greek News Κορυφώνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Κορυφώνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση

by _
0 comment 203 views
Κορυφώνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων
Κορυφώνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Κορυφώνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της αρμόδιας για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αρχής (ΑΔΑΕ) και να ρίξει φως στο λεγόμενο «ελληνικό Watergate», ένα σκάνδαλο υποκλοπών που συγκλονίζει την εγχώρια πολιτική εδώ και μήνες.

Σήμερα, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) θα υποβάλει το σχέδιο σύστασής της στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.



Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Euractiv αναφέρει πως ενημερώθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αρμόδιας για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αρχής (ΑΔΑΕ) και ιδίως του προέδρου της.

Ο επικεφαλής της αρχής, Χρήστος Ράμμος, ανώτερος δικαστής, η επιμονή του οποίου να ρίξει φως στην υπόθεση έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, είναι αποφασισμένος να βγάλει αποτελέσματα σε ένα σκάνδαλο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δηλητηριάσει τη χώρα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές.

Η αντιπολίτευση λέει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) και η ηγεσία της Δικαιοσύνης προσπαθούν να εμποδίσουν την ΑΔΑΕ να ελέγξει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να διαπιστώσει πόσοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και πολιτευτές παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα πρόσφατα, αφού ο Έλληνας ανώτατος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος αποφάσισε ότι η AΔAE δεν μπορεί να διενεργήσει τέτοιους ελέγχους, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Ο Ράμμος αγνόησε τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα και συνέχισε τους ελέγχους, λέγοντας ότι η ανεξαρτησία της αρχής του περιγράφεται ρητά στο Σύνταγμα της χώρας. Σήμερα δε ενημέρωσε και παρέδωσε και στοιχεία στον Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βέλντ, επέκρινε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σιγή ασυρμάτου της σχετικά με το «ελληνικό Watergate».



«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Το να δείχνει απλώς τα κράτη μέλη δεν είναι αρκετό. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να δράσει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή αποτυγχάνει ντροπιαστικά να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των Συνθηκών», έγραψε στο Twitter η Ολλανδή νομοθέτης της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Έλληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς – αμφότεροι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τον Μητσοτάκη – σιώπησαν για το «ελληνικό Watergate».

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ενόχλησε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αφού απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το θέμα.

Ο Ρέιντερς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις προστασίας δεδομένων, οι οποίες κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και δικαστηρίων προστασίας δεδομένων».

Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση

Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ηγεσίας της ΑΔΑΕ και ευρύτερα του ελέγχου για τις υποκλοπές, άμεση συμμετοχή της Europol στην έρευνα του σκανδάλου, απόσυρση της ντροπιαστικής τροπολογίας, που καταργούσε τη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών για την άρση απορρήτου τους.

Νέες συστάσεις από την Ευρώπη φέρνουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις παρεμβάσεις στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής και της «δολοφονίας χαρακτήρων» επικεφαλής ανεξάρτητων θεσμών.



Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών συζητάει σήμερα τις συστάσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Ξεχωρίζει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.

Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα

Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:

  1. Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
  2. Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
  3. Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
  4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
  6. Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
  7. Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
  8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
  9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
  10. Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».

Πρόσφατα, τόσο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, όσο και η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ’Βελντ, κατηγόρησαν την Κομισιόν για τα μισόλογά της στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και η τελευταία ζητά επίσης παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol, με δεδομένη την αδράνεια των διωκτικών αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Το να δείχνει απλώς τα κράτη μέλη δεν είναι αρκετό. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να δράσει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή αποτυγχάνει ντροπιαστικά να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των Συνθηκών» σημείωσε χθες η Σοφί Ιντ’ Βελτ.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κάλεσε σε ακρόαση την ΑΔΑΕ, η οποία «βρήκε στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator». Προηγήθηκε σύσταση της Ιντ’Βελντ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ιδιαίτερα αρνητικές επισημάνσεις για την ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας των προσπαθειών συγκάλυψης.

Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, «η σύσταση όχι μόνο διαπιστώνει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στιγματίζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρακρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου».

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr